Geležies ir ugnies riteriai

Įdomiu renginiu „Kalvio pasaga laimę neša” Alytaus kraštotyros muziejus pradėjo keturių dalių edukacinę programą „Ilgos dienos darbininkės”.

Vėliau miestelėnai ir miesto svečiai bus pakviesti dar į tris šventes, propaguosiančias senovės dzūkų amatus: „Vyža batus pergyvena”, „Apie vilną ir veltinį”, „Dzūkiškas vakarėlis”. Senųjų amatų pristatymu rengėjai tikisi ne tik atkreipti dėmesį į nykstantį dvasinį Dzūkijos etninės kultūros paveldą, bet ir surinkti informaciją apie visus šiame regione dirbančius amatininkus ir amato mokytojus.

Dar gerokai prieš vidurdienį į muziejaus kiemelį iš visos apskrities rinkosi geležies ir ugnies riteriai – kalviai. Jie kūrė ugnį, dėliojosi kalvystės įrankius, prie tvoros neramiai trypčiojo iš Seirijų žirgyno atvežti du juodbėriai, parodomajai kovai rengėsi senovės baltų draugijos „Vilkatalakiai” riteriai.

Kalvystės amato meistriškumą rodė ir patyrę kalviai, ir Rūdiškių amatų mokyklos „Sodžiaus meistrai”, pastarieji kaustė arklius. Muziejaus darbuotojas Vidmantas Dunderis kvietė patiems senoviniu būdu nusikaldinti monetą. Tiesa, ne auksinę ar sidabrinę, o aliumininę, tačiau unikalią – su XVII ir XVIII amžių Alytaus herbais. Šiais laikais trys lelijos puošia Alytaus rajono herbą, o rožė – miesto.

Anot UAB Seirijų žirgyno atstovo Jono Chalecko, žirgo pasaga tikrai laimę neša, tik reikia ją surasti ir mokėti tinkamai pakabinti. Priešingu atveju visos gėrybės, užuot byrėjusios kaip iš gausybės rago, išbyrės be naudos pasagos šeimininkui.

Būsimas kalvis Vytautas Kondrašinas tvirtino pasirinkęs šią specialybę iš savotiško patriotiškumo. „Kalvių Lietuvoje mažėja, o arklių daugėja”, – teigė vaikinas.

Geras kalvis per valandą gali nukaldinti 4 pasagas. Beveik tiek pat laiko prireikia ir kaustyti. Tokius „batus” arklys gali nešioti apie pusantro mėnesio, paskui jau reikia naujų. Dabar dažniausiai perkamos gamyklinės pasagos, tačiau pakaustyti arklį gali tik kalvis.

„Kalvystės paslapčių galima mokytis visą gyvenimą, tai tarsi užkrečiama liga”, – tvirtino jau trejus metus Lietuvoje gyvenantis prancūzas kalvis Janas Mathieu. Jis moko būsimus kalvius, kaip profesionaliau pakaustyti žirgus.

Šventės dalyvius linksmino Didžiosios kunigaikštienės Birutės motorizuotojo pėstininkų bataliono pučiamųjų orkestras ir etnografinis ansamblis „Kukumbalis”, buvo galima apžiūrėti fotografo Stasio Povilaičio fotoparodą „Arkliai”.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Įvairenybės su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.