Mobilioji grėsmė

Viso pasaulio specialistai sutaria – vairuojant kalbėti mobiliuoju telefonu labai pavojinga. Ypač pradedančiam vairuotojui!

Statistika

Lietuvoje nėra suskaičiuota, kiek eismo nelaimių nutinka dėl to, kad vairuotojo dėmesį išblaško pokalbis telefonu. Tačiau JAV dėl šios priežasties per autoavarijas jau žuvo 2,6 tūkst. žmonių, 330 tūkst. buvo sužeista. Tokius duomenis pateikė amerikiečių žurnalas „Man’s Factor”.

Leidinyje skelbiami naujausio tyrimo rezultatai rodo, kokį didžiulį pavojų kelia vairuotojai, kurie važiuodami kalbasi mobiliaisiais telefonais. Vienas šio tyrimo autorių Jutos valstijos universiteto psichologijos profesorius Davidas Stryeris tvirtina, kad pagal savo reakciją prie vairo sėdintis ir telefoną rankoje laikantis 20-metis vairuotojas iš karto tampa 70 metų seniu.

Reakcija

Pasak tyrimo išvadų, mobiliuoju telefonu kalbančio vairuotojo reakcija į priekyje važiuojančio automobilio stabdžių šviesų signalą yra 18 proc. mažesnė nei kitų eismo dalyvių. Be to, staiga pristabdęs mašiną jis kur kas lėčiau vėl įsibėgėja, sudaro sąlygas atsirasti spūstims ir kelia nervinę įtampą kitiems vairuotojams.

Atlikdami tyrimą mokslininkai naudojosi labai kokybiškais matavimo prietaisais ir naujausiomis modeliavimo programomis. Jie tikrino įvairių amžiaus grupių vairuotojus – nuo 18 iki 25 metų ir nuo 65 iki 74 metų. Bandymai parodė, kad avarijų, kai viena mašina trenkiasi į kitos užpakalinį buferį, padaugėja du kartus, jei vairuotojas kalbasi mobiliuoju telefonu. Dėl tos pačios priežasties mažėja reakcija ir pagyvenusių vairuotojų. Tik pastarieji į avarijas patenka rečiau, nes dėl amžiaus yra kur kas atsargesni ir stengiasi laikytis didesnio atstumo tarp automobilių.

Lietuva

Lietuvoje, mano žiniomis, niekas neatlieka panašių tyrimų, nors ir be jų aišku, kad sėdint prie vairo kalbėtis mobiliuoju telefonu pavojinga. Neatsitiktinai Kelių eismo taisyklės papildytos punktu, draudžiančiu naudotis mobiliaisiais telefonais ne tik vairuojant, bet ir įjungus automobilio variklį. Tačiau vis tiek bent kas dvidešimtas vairuotojas mūsų gatvėse važiuoja prispaudęs prie ausies „mobiliaką” arba dar geriau – renka SMS žinutę. O prie jo automobilio užpakalinio lango priklijuotas lipdukas „70”.

Beje, neteko girdėti, kad policija būtų nubaudusi bent vieną tokį pažeidėją.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Transportas su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.