Ar lietuviai atlaidesni?

Gegužės pradžioje Jungtinėje Karalystėje vykusius rinkimus užgožė rinkimų išvakarėse pagarsinta leiboristų partijos vicepremjero Johno Prescotto meilės istorija. Likus savaitei iki balsavimo pagarsinti meilužių nuotykiai nustelbė rimtas politines batalijas, į kurias buvo įtrauktas net pats šalies premjeras Tony Blairas.

Abejingų tarnybinio romano detalėms, kaip 2002 metų kalėdiniame vicepremjero aplinkos vakarėlyje padauginęs degtinės Prescottas atsidūrė ant tarnybinės sofutės su sekretore Tracey Temple, Jungtinėje Karalystėje beveik neliko. Pirmieji laikraščių puslapiai ir televizijos žinių laidos smulkiai atpasakojo, kaip darbe prasidėjęs romanas vėliau persikėlė į mokesčių mokėtojų lėšomis išlaikomą tarnybinį vicepremjero butą ir vyriausybinę rezidenciją.

Ši Jungtinės Karalystės ilgaamžio kairiųjų politiko nuotykiai privataus gyvenimo fronte aktualūs ir Lietuvai, kurioje netrūksta istorijų apie aukštų ir įtakingų valstybės vadovų bei veikėjų šeimyninės ištikimybės reikalus.

67 metų Anglijos politiko ir 43 metų jo sekretorės meilės istorija domėjosi ne tik moralės sergėtojai. Gilias demokratijos tradicijas turinčios šalies atstovai susirūpino, ar nebus vicepremjeras pažeidęs viešųjų ir privačių interesų. Tokia abejonė atsirado paaiškėjus, kad per porą metų, kol truko ši meilės istorija, Prescottas sekretorę buvo įtraukęs ir į rinkimų kampaniją. Vicepremjero sekretoriato darbuotoja nuolat lydėjo viršininką rinkimų kampanijos kelionėse po šalį renkant dabartinį šalies parlamentą.

Priešingai nei Lietuvoje ar Amerikoje, už rankos pagautas Jungtinės Karalystės politikas iškart prisipažino „turėjęs santykių” su sekretore ir dėl to apgailestavo. Prescotto žmona apie sutuoktinio paklydimus vestuvių 43-iųjų metinių išvakarėse sužinojo ne iš spaudos, o iš vyro. Iš pažiūros abejinga privačiam politikų gyvenimui valstybė tautos išrinktiesiems taiko gerokai aukštesnius reikalavimus nei katalikiška Lietuva.

Įžūlumu, storiežieviškumu ir išsilavinimo trūkumu garsėjantis Prescottas labai primena Lietuvos Darbo partijos lyderį. Apie tokius sakoma, kad kito akyje pastebi šapelį, kai savoje rąsto nemato. Ar Vyriausioji tarnybinės etikos komisija aiškinsis, kaip ir kodėl į darbą Ūkio ministerijoje buvo priimta Darbo partijos pirmininko langų valytoja pristatoma Andželika? Ar mokesčių inspektoriai išsiaiškins, iš kur trisdešimties metų neturinti ir kuklią valstybės tarnautojos algą gaunanti mergina per mėnesį gavo sumą, kurios pakako butui parlamento pašonėje įsigyti? Ar dvipatystės tema pasisakys Rusijos dvasiškiai? Ar išdrįs atvirai tokiu elgesiu piktintis pradėjusios aižėti Darbo partijos nariai?

Galų gale, ką apie valdančiosios partijos lyderį mano rinkėjai? Žurnalistų pakalbintas Temple kaimynas pensininkas šmaikštavo, kad Prescotto pasirinkimas dėl putnutės sekretorės buvo teisingas, tačiau surimtėjęs jis pridūrė, kad rimtas politikas taip elgtis neturėtų. O ką šiuo klausimu mano rinkėjai Lietuvoje?

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Nuomonė su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.