„Da Vinčio kodas” sėja nesantaiką

Pasipiktinimo banga dėl skandalingo rašytojo Deno Brauno romano „Da Vinčio kodas” ekranizacijos kasdien vis auga.

Nors protestų kampaniją prieš šį Holivudo filmą jau pradėjo daugelis pasaulio katalikų organizacijų, Lietuvos vyskupų konferencija oficialios pozicijos dėl „Da Vinčio kodo” dar neišreiškė.

Atsakydama į pasipiktinusių tikinčiųjų klausimus, leidykla „Katalikų pasaulio leidiniai” tik pristatė knygą „Da Vinčio apgaulė. 100 klausimų apie knygos „Da Vinčio kodas” faktus ir prasimanymus”.

Tačiau pasaulį drebina ne tik Bažnyčios atstovų pasipiktinimo pareiškimai – oficialų pasipriešinimą filmo platintojams išreiškė ir politikai. Prieš kelias dienas uždrausti filmą paragino Rusijos Dūmos kultūros komitetas, Azerbaidžano kultūros ir turizmo ministerija, Lenkijos senatas ir net Kaukazo musulmonų valdyba. Pasak protestuotojų, iškraipydamas evangelijos istoriją, „Da Vinčio kodas” žemina tikinčiųjų orumą.

Savo romane D.Braunas daro prielaidą, kad Jėzus Kristus slaptai vedė Mariją Magdalietę ir susilaukė su ja vaiko. Todėl krikščionių Dievo, anot rašytojo teorijos, kraujo linija išliko per amžius, o jo palikuoniai iki šiol vaikšto Prancūzijos žeme. Ir knygoje, kuri visame pasaulyje buvo praduota 40 milijonų tiražu, ir filme pasakojama apie Vatikano pastangas nuslėpti šį tariamą Jėzaus palikuonį.

Paklaustas, ar skaitė D.Brauno knygą, o gal jau žiūrėjo pagal ją pastatytą filmą, Klaipėdos Marijos Taikos Karalienės bažnyčios kunigas Vilius Viktoravičius dienraščiui sakė: „Kodėl turėčiau? Kodėl niekas neklausia, ar skaičiau „Grafą Montekristą”? Juk tai – toks pat romanas, kaip ir visi kiti.”

Vis dėlto V.Viktoravičius pripažino, kad „Da Vinčio kodas” nėra tipinė knyga. „Neslėpsiu, ji klaidina žmones, nes neteisingai interpretuoja Bažnyčios istoriją”, – sakė kunigas.

Jis pasakojo, kad pasipiktinimo bangos dėl praėjusią savaitę Klaipėdoje pradėto rodyti filmo tarp parapijiečių nebuvo. „Diskutuojame apie viską. Taip pat ir apie šį filmą”, – teigė V.Viktoravičius.

Didžiojoje Britanijoje atlikta knygą skaičiusių žmonių apklausa parodė, kad jų pasitikėjimas Bažnyčia gerokai sumažėjo.

Negalėdama paveikti pelno siekiančių filmo platintojų, viena JAV katalikų organizacija paragino tikinčiuosius premjeros dieną susirinkti prie mažiausiai tūkstančio šalies kino teatrų ir melstis.

Uostamiesčio kino teatro „Cinamon” rinkodaros vadybininkė Jolita Valaikaitė „Klaipėdai”sakė, kad filmo vertinimas priklauso nuo žiūrovo išsilavinimo lygio.

„Jeigu jis tvirtai tiki katalikybės doktrinomis, jo šis filmas nepaveiks. Nereikia visko priimti už gryną pinigą”, – ragino vadybininkė.

Per pirmąsias penkias filmo demonstravimo dienas „Da Vinčio kodą” pamatė beveik penki tūkstančiai klaipėdiečių. Gegužės 19-osios naktį, kai vyko filmo premjera, į Klaipėdos „Cinamon” susirinko per 500 žiūrovų.

J.Valaikaitė aiškino, kad jokie raginimai atsisakyti filmo demonstravimo kino teatro nepaveiks. „Esame komercinė organizacija. Tad kaip galime atsisakyti filmo, kuris jau dabar vadinamas didžiausia metų sensacija?” – klausė ji.

Anot filmo platintojų, protestai nesutrukdė „Da Vinčio kodui” per pirmąjį demonstravimo savaitgalį visame pasaulyje susišluoti 224 milijonus JAV dolerių (627 milijonus litų). Filmas tapo pelningiausia visų laikų tarptautine premjera.

Bandydami atremti protestuotojų argumentus, filmo prodiuseriai ir garsūs aktoriai Tomas Henksas ir Odrė Totu pabrėžė, kad „Da Vinčio kodas” tėra pramoga.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kinas su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.