Socialinių reformų patirtimi bus dalinamasi Lietuvoje

Gegužės 17–19 dienomis Vilniuje vyks Tarptautinės socialinės apsaugos asociacijos (ISSA) Europos regioninė konferencija „Socialinės apsaugos reformos: administruojančių institucijų įgaliojimų stiprinimas”. Pasak Valstybinio socialinio draudimo fondo valdybos prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos („Sodros”) direktoriaus Mindaugo Mikailos, tai, kad šiemet regioninė konferencija vyks mūsų šalyje, liudija, kad „Sodra” vertinama ne tik Lietuvoje, bet ir kitose Europos Sąjungos valstybėse. Be to, tai vienas svarbiausių šiemet minimo socialinio draudimo 80–mečio Lietuvoje akcentų.

Konferencija vyks „Le Meridien Villon Resort & Convention centre”. Ją atidarys socialinės apsaugos ir darbo ministrė Vilija Blinkevičiūtė, susirinkusius pasveikins Seimo socialinių reikalų ir darbo komiteto pirmininkas Algirdas Sysas, ISSA Europos regiono biuro direktorė Mari-Frans Laroka (Marie-France Laroque), ISSA Generalinio sekretoriato Studijų ir veiklos skyriaus vadovas Alechandro Bonila-Garsia (Alejandro Bonilla-Garcia). Atidarymas vyks 9.30–10.30 val. Kavos pertraukėlės metu, 10.30–11.00 val. galima bus pakalbinti svečius ir organizatorius apie socialinių reformų naujoves įvairiose šalyse.

Konferencijoje dalyvaus apie 200 dalyvių iš 30 šalių. Joje bus diskutuojama aktualiais šiuo metu Europos socialinei apsaugai klausimais, dalijamasi patirtimi. „Kokios svarbiausios konferencijos temos? Šiandien socialinį draudimą įgyvendinančioms institucijoms keliami prieštaringi reikalavimai. Iš vienos pusės, norima, kad būtų teikiamos geros kokybės socialinio draudimo paslaugos, išmokos būtų adekvačios žmonių uždarbiui. Kita vertus, tikimasi, kad tai bus atliekama su kuo mažesnėmis sąnaudomis, norima, kad nepaisant ekonominių pokyčių socialinį draudimą vykdančios organizacijos išsiverstų tik savo lėšomis. Galų gale, yra ir trečioji pusė – politikai dažnai naudojasi socialinės apsaugos temomis kaip svertais formuoti visuomenės nuomonę, nesusimąstydami, kaip tai gali atsiliepti socialinio draudimo sistemai realybėje, – pasakoja M. Mikaila. – Vykstančios pensijų sistemos reformos turi būti ne vien ryžtingos, bet ir labai apgalvotos, kadangi tai itin jautri sritis. Pokyčiai spartesni nei bet kada iki šiol, todėl svarbu žinoti, kokius kelius renkasi kitos šalys, kokios reformos pasiteisina, o jei ne – kodėl nepasiteisina. Be to, turime dalyvauti šią sritį reglamentuojančių teisės aktų rengime.”

Konferencijoje bus analizuojama tiek valstybių, kurios turi tvirtas demokratijos tradicijas, patirtis (Švedijos, Vokietijos, Prancūzijos, Belgijos ir kt.), tiek tų, kurių raida daugiau ar mažiau panaši į Lietuvos: Estijos, Bulgarijos, Slovėnijos. Bus diskutuojama apie įvykdytas pensijų reformas, svarstomi administruojančios institucijos centralizacijos ir decentralizacijos klausimai, nagrinėjamos kai kurių socialinio draudimo administravimo funkcijų delegavimo privačiam sektoriui problemos.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Renginiai su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.