Ištikimi stalinizmui

Rusijoje restauruojamas stalinizmas.

Volgograde vakar atidarytas privatus muziejus, apdainuojantis Stalino reikšmę šiam miestui. Volgogrado pavadinimą miestas gavo Sovietų Sąjungai pasmerkus Stalino kultą. Prieš tai miestas vadinosi Stalingradas, o dar anksčiau Caricinas.

Muziejaus steigėjai ekspozicijose neaptaria Stalino asmenybės. Jiems svarbiausia pasaulio proletariato ir valstiečių vado nuopelnai Volgogradui.

Tai dar vienas antausis pasauliui už tai, kad taip ir neišdrįso komunizmo pasmerkti kaip nusikaltimo žmonijai.

Kraugerys, sunaikinęs milijonus žmonių, garbinamas naujai atidaromuose muziejuose. Ir tai vyksta ne viduramžiais, o XXI amžiuje.

Rusija neapsiriboja stalinizmo kaip istorinio paveldo gaivinimu, bet tautų vado idėjas taiko ir vidaus politinėse rietenose.

Kremlius, pasodinęs aštuoneriems metams už mokesčių slėpimą buvusį turtingiausią šalies žmogų naftos magnatą Michailą Chodorkovskį, stengiasi jį pribaigti psichologiškai.

M.Chodorkovskis prezidento Vladimiro Putino nemalonę užsitraukė, nes finansavo opozicines partijas.

Rusijos valdininkai nusitaikė į buvusio naftos magnato įsteigtą licėjų Pamaskvėje. Maskvos prokuratūra uždėjo areštą licėjaus turtui.

Kremliui nusispjauti, kad licėjuje mokosi ir gyvena vaikai, prieš porą metų rugsėjo 1-ąją išgyvenę skerdynes Beslano mokykloje.

Licėjuje – 60 mokytojų. Čia mokosi ir gyvena 160 moksleivių nuo 11 iki 18 metų – dauguma jų našlaičiai. Našlaičiai surinkti iš visos Rusijos. Mokykloje yra baseinas, sporto salė, koncertų salė. Gyvenamosios patalpos žymiai geresnės už daugelio rusų butus.

Vaikai licėjuje gyvena ir mokosi nemokamai. Vieno auklėtinio išlaikymui skiriama du tūkstančiai dolerių per mėnesį.

M.Chodorkovskio tėvai Marina ir Borisas, vadovaujantys šiai mokyklai, sakė, kad licėjaus turto areštas yra bukas valdžios kerštas. „Jie nori palaužti sūnų, nes žino, kad mokykla jam labai svarbi. Maniau, kad jie pasigailės bent vaikų”, – sakė Marina Chodorkovskaja.

Su M.Chodorkovskiu susidoroti fiziškai Kremlius nedrįsta. Buvęs naftos magnatas laikomas baisiose sąlygose vienoje iš Sibiro kolonijų.

Tačiau privačiam detektyvui anglui Stivenui Kerčiui, rinkusiam kompromituojančią medžiagą apie V.Putiną, kai areštavo M.Chodorkovskį, dar labiau nepasisekė.

Privatus detektyvas „kompromatą” rinko tik keletą mėnesių. Po to jis pateko į paslaptingą sraigtasparnio katastrofą virš pietų Anglijos pakrantės.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Nuomonė su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.