Indulgencijos už pinigus policijos patruliai jau nebedalija

Pirmadienio naktį Kauno miesto vyriausiojo policijos komisariato (VPK) Apsaugos skyriaus pareigūnai turėjo progos susidurti su dar vienu vairuotoju, išdrįsusiu pasiūlyti pinigų mainais už jam grėsusią griežtą nuobaudą už grubius Kelių eismo taisyklių pažeidimus.

Vis dar norima „susitarti”

Teisėsaugininkams įtarimų sukėlė apie 4 val. nakties Pramonės prospektu važiavęs automobilis, kurio vairuotojas, išvažiuodamas iš žiedo, nesugebėjo tinkamai persirikiuoti.

Netrukus sustabdžius pastarąją transporto priemonę, paaiškėjo, kad prie vairo sėdėjęs 25-erių metų vaikinas gali būti neblaivus, mat nuo jo sklido stiprus alkoholio kvapas. Apsaugos policijos pareigūnai pasiūlė vairuotojui nuvykti į gydymo įstaigą pasitikrinti blaivumo, tačiau šis nedvejodamas griebėsi, jo manymu, lengvesnės išeities, siūlydamas keturiasdešimties litų kyšį ir mėgindamas tradiciškai „susitarti”. Pareigūnų nuojauta neapgavo – vėliau vairuotojui konstatuotas lengvas girtumo laipsnis.

„Vaikinas suprato, ką padaręs, kai buvo sulaikytas už bandymą papirkti pareigūnus. Tai jau antras atvejis pastaruoju metu, kai nesąžiningi vairuotojai įkliūva mūsų pareigūnams”, – sakė policijos Kauno apsaugos skyriaus viršininkas Kęstutis Jankauskas.

Be teisių, neblaivus ir įžūlus

Anaiptol ne visi vairuotojai geranoriškai pripažįsta savo klaidas. Negana to, jie nepasikuklina policijos pareigūnus apipilti kandžiomis replikomis. Vieną tokių atvejų prisiminė Kauno miesto VPK Viešosios policijos Kelių patrulių rinktinės magistralinių kelių priežiūros būrio vyresnysis patrulis Saulius Kasiulynas. Jis sakė su pernelyg įžūliu vairuotoju turėjęs reikalų vasario pradžioje. Tąkart vos tik sustabdžius automobilį ir paklausus vairuotojo, kodėl šis kiek pavėluotai sureagavo į pareigūno reikalavimą sustoti, vyriškis, savo leksikoną paįvairindamas gausybe riebių keiksmažodžių, atrėžė: „Reikėjo griūti po ratais, tai gal ir anksčiau būčiau sustojęs. Šįkart važiuoju su labai silpna mašina, bet jei būčiau pasiėmęs kitą, tikrai būčiau nulėkęs”.

Toks vairuotojo pykčio protrūkis nebuvo be priežasties. Visų pirma tuo paros metu (apie 23 val.) jis, pagal teismo įpareigojimą, turėjo būti namuose ir nekelti kojos į viešąsias vietas. Be to, patikrinus vyriškio blaivumą, jam buvo nustatytas vidutinis girtumo laipsnis (1,88 promilės). Galiausiai išaiškėjo, kad greitį viršijęs ir girtas prie vairo sėdėjęs 26-erių metų vyriškis netgi neturėjo teisės vairuoti.

Visą savo kaltę jis akimirksniu įvertino šimtu litų ir būtent tokią sumą padėjo pareigūnams automobilyje. Pastarieji įspėjo taip nedaryti, nes gali užsitraukti baudžiamąją atsakomybę, tačiau pamatė, kad vairuotojo tai nė kiek nepaveikė. Nusirašė padėto banknoto serijos numerį ir prasižengėlį sulaikė.

Anksčiau teistas vairuotojas, pasak netoli IX forto jį sučiupusio pareigūno, tris valandas praleidęs tarnybiniame policijos automobilyje ir komisariate, kone išvien siūlė patruliams su juo pasimušti „vienas su vienu”. Deja, pastarieji sulaikytojo ketinimai netrukus išblėso, mat jis naktį buvo priverstas praleisti policijos areštinėje, kadangi tik kitą dieną išsiblaiviusį vyriškį pavyko apklausti ikiteisminį tyrimą dėl jo veiksmų pradėjusiems tyrėjams.

