Nelegalus pinigų taupymas gresia nuostoliais

Vakar Kauno miesto vyriausiojo policijos komisariato (VPK) pareigūnai sulaikė du prekeivius nekilnojamuoju turtu, kurie už automobilių stovėjimą susimokėjo nelegaliomis kortelėmis. Tai jau trečias kartas Kaune, kai į pareigūnų rankas įkliūna nekilnojamojo turto agentūrų darbuotojai. Bendrovės „Lituka” vadovas nepateisina pavaldinių, bet neteisėtų veiksmų priežastimi įvardijo per didelį mokestį už automobilių stovėjimą.

Įkliuvo skirtingu metu

Vakar ryte E.Ožeškienės gatvėje prie Kauno darbo biržos praeiviai stebėjo neeilinį įvykį. Kauno miesto VPK Ekonominių nusikaltimų skyriaus pareigūnai sulaikė du 45-50 metų amžiaus vyriškius, kurie už automobilių stovėjimą susimokėjo suklastotomis elektroninio mokėjimo kortelėmis. Paaiškėjo, kad tai nekilnojamojo turto bendrovės „Lituka” darbuotojai Valentinas Pranevičius ir Kęstutis Mitkus.

Vyriškiai į paspęstus spąstus įkliuvo skirtingu laiku. Pasak „Lituka” generalinio direktoriaus Algimanto Rudoko, abu vyriškiai yra itin patyrę nekilnojamojo turto agentai.

„Vienas jų bendrovėje dirba jau beveik 10 metų, kitas – šiek tiek trumpiau”, – sakė A.Rudokas.

Ekonominių nusikaltimų skyriaus pareigūnai jau pradėjo ikiteisminį tyrimą, nors įtarimai kortelių klastojimu dar niekam nėra pareikšti. Už šį nusikaltimą gresia bauda nuo 125 iki 12,5 tūkst. litų, areštas arba laisvės atėmimas iki šešerių metų.

Sulaikytieji tikino korteles pirkę

Iš nekilnojamojo turto agentų pareigūnai konfiskavo suklastotas elektronines mokėjimo korteles. Jos yra perdirbtos iš originalių elektroninio mokėjimo kortelių, kuriomis Kaune galima užsimokėti už automobilio stovėjimą. Tačiau klastotę nuo originalo atskirti nesudėtinga. „Klastotėje yra įtaisyta mikroschema, leidžianti kortele naudotis neribotą laiką visiškai nesirūpinant pinigais”, – sakė Kauno VPK Ekonominių nusikaltimų skyriaus vadovas Artūras Grauslys.

Prasikaltusieji teigė, kad suklastotas korteles įsigijo iš nežinomo asmens. Viena tokia kortelė juodojoje rinkoje kainuoja 400 litų. Teisėsaugininkų akiratyje yra atsidūrę dar apie 20 vairuotojų, nors padirbtų elektroninio mokėjimo kortelių Kaune gali būti iki šimto. Abu „Litukos” darbuotojai buvo stebimi apie mėnesį.

Nusikalto ne iš gero gyvenimo

„Litukos” vadovas A.Rudokas pripažino, kad įvykis pakenkė bendrovės reputacijai, bet kartu siūlė paieškoti nusikaltimo priežasčių. Jis priekaištavo Savivaldybei, kad ši nustatė per didelius įkainius už automobilių stovėjimą, kurio UAB „Automobilių stovėjimo aikštelės” deramai nekontroliuoja.

„Kai automobilio stovėjimas valandą kainavo 50 centų, buvome išsipirkę vietas mūsų įmonės automobiliams, – aiškino A.Rudokas. – Tačiau būdavo taip, kad į tas vietas mašinas statydavo visiškai su įmone nesusiję asmenys, ir niekam tai nerūpėjo”. A.Rudokas mano, kad Kaune automobilių stovėjimo tvarka iki šiol yra netobula.

„Vyrai, matyt, nusikalto ne iš gero gyvenimo: juk mašinos stovėjimas valandą kainuoja 2 litus, o per visą darbo dieną susidaro 16 litų”, – sakė A.Rudokas.

Jo teigimu, 12 automobilių stovėjimas įmonei kainuoja itin brangiai. Kaune už valandą reikia mokėti nuo 1 iki 3 litų.

Ne pirmas kartas

„Litukos” darbuotojų sulaikymas yra jau trečias kartas, kai Kaune su suklastotomis kortelėmis sulaikomi nekilnojamojo turto agentai. Praėjusiais metais į pareigūnų tinklus buvo patekę „Ober-Haus” ir „Ergo-Lietuva” darbuotojai.

„Anksčiau ir mes buvome nusipirkę suklastotą kortelę, ją pateikėme policijai, bet tyrimas vis nebūdavo pradedamas, – akcentavo Savivaldybės valdomos įmonės „Automobilių stovėjimo aikštelės” direktorius Algimantas Puidokas. – Gerai, kad reikalai pajudėjo”.

Dėl suklastotų kortelių bendrovė iki šiol patirdavo tik nedidelius nuostolius.

„Kauno dienos” žiniomis, visi vairuotojai yra daugmaž profilaktiškai stebimi. Įtarimą sukelia asmenys, kurie už automobilio stovėjimą susimoka visai darbo dienai, bet mašinas laiko tik valandą ar trumpiau. Į akiratį patenka ir tie vairuotojai, kurie susimoka vienoje vietoje, o automobilius laiko kitoje.

Gudruolių vis daugiau

Pasak A.Puidoko, pastaruoju metu atsiranda įvairių besistengiančių sutaupyti gudruolių. „Kai kurie gauna policininko kepurių, reguliavimo lazdų ir paskui palieka juos mašinos salone, tačiau mes puikiai žinome, kurie policijos pareigūnai turi specialius leidimus”, – sakė A.Puidokas.

Būta atvejų, kai žmonės nusuka į kitą pusę stovėjimo vietą žymintį ženklą ir paskui tvirtina, kad jie nieko nežinoję apie rinkliavą už automobilio stovėjimą.

„Kiti, pamatę blokuojantį važiuoklę kontrolierių, nubėga iki kiosko, nusiperka vienkartinį stovėjimo bilietą ir paskui įrodinėja, kad yra laiku sumokėję, bet mes fotografuojame blokuojamus automobilius, o nuotraukose fiksuojamas laikas”, – sakė A.Puidokas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.