JAV investuotojams Rygoje pristatytas Lietuvos ūkis

Vakar ūkio ministras Kęstutis Daukšys Rygoje vykstančioje Jungtinių Amerikos Valstijų ir Baltijos šalių verslininkų prekybinių santykių plėtros konferencijoje pristatė Lietuvos ūkio situaciją, plėtros prioritetus ir tai, kuo Lietuva skiriasi iš kitų Baltijos valstybių.

Konferenciją atidariusi Latvijos prezidentė Vaira Vykė Freiberga pažymėjo, kad Baltijos šalių regionas – vienas patraukliausių investuotojams, nes tai – labai dinamiškas regionas, modernizuojantis tradicines pramonės šakas ir besikoncentruojantis į aukštųjų technologijų plėtrą.

JAV verslininkams ūkio ministras K.Daukšys pristatė laisvųjų ekonominių zonų, kuriamų industrinių parkų, lengvatų ir subsidijų investicijoms situaciją. „Ūkio ministerijos parengta Investicijų skatinimo programa numato itin patrauklias sąlygas investuojantiems į aukštųjų ir vidutiniškai aukštų technologijų gamybą, mokslinių tyrimų ir eksperimentinės plėtros infrastruktūrą, kuriantiems didelės pridėtinės vertės produktus, gerai atlyginamas kvalifikuotas darbo vietas ir sudarantiems prielaidas bendradarbiauti su mokslo atstovais,” – sakė K.Daukšys.

Ūkio ministras pažymėjo, kad Lietuva sukuria maždaug pusę Baltijos šalių bendrojo vidaus produkto ir yra didžiausia Baltijos valstybių rinka. Jis taip pat akcentavo palankias sąlygas aukštosioms technologijoms kurti ir gaminti Lietuvos rinkoje. „14 iš 20 stipriausių Baltijos informacinių technologijų kompanijų yra Lietuvos įmonės. Lietuvoje pagaminti lazeriai eksportuojami į maždaug 100 pasaulio valstybių. Lietuviški pikosekundiniai lazeriai užima pusę pasaulinės tokių lazerių rinkos. Lietuvoje pagaminti biotechnologiniai produktai eksportuojami į 42 pasaulio valstybes,” – sakė K.Daukšys.

Neseniai Bostono konsultacijų grupės atliktas tyrimas parodė, kad net 26 proc. apklaustų JAV verslininkų vertina Rytų Europos valstybes kaip patraukliausias rinkas investuoti. JAV tiesioginių užsienio investicijų Lietuvoje 2005 m. buvo 644,1 mln. Lt, t. y. 3,4 proc. visų užsienio investicijų Lietuvoje (8-oji vieta). Lietuvoje JAV įmonės daugiausiai yra investavusios į apdirbamąją gamybą, nekilnojamojo turto, nuomos veiklą, didmeninę ir mažmeninę prekybą.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.