Kaltintojas su savavaliautojais – viename vežime

Klaipėdos apylinkės vyriausiasis prokuroras Stanislovas Stulpinas nuslėpė nuo Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos (VTEK), kad sutuoktinė valdo keliolika sklypų pajūryje. Tuo tarpu generalinis prokuroras Algimantas Valantinas teigia, kad pareigūnai turėtų būti švaresni už švarius.

Dalį sklypų jau pardavė

Klaipėdos apylinkės vyriausiasis prokuroras S.Stulpinas, gindamas viešąjį interesą, pastaraisiais metais aktyviai kovoja su savavališkomis statybomis Kuršių nerijoje. Teismams atiduota ne viena byla, kurioje prokuratūra siekia visiško pastatų nugriovimo.

Tačiau kovotojas su savavaliautojais nuo Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos kažkodėl nuslėpė, kad jo sutuoktinė Janina Stulpinienė prie Baltijos jūros turi žemės sklypų. 2002 m. prokuroro žmona įsigijo tris žemės ūkio paskirties sklypus, kurių bendras plotas siekė apie 3 hektarus. Vėliau jie sklypai buvo sujungti į vieną ir padalyti į 10 sklypelių po 35-40 arų. Kai kurių sklypų paskirtį J.Stulpinienei pavyko pakeisti iš žemės ūkio paskirties į gyvenamąją teritoriją. Keturis sklypus prokuroro žmona jau pardavė. Valstybės įmonės Registrų centras duomenų bazėje prie minėtų sklypų yra įrašas – „Pajūrio regioninis parkas”.

Privalėjo pateikti duomenis

„Vyriausiajai tarnybinės etikos komisijai S.Stulpinas privalėjo pateikti informaciją apie sutuoktinės valdomus sklypus”, – „Kauno dienai” sakė VTEK patarėja korupcijos prevencijos klausimais Tatjana Ganina.

Duomenų apie sutuoktinį nereikia nurodyti tik tada, jei sutuoktiniai negyvena kartu. „Privatiems interesams prilyginami ir deklaruojamo asmens, ir jo sutuoktinio interesai”, – sakė T.Ganina. Pasak VTEK patarėjos, nedeklaravęs sutuoktinės turto Klaipėdos apylinkės vyriausiasis prokuroras pažeidė deklaravimo tvarką, nes sklypai ir kitas nekilnojamasis turtas privaloma tvarka turėjo būti nurodyti deklaracijoje.

„Jei deklaravimo dieną S.Stulpino žmona valdė sklypus, prokuroras privalėjo tai nurodyti”, – sakė T.Ganina. Klaipėdos apylinkės vyriausiasis prokuroras deklaraciją pateikė 2005-ųjų gegužės 16-ąją.

Išvadas pateiks bendražygiai

Nuslėpimo faktas būtų mažiau pikantiškas, jei S.Stulpino žmona nebūtų suinteresuota Vyriausiajame administraciniame teisme nagrinėjama byla. Joje Vyriausybės atstovė Klaipėdos apskrityje Kristina Vintilaitė siekia apginti Pajūrio regioninį parką nuo statybų. Ji jau pasiekė pergalę, kai buvo panaikintas Saugomų teritorijų įstatymui prieštaravęs žemės sklypo detalusis planas. Šį sprendimą J.Stulpinienė apskundė kartu su kitais gyvenamųjų namų statybos bendrijos „Zeigiai” nariais.

„Dabar Vyriausiasis administracinis teismas laukia Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos bei Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos specialistų išvadų, ar detalusis planas yra teisėtas ir ar nepažeidžia Pajūrio regioniniame parke taikytinų tradicinės architektūros principų”, – sakė Vyriausybės atstovės Klaipėdos apskrities vyr. specialistė Daiva Kerekeš.

Paradoksalu, bet išvadas teismui, kurio sprendimu suinteresuota ir prokuroro sutuoktinė, turės pateikti Klaipėdos apylinkės vyriausiojo prokuroro S.Stulpino bendražygiai, kovojantys su savavališkomis statybomis Kuršių nerijoje.

Nevaldė emocijų

Pats Klaipėdos apylinkės vyriausiasis prokuroras S.Stulpinas neįžvelgia nieko blogo. „Gyvenamųjų namų statybos bendrijoje „Zeigiai” yra ne vienas žmogus ir jeigu žmona būtų padariusi kokį nors pažeidimą, jai nebūčiau leidęs nieko daryti”, – sakė S.Stulpinas.

Vėliau, kalbėdamas telefonu, S.Stulpinas pradėjo nevaldyti emocijų, nevengė aštrių išsireiškimų. Jis priminė, kad vienai garsiai žurnalistei yra iškelta baudžiamoji byla, leisdamas net suprasti, kuo gali baigtis „Kauno dienos” korespondento domėjimasis jo šeimos reikalais.

Be kita ko, VTEK atstovai užvakar „Kauno dieną” patikino, kad Klaipėdos apylinkės prokuroras per pastarąsias savaites nepasivargino net patikslinti savo deklaracijos.

„Kauno dienos” žiniomis, J.Stulpinienė balandžio viduryje valdė šešis sklypus. Juos galima naudoti mažaaukščių gyvenamųjų namų statybai.

Generalinis prokuroras Algimantas Valantinas nesureikšmino S.Stulpino nusižengimo deklaravimo tvarkai ir nesirengia jo įspėti. „Žinoma, jei su kažkuo kovoji, turi būti švaresnis už švarų, – sakė A.Valantinas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.