Skulptūrėles galima kurti ir iš popieriaus

Meniški lankstiniai iš popieriaus – origamis – sugalvoti labai seniai.

Žinoma, pirmiausiai reikėjo išrasti ir patį popierių. Tai padarė kinai dar III-IV amžiuje iki mūsų eros, bent jau taip tvirtina archeologai. O oficiali popieriaus išradimo data – 105 mūsų eros metai, kada kinų valdininkas Cai Lunis oficialiai pranešė Kinijos imperatoriui apie tokios technologijos egzistavimą.

Skraidančios monetos

Taigi, 6-7 amžiuje kinai jau turėjo popierinius pinigus, kuriuos vadino Fei-tian arba „skraidančiomis monetomis”. Ir tai buvo patys pirmieji popieriniai pinigai žmonijos istorijoje! Popieriaus – ir pinigų – gamybos technologija buvo slepiama, to ir reikėjo tikėtis, bet paslapties išsaugoti nepavyko. Tolimais 610 metais klajojantis budistų vienuolis Dancho, apie kurį rašoma: „Jis labai daug žinojo ir mokėjo gaminti popierių bei tušą”, pasiekė Japonijos krantus ir pasidalijo žiniomis su Tekančios saulės šalies gyventojais.

Origamio pradžia

Nagingieji japonai greitai pastebėjo, kad popierius tinka smulkiems lankstiniams ir pritaikė jį netgi šventiems ritualams. Iš popieriaus ėmė lankstyti nedideles dėžutes canbo, į kurias sudėdavo aukojimui skirtus žuvies ir daržovių gabalėlius. Popierius tais laikais buvo labai grubus ir greičiausiai niekam kitam lankstyti ir netiko. Vėliau origamio menas pasiekė ir imperatoriaus rūmus. Tapo madinga laiškus siųsti išlanksčius iš jų drugelį, gervę ar gėlytę. Iš imperatoriaus rūmų pomėgis lankstyti iš popieriaus išplito po visą šalį ir tapo daugelio žmonių laisvalaikio užsiėmimu. Tada ir buvo sugalvota dauguma populiarių origamio modelių.

Legendinis lankstymo meistras

Garsiausias pasaulyje origamio meistras Akira Iošizava gimė 1911 metais. Antrojo pasaulinio karo metu jis dirbo vienoje karinių Japonijos gamyklų ir tada jam šovė mintis tapti lankstymo iš popieriaus profesionalu. Jis metė visus kitus darbus, daug metų skurdo, tačiau visas savo jėgas skyrė lankstymo menui. A.Iošizava sugalvojo daugybę naujų ir dabar labai populiarių figūrėlių. Dar daugiau – jis sukūrė ženklų sistemą, kuri palengvino lankstymą, kurią galime prilyginti natų išradimui muzikoje. A.Iošizavos metodika tapo tarptautiniu standartu.

Jokių žirklių

Nors daugelis bandančiųjų lankstyti iš popieriaus naudoja žirkles, tačiau klasikinis origamis išsiverčia be žirklių. Yra įvairių lankstymo technologijų, kai kurių metu popierius drėkinamas. Lietuvoje dirbantys origamio meistrai parsiveža ar parsisiunčia specialaus lankstymui skirto popieriaus iš užsienio, nes pas mus jo dar nėra kur nusipirkti. Lankstyti gali tekti… ne vieną dieną! Todėl nenusiminkite, kad nemokate pasigaminti tokio gražaus vienaragio ar slibino kaip kad nuotraukose. Tai padaryti išties labai sunku, bet išmokstama!

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Laisvalaikis su žyma , , , , , , , .

5 atsiliepimai į "Skulptūrėles galima kurti ir iš popieriaus"

  1. j.v.

    nuostabus dalykeliai islankstomi 😛

  2. Martyna

    Man labai patiktu lankstyti skulptureles is popieriaus jei tik mokeciau

  3. logiskas zmogus

    sudas,nera jokiu parasyta kaip lankstyti 😡

  4. Dzogs

    🙂 😀 😉 😛 🙁 😥 😮 😐 😳 8) 🙄 😕 😡 👿 😯 💡

  5. saule

    fainai

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.