Vietoje „chruščiovkių” – autobusas kabrioletas

Pirmojo šiemet į Klaipėdą atplaukusio kruizinio laivo keleiviai taip ir nerado praėjimo iki Herkaus Manto gatvės – Turgaus gatvė užtverta, o pamatę prie Biržos tilto aptvertus iškastus pamatus, turistai pagalvojo, kad ir ten nepraeis, tad grįžo į laivą.

Taip Klaipėdoje prasidėjo naujasis turizmo sezonas, kurį užsieniečiams bus siūloma keletas naujovių – pasivažinėjimas vadinamuoju infobusu po senamiestį ir paplaukiojimas po Klaipėdos uosto akvatoriją pramoginiu laivu „Forelle”.

Turizmo verslo atstovai pripažįsta, kad šios kuklios naujovės prisnūdusio miesto įvaizdžio neišgelbės.

Naujovės

Jau nuo birželio mėnesio Klaipėdoje važinės vadinamasis infobusas atviru stogu. Planuojama, kad kasdien bus organizuojamos 2 ekskursijos po senamiestį, truksiančios po 1-1,5 valandos. Porą kartų per savaitę infobusas galėtų vykti ir iki Nidos.

Autobuse bus 19 vietų. Turistai per ausines galės klausytis informacijos apie Klaipėdą lietuvių, anglų, rusų ir vokiečių kalbomis.

Pasak Klaipėdos turizmo ir kultūros informacijos centro (TKIC) direktorės Romenos Savickienės, autobusas jau pagamintas, belieka sudaryti maršrutus ir nustatyti bilieto kainą. Planuojama, kad bilietas kainuos ne brangiau nei 20 litų.

Kita šio sezono naujovė turistams – pasiplaukiojimas po Klaipėdos uosto akvatoriją 1934 metų statybos pramoginiu laivu „Forelle”, be to, savaitgaliais planuojami maršrutai į Mingės kaimą.

Sovietinių reliktų muziejus

Prieš porą metų kilusių originalių idėjų – organizuoti turistams ekskursijas į „chruščiovinius” butus, kapines, parodyti kaip gyvena naujalietuviai arba nuvežti užsieniečius paravėti lietuviškų runkelių – atsisakyta.

„Turistai kasmet keičiasi. Tuomet tokios idėjos mums buvo kilusios dėl to, kad patys užsieniečiai domėjosi. Tačiau vėliau jokių keistesnių pageidavimų iš turistų nebesulaukėme, todėl patys pradėjome abejoti tokių maršrutų populiarumu. Vargu, ar pensinio amžiaus žmogui malonu važiuoti į kapines. O su „chruščiovinių” butų savininkais nepavyko susitarti – vieni už apsilankymą savo namuose pareikalavo 200-300 litų, kiti pareiškė, kad vasarą jie turistų neįsileis, nes išvažiuoja į sodą, o treti pasidarė kapitalinį remontą. Nepavykus įgyvendinti šios idėjos, neteko prasmės ekskursijų organizavimas ir pas naujalietuvius”, – pasakojo R. Savickienė.

Vis dėlto, pasak TKIC direktorės, kadangi sovietiniai dalykai vis dar yra „ant bangos”, svarstoma idėja Giruliuose esančiuose bunkeriuose įrengti sovietinių reliktų muziejų. Apie tai jau diskutuojama su Pajūrio regioninio parko darbuotojais.

Į turgų – ragauti dešros

Kita vertus, turizmo verslo atstovai po apsilankymų užsienio šalyse sako suvokiantys, kad verstis per galvą esą neverta.

„Turistai mus aplanko tikėdamiesi pajusti klaipėdietišką dvasią. Iš tiesų juos nelabai domina architektūriniai paminklai, kurių mes ir neturime. Planavome šiai vasarai pasiūlyti ekskursiją į tris uostamiesčio bažnyčias, bet gidai skeptiškai įvertino šią idėją – esą turistams bažnyčios nebeįdomios. Užsieniečiams įdomu paragauti, ką mes valgome, ką geriame, pašokti – tiesiog sudalyvauti klaipėdiečių gyvenime”, – akcentavo R. Savickienė.

