Šį pavasarį mineralinio azoto dirvožemyje yra daugiau nei praėjusiais metais

Žemės ūkio ministerija jau antrus metus finansuoja mineralinio azoto dirvožemyje tyrimus, kurie leidžia spręsti apie augalų lengvai įsavinamo azoto kiekius dirvožemio sluoksniuose (0-30 cm, 30-60 cm ir 60-90 cm), sužinant, kiek jo išsiplovė žiemos metu, kokiomis azoto normomis augalus reikia tręšti pavasarį bei vasaros pradžioje.

Kaip informavo šiuos tyrimus vykdantis Lietuvos žemdirbystės instituto Agrocheminių tyrimų centras, šį pavasarį mineralinio azoto dirvožemyje yra daugiau nei praėjusiais metais. Jei 2005 m. pavasarį tirtuose žiemkenčių plotuose 0-60 cm dirvožemio sluoksnyje mineralinio azoto buvo 56,7-76,3 kg/ha, tai šiemet jo rasta daugiau – vidutiniškai 78,1 kg/ha. Šiais metais daugiau jo nustatyta ir Vidurio bei Vakarų Lietuvos daugiamečių žolių pasėliuose ir dirvose, kurios ruošiamos vasarojaus ir kaupiamųjų sėjai. Dėl gilaus pašalo, lėto bei sauso pavasario, daugiau mineralinio azoto rasta ir giliau dirvožemyje – 30-60 cm gylyje, todėl jį augalai galės įsisavinti vėliau.

Mineralinis azotas atskirose dirvose bei šalies regionuose pasiskirstęs nevienodai. Daugiau jo yra sunkesnėse dirvose bei Vidurio Lietuvos dirvožemiuose, kur 0-60 cm sluoksnyje vidutiniškai nustatyta 71,5 kg/ha. Tuo tarpu Vakarų ir Rytų Lietuvoje – atitinkamai 62,9 ir 56,5 kg/ha. Šių metų pavasarį kiek mažiau nei pernai mineralinio azoto nustatyta tik Vakarų Lietuvoje, kitur jo kiekiai yra didesni.

Tyrimai parodė, jog labai mažai ir mažai mineralinio azoto nustatyta 53 proc. šalies žemės ūkio naudmenų plotų. Daug tokių plotų yra Rytų Lietuvoje – net 69 proc., tuo tarpu Vidurio ir Vakarų Lietuvoje tokie plotai sudaro atitinkamai 43 ir 46 proc. O štai Vidurio Lietuvoje net 15 proc. dirvų rasta daugiau nei 90 kg/ha mineralinio azoto, t.y. tuose laukuose azoto trąšų normos privalo būti mažinamos. Daug mineralinio azoto nustatyta ir durpiniuose dirvožemiuose bei plotuose, intensyviai tręšiamuose organinėmis bei mineralinėmis trąšomis.

Šiemet Lietuvoje mineralinio azoto tyrimai pradėti balandžio viduryje, kai gilesniuose dirvožemio sluoksniuose dar kai kur laikėsi pašalas bei silpnai vyko augalinių liekanų mineralizacija. Taip anksti pavasarį nustatyti didesni nei įprasta mineralinio azoto kiekiai rodo, jog šiandien jo dirvožemyje yra dar daugiau, nes dirvos įšilo ir mikrobiologiniai dirvodaros procesai suaktyvėjo.

Įvertindami, kad šiemet pavasarį mineralinio azoto dirvožemyje yra daugiau nei praėjusiais metais, žemdirbiai turėtų orientuotis į kiek mažesnes azoto normas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Aplinkosauga su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.