Grasinimai ir patyčios

Kauno miesto VPK Viešosios policijos Kelių patrulių rinktinės magistralinių kelių priežiūros būrio vadas Virginijus Bakanas sako, kad neretai visuomenė, išgirdusi apie sulaikytus kyšių davėjus, gan keistai komentuoja tokius įvykius: esą buvo per mažai pasiūlyta. Kaip akivaizdų įrodymą, kad sulaikymų kiekio nė kiek nelemia išpirkos dydis, kelių patrulių rinktinės pareigūnai prisiminė dar vieną incidentą, įvykusį Jonavos gatvėje, kai pusantro šimto litų bauda už pėsčiojo nepraleidimą baustas vairuotojas bandė įsiūlyti dar didesnį – 200 litų kyšį. Beje, pažeidimas buvo įamžintas policijos automobilyje įrengta specialia vaizdo fiksavimo įranga, todėl vairuotojui, pamačiusiam įvykio nuotrauką, nebeliko prasmės ginčytis.

„Pareigūnai, aš kasdien važinėju po įvairius miestus, ir tie baudos balai man visiškai nereikalingi. Imkit maksimalią sumą ir leiskite man važiuoti savo keliais”, – nuskambėjo iš vairuotojo lūpų.

Vis tik nei už skirtą vidutinę baudą siūlytas didesnis kyšis, nei apgailestavimas nepaveikė patrulių, todėl už savo veiksmus vyriškis taip pat privalės atsakyti teisme.

Patruliai sakė už tokius griežtus ir kategoriškus sprendimus savo adresu sulaukiantys galybės įžeidinėjimų. Vienoje interneto svetainių skaitytojų komentarai gerokai įskaudino pareigūnus. Internautai, netgi konkrečiai įvardydami pareigūnų vardus ir pavardes, tyčiojasi sakydami, kad, nebeimdami kyšių, anie neturėsią už ką gerti ir panašiai. Neretai pasitaiko ir grasinimų fiziškai susidoroti su vienu ar kitu pareigūnu, kuris kaip tik neseniai būna sulaikęs kyšininką.

Girtumas plius teistumas

Kauno rajono policijos komisariato viršininko pavaduotojas Valdemaras Čyvas, prisiminęs kyšininkų sulaikymo atvejus, pabrėžė, kad piliečiai, bandantys papirkti policijos pareigūnus, nepaiso ne tik įspėjimų, bet ir greta esančių žiniasklaidos atstovų, policijos rėmėjų ar kitokių liudytojų.

Komisaras prisiminė prieš porą mėnesių Raudondvaryje įvykusį incidentą. Tąkart sustabdytas prie vairo buvęs jaunuolis pareigūnams sukėlė įtarimų dėl savo blaivumo. Netrukus alkoholio matuoklio parodymai išsklaidė bet kokias abejones – vairuotojui konstatuotas lengvas girtumo laipsnis.

Vienam iš pareigūnų nuėjus paimti iš tarnybinio automobilio bagažinės spausdintuvą alkotesterio rodmenims užfiksuoti, vaikinas pradėjo gražbyliauti: „Viršininke, susitarkime. Čia pora šimtų litų – gal pakaktų?”

Netrukus į mašiną sugrįžęs pareigūnas atspausdino alkoholio matuoklio užfiksuotus parodymus ir, kaip reikalauja taisyklės, įspėjo neblaivų vairuotoją dėl jo veiksmų, pabrėždamas, jog už tai gresia baudžiamoji atsakomybė, galinti užtraukti netgi laisvės atėmimo bausmę. Tuo tarpu jaunuolis, nepaisydamas pareigūno tik ką pasakytų žodžių, išrėžė: „Ką jūs, viršininke, baikite juokus. Juk visiems gyventi reikia”. Po šių žodžių vaikinas, atsidaręs dėtuvę, į ją įdėjo keturis penkiasdešimties litų nominalo banknotus.

„Kaipmat jį sulaikėme, – pasakojo V.Čyvas. – Ši byla jau išnagrinėta. Vairuotojas nubaustas ne tik už vairavimą esant neblaiviam, tačiau, teismo sprendimu, už savo veiksmus užsitarnavo ir teistumą bei penkių minimalių gyvenimo lygių dydžio baudą”.