Pasak jos, turistai paprastai labai giria klaipėdietišką maistą, susidomėję vyksta į „Švyturio” alaus gamyklą paragauti alaus ir stebėti, kaip jis gaminamas.

Kai kurios turizmo agentūros jau organizuoja ekskursijas į senąjį turgų, kad užsieniečiai galėtų paragauti lietuviškos dešros, kumpio. Pasak R. Savickienės, daugelio užsienio šalių turguose prekeiviai netgi ruošia maisto produktų pakuotes specialiai turistams.

Nori spektaklių užsienio kalba

Tačiau turistai Klaipėdos senamiestyje pasigenda gyvybės. Žinia, uostamiestis atgyja tik per Džiazo festivalį ir Jūros šventę. Darbo dienomis uostamiestį aplankę užsieniečiai vakarais neturi ką veikti. Daugelis jų pageidautų, kad Klaipėdos teatrai spektaklius verstų į užsienio kalbas.

„Kodėl, pavyzdžiui, kurioje nors kavinėje pora šokėjų negalėtų mokyti užsieniečių liaudiškų šokių? Pasisekimas – garantuotas”, – tikino TKIC direktorė.

Ji svarstė, kad tol, kol senamiestyje nevirs tikras gyvenimas, vargu ar užsieniečiams kas nors padarys įspūdį. R. Savickienės vizijose – senamiestis, pilnas mažų suvenyrinių krautuvėlių, kepyklėlių, lauko kavinukių, gėlių kioskelių bei gyvūnėlių turgelių, gatvės muzikantų ir t.t. – visa tai, ką eilinę dieną gali surasti nuvykęs į užsienį.

Tenka išvežti iš Klaipėdos

Tuo metu į Klaipėdą atvykusius užsieniečius turizmo kompanijos dabar stengiasi išvežti į Palangą ar Nidą, nes kol vyksta Turgaus gatvės rekonstrukcija, turistams nelengva vaikščioti po senamiestį.

Pavyzdžiui, kruizinio laivo „Mona Liza” keleiviai taip ir nerado praėjimo iki Herkaus Manto gatvės – Turgaus gatvė buvo užtverta, o pamatę prie Biržos tilto aptvertus iškastus pamatus, turistai galvojo, kad ir ten nepraeis, tad grįžo į laivą.

„Dabar senamiestis yra didžiulė problema, bet kadangi statybininkai nuolat dirba, turistai supranta, kad darbai kada nors pasibaigs ir laikinus nepatogumus vertina atlaidžiai. O mūsų verslininkai linkę tik kaltinti valdžią. Pastaroji jau žengė vieną žingsnį – sutvarkys Turgaus gatvę. Tačiau ar verslininkai ir miestiečiai padarys ją gyvą, kai bus baigta rekonstrukcija?” – svarsto R. Savickienė.

Pašto dėžutės

Kaip vieną iš būdų pagyvinti Turgaus gatvę R. Savickienė prisiminė bendrą su Vytautu Karčiausku iškeltą idėją – kiekvienam šios gatvės namui padaryti specialias pašto dėžutes. Pavyzdžiui, drabužių parduotuvei – suknelės formos, „Pėdos” galerijai – pėdos formos, turizmo informacijos centrui – gaublio ir ir t.t.

„Tuomet galėtume visur skelbti, kad Turgaus gatvėje yra, pavyzdžiui, penkiasdešimt skirtingų pašto dėžučių. Turistai – kaip maži vaikai, jiems norisi ką nors surasti ir nusifotografuoti. Aš pati blaškiausi po Ventspilį, kol suradau visas karvių skulptūrėles”, – sakė R. Savickienė.

Be to, miestą atgaivintų ir įvairūs gatvės renginiai. Ji, be kita ko, svarstė, kad prie Biržos tilto aptverti buvusių laivų svarstyklių pamatai laikinai galėtų būti išnaudoti – pavyzdžiui, toje vietoje būtų galima sukalti laikiną sceną, kur vyktų renginiai.

Nepaisant turizmo paslaugų trūkumų, kasmet vis daugiau užsieniečių aplanko Klaipėdą. Praėjusiais metais jų sulaukta net 71 proc. daugiau nei užpernai. Manoma, kad ir šiemet turistų skaičius išaugs nemažiau 50 procentų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Laisvalaikis su žyma , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.