Vienijasi Europos transporto registravimo įstaigos

Siekdamos glaudžiau bendradarbiauti užtikrinant laisvą piliečių ir prekių judėjimą Europos Sąjungoje, į asociaciją buriasi transporto priemones registruojančios Europos įstaigos.

„Atsivėrus Europos Sąjungos sienoms, ES šalyse padidėjo ne tik lengvojo, bet ir krovininio transporto apimtys, europiečiai vis daugiau keliauja, todėl daugumoje Europos šalių vis svarbesnė tampa galimybė operatyviai nustatyti automobilių ir jų savininkų bei vairuotojų duomenis. Aktuali išlieka ir registravimo įstaigų pagalba ES šalių teisėsaugos institucijoms kovojant su automobilių vagystėmis. Visa tai skatina Europos transporto registravimo įstaigas ieškoti naujų bendradarbiavimo formų”, – sakė VĮ „Regitra” generalinis direktorius Ramutis Oleka.

Gegužės 11-12 dienomis Kipre, Larnakoje įvykusioje konferencijoje ECReg 2006, kurioje Lietuvą atstovavo valstybės įmonė „Regitra”, 26 Europos šalių atstovai priėmė sprendimą įkurti Europos transporto ir vairuotojų registravimo įstaigų asociaciją.

Ši asociacija – vienintelė vadovaujančias Europos transporto priemonių ir vairuotojų registravimo įstaigas vienijanti visuomeninė organizacija. Jos narės bendradarbiaudamos spręs registravimo įstaigoms kylančius klausimus bei, siekdamos saugesnio eismo ES šalyse, atstovaus asociaciją svarstant ES teisės aktų projektus.

VĮ „Regitra” su kitomis Europos transporto priemones registruojančiomis įstaigomis nuolatos keičiasi veiklos duomenimis, bei, esant būtinybei, naudojasi bendra tarptautine informacine sistema EUCARIS, leidžiančia patikrinti duomenis apie transporto priemonę bei įsitikinti, ar ji nėra ieškoma policijos.

Asociacijos nariai žada tobulinti jau esamą keitimosi duomenimis tarp šalių praktiką.

Stiprėjant Europos transporto registravimo įstaigų ir teisėsaugos institucijų bendradarbiavimui, automobilių vagysčių Europoje, taip pat ir Lietuvoje, pastaraisiais metais mažėja, tačiau tokių vagysčių padaugėjo JAV.

Lietuva yra svarbi tranzito šalis, per kurią naudoti ES šalių – senbuvių automobiliai vežami į Baltarusiją, Rusiją, Kazachstaną ir kitas Rytų šalis. Nuo 2006 m. sausio 1 d. iki gegužės 1 d. Lietuvoje registruota (kartu su laikina registracija) 121 tūkst. transporto priemonių, arba 21 proc. daugiau, nei atitinkamu laikotarpiu pernai.

Beveik du trečdaliai Lietuvoje pirmą kartą registruojamų automobilių atvežami iš Vokietijos, po jos tarp patraukliausių automobilių prekiautojams šalių yra Belgija, Prancūzija, ir JAV. Pagal Lietuvoje pirmą kartą registruojamų naudotų kelių transporto priemonių apimtis Lietuva maždaug penkis kartus lenkia kaimyninę Latviją (2005 m. duomenys).

VĮ „Regitra” konferencijoje Kipre pristatė didelio dalyvių susidomėjimo sulaukusią transporto priemonių registravimo internetu projekto galimybių studiją, kurią iš dalies finansuoja ES Struktūriniai fondai.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Transportas su žyma , .

1 atsiliepimas į "Vienijasi Europos transporto registravimo įstaigos"

  1. Ev

    Sveicarija, Rumunija, Albanija, Turkija, Armenija, Prancuzija, Bosn.ir Hercegovina NESUPRANTA angliskai tai ir neivertino :))) o ko cia tiketis???

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.