Penkiametė iš ugnies išnešė brolį

Už drąsą jaunąją Šalčininkų rajono gyventoją ketinama pristatyti valstybiniam apdovanojimui

Vėlų antradienio vakarą Šalčininkų rajono Dieveniškių seniūnijoje kilęs gaisras galėjo baigtis tragedija. Tik penkiametės sumanumas ir ryžtas lėmė, kad liepsnose nežuvo ji pati ir dvejų metukų brolis.

Gaisras mediniame vienaaukščiame name Šiurkščių kaime kilo apie 22 valandą. Ugnis netruko persimesti į netoliese buvusį ūkinį pastatą. Tuo metu namie buvo likę tik du mažamečiai – 2000 metais gimusi Valerija K. ir 2004-aisiais – brolis Voldemaras K. Vaikų tėvas dirba Vilniuje, o motina buvo išėjusi pas kaimynus atsinešti pieno.

Mergaitė, kuri kilus gaisrui jau snaudė, pajutusi dūmų kvapą, šoko iš lovos, griebė iš lovelės miegantį brolį ir puolė laukan. Šaukdamasi pagalbos, nešdama brolį, ji atbėgo pas kaimynus. Iškviesti ugniagesiai niekuo pagelbėti nebegalėjo – namas ir tvartas degė atvira liepsna. Visas šeimos turtas sudegė.

Dieveniškių seniūnė Česlava Marcinkevič vakar LŽ pasakojo, kad turto netekusi šeima laikinai prisiglaudė pas kaimynę tame pačiame kaime. Pasak seniūnės, rytą ji aplankė vaikus, kalbėjosi su motina Valentina Kežuniene. Berniukas visiškai sveikas ir jaučiasi puikiai, mergaitė šiek tiek karščiuoja, dar neatsigavusi po patirto išgąsčio.

Marcinkevič sakė, kad ir seniūnija, ir rajono savivaldybė stengsis padėti padegėliams, gyvenusiems gana vargingai. Kiek gali, padeda ir kaimo, kuriame belikę apie dešimt trobų, žmonės, daugiausia senyvos moterys. Vieni duoda maisto, kiti – kokį drabužėlį ar buities rakandą.

Mažoji Valerija lanko parengiamąją Milkūnų 1-osios pradinės mokyklos klasę. Pasak šios mokyklos mokytojos Janinos Vasilevskos, tai labai gera, stropi ir protinga mergaitė. Visi stebisi, kad kilus gaisrui penkiametė nesutriko, greitai susiorientavo, kaip elgtis. „Ji vienmarškinė ir basa nubėgo pas kaimynus”, – sakė mokytoja.

Anot jos, šeima verčiasi vargingai, daugiausia gyvena iš gaunamų pašalpų. Nei naminių paukščių, nei gyvulių neaugino.

Valerija, kaip ir kiti pradinukai, iki mokyklos apie porą kilometrų dažniausiai atkulniuoja pėsčia. Mokykloje vaikai ir maitinami.

Gaisro Šiurkščių kaime priežastys dar nagrinėjamos. Pasak ugniagesių, tiriamos kelios versijos, tarp jų – neatsargus pačių vaikų žaidimas su ugnimi ar be priežiūros palikta deganti krosnis.

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas mažąją drąsuolę ketina pristatyti valstybiniam apdovanojimui.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.