Duoti pinigų skatino motina

V.Čyvas pridūrė, kad pastarąjį atvejį policinės prevencinės priemonės metu užfiksavo greta buvę žiniasklaidos atstovai, bet netgi ir jie, ir aplink stoviniavę policijos rėmėjai duoti kyšį pasiryžusio vairuotojo nė kiek nesutrikdė.

Vairuotojai mėgina „susitarti” padarę įvairius Kelių eismo taisyklių pažeidimus. Kauno rajono PK viršininko pavaduotojas papasakojo dar vieną incidentą, neseniai įvykusį Karmėlavoje. Čia sustabdytam romų tautybės jaunuoliui pareigūnai ketino surašyti administracinių teisės pažeidimų protokolą už važiavimą neprisisegus saugos diržų. Už tokį prasižengimą bauda turėjusi būti vos 37 litai.

Vairuotojas, sėdėdamas tarnybiniame policijos automobilyje, iš pradžių lyg ir geranoriškai sutiko su jam skiriama bauda, tačiau vos po akimirkos iš jo mašinos iššoko drauge važiavusi motina ir ėmė šaukti: „Duok pinigą ir jie tave paleis!” Motinos paklausęs vaikinas bandė sutaupyti septyniolika litų siūlydamas kyšį – dvidešimtinę. Vis dėlto ir šiam jaunuoliui įspėjimas neturėjo įtakos, todėl už policininkų automobilyje prie pavarų svirties numestą banknotą jis taip pat turėjo atsakyti teisme.

„Pareigūnai kyšininkų atžvilgiu nusiteikę pakankamai griežtai. Perspėjimas išdėstomas vieną kartą, bet jei į jį nereaguojama, tuomet imamasi atitinkamų veiksmų”, – pabrėžė V.Čyvas.

Panašų atvejį, kai vairuotojas mėgino kyšiu atsipirkti už tai, kad vairavo automobilį neprisisegęs saugos diržų, prisiminė ir Kauno miesto VPK Viešosios policijos Kelių patrulių rinktinės pirmojo būrio patrulis Arūnas Vaičaitis: „Pasakius, kad vairuotojui bus taikoma vidutinio dydžio – 37 litų – bauda, jis primygtinai reikalavo paimti iš jo dvidešimtinę ir paleisti”. Pasak pareigūno, vyriškis, mėgindamas „susitarti” kalbėjo įprastai, kaip ir dauguma jo likimo vairuotojų: „Nepykite, atleiskite, nenoriu didelės baudos, todėl susitarkime kitokiu būdu”. Netgi pinigai tarnybiniame policijos automobilyje buvo padėti į tradicinę vietą – tarp priekinių sėdynių.

Bauda geriau nei rizika

Vieni pirmųjų Kaune kyšininkus sulaikė Patrulių rinktinės pareigūnai. Jie sučiupo vairuotoją, bandžiusį „susitarti” ir išpirkti savo kaltę penkiasdešimčia litų. Policininkams rašant administracinių teisės pažeidimų protokolą, kelio ženklo, nurodančio važiuoti tik tiesiai, nepaisęs vairuotojas kone tradiciškai išpyškino: „Ką jūs, vyrai, imkite pinigus ir leiskite man važiuoti”.

Iškart po šių žodžių pinigus ant sėdynės numetęs pažeidėjas buvo griežtai įspėtas savo kėslų atsisakyti, tačiau šis vis tiek laikėsi savo, įžūlokai kaulydamas grąžinti dokumentus ir jį paleisti. Iš pareigūnų automobilio iššokęs vyriškis akimirksniu buvo sulaikytas. Antrankius „užsitarnavęs” vairuotojas, kaip netrukus paaiškėjo, dirba vienoje iš bendrovių apsaugininku.

„Vis dėlto reikia pripažinti, kad, žiniasklaidoje pasigirstant vis daugiau informacijos apie sulaikomus kyšininkus, pastaruoju metu jų gerokai sumažėjo. Prevencine prasme tai turi tikrai didelę įtaką, – apibendrino tąkart kyšį siūliusį pažeidėją sulaikęs Patrulių rinktinės penktojo būrio specialistas Kęstutis Radzevičius. – Dabar vairuotojai vis dažniau sutinka su padarytais pažeidimais ir sako veikiau sumokėsiantys tą nelemtą baudą, nei rizikuosiantys įkliūti ir pelnyti teistumą”.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.