Vandens apskaitos taisyklėms – žalia šviesa

Uostamiesčio politikai pagaliau apsisprendė ir patvirtino Daugiabučiuose namuose suvartoto vandens apskaitos ir atsiskaitymo už jį tvarkos aprašą.

Pirmąkart šio dokumento projektas miesto Tarybos teismui buvo pateiktas balandžio pabaigoje. Nepaisant to, kad projektas buvo rengtas ir dailintas apie pusantrų metų, dukart pristatytas visuomenei, sulaukęs jį svarsčiusių miesto Tarybos komitetų pritarimo, tąkart nutarta galutinį sprendimą šiuo klausimu atidėti mėnesiui. Taip pasielgta siekiant išvengti galimų teisminių ginčų su Vyriausybės atstovo Klaipėdos apskrityje institucija, kuri išplatino raštą, esą apie du trečdalius AB „Klaipėdos vanduo” specialistų parengto dokumento nuostatų gali būti vertinamos kaip pažeidžiančios šiuo metu galiojančias teisės normas. Vyriausybės atstovės Klaipėdos apskrityje Kristinos Vintilaitės įsitikinimu, miesto Taryba, patvirtindama minėtąjį aprašą, kuris didžia dalimi dubliuoja ar net keičia aukštesnių institucijų priimtus teisinius aktus, viršys savo kompetenciją, vadinasi, susiklostys analogiška situacija kaip ir garsioje alaus ir sidro byloje.

Kitaip nei pastaruoju atveju, tąsyk miesto Taryba nusprendė atsižvelgti į Vyriausybės atstovės perspėjimą ir nusprendė taisykles dar kartą peržiūrėti ir patobulinti taip, kad būtų išvengta teisinių prieštarų.

Vadovaujantis specialiai sudarytos darbo grupės išvadomis, nutarta neteikti Tarybai tvirtinti vandens tiekėjo ir vartotojo santykius reglamentuojančios sutarties sąlygų, o iš aprašo išmesti su jų taikymu susijusį skyrių. Kartu kiek pakoreguotas ir paties aprašo pavadinimas.

Naują gyventojų suvartojamo vandens apskaitos tvarką Klaipėdoje imtasi rengti siekiant sumažinti ar bent jau pristabdyti vandens nuostolių augimą, ir padaryti tai taip, kad netektų didinti paslaugos kainos. AB „Klaipėdos vanduo” apskaičiavimais, bendrovės patiriami nuostoliai išties įspūdingi – nežinia kur dingsta apie 30 proc. vartotojams patiekiamo vandens.

Pasak įmonės generalinio direktoriaus Leono Makūno, pagrindinė priemonė vandens nuostoliams sumažinti – kiekviename bute įrengti šiuolaikiškus vandens apskaitos prietaisus. Tai ketinama daryti palaipsniui. Vadovaujantis minėtuoju aprašu, tiek karšto, tiek šalto vandens skaitikliai gyventojams bus įrengti nemokamai. Jų įrengimo kaštus perpus pasidalys bendrovės „Klaipėdos vanduo” ir „Klaipėdos energija”.

Gyventojams mokestis už suvartotą vandenį bus apskaičiuojamas tik pagal jų rodmenis, išskyrus vieną atvejį: jei buto savininkas neleis pakeisti skaitiklių, jis už vandenį turėtų atsiskaityti pagal Savivaldybės patvirtintas normas – 7 kubiniai metrai vandens (3 karšto ir 4 šalto) per mėnesį. Jei skaitiklio neleidęs pakeisti asmuo nedeklaruos, kiek jo bute gyvena žmonių, suvartojamo vandens normą bus apskaičiuota pagal buto plotą.

Naujosios taisyklės įsigalios iškart po to, kai sprendimas dėl jų patvirtinimo bus paskelbtas miesto spaudoje.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.