A.Matelio filmas nuskynė laurus Madride

Sekmadienį baigėsi tradicinis tarptautinis Madrido dokumentinių filmų festivalis „Documenta Madrid”, kuriame pagrindinį prizą (10 000 Eurų) šiemet žiuri sprendimu gavo du filmai: lietuvių režisieriaus Arūno Matelio juosta „Prieš Parskrendat į Žemę” ir prancūzų režisierės Chantal Briet filmas „General Alimentation”.

Antras prizas atiteko rusų režisieriaus Sergėjaus Loznicos filmui „Blokada”, o žiūrovų prizas – Lietuvoje per „Kino pavasarį” rodytam serbų filmui „Šutkos rekordų knyga” (režisierius A. Manič).

Pagrindinėje festivalio pilnametražių filmų konkursinėje programoje varžėsi 18 filmų, atrinktų iš viso pasaulio.

A. Matelio filmo premjera įvyko prieš pusmetį. Jo apdovanojimų kolekcijoje be ką tik gauto „Documenta Madrid” pagrindinio prizo dar puikuojasi dokumentikos kino pasaulyje svarbiausio – Amsterdamo kino festivalio „Sidabrinis Vilkas”, Leipcigo – „Auksinis balandis”, Zagrebo „Didysis antspaudas” bei Europos kino akademijos nominacija „Geriausias 2005 metų dokumentinis filmas”. Lietuvoje filmas buvo įvertintas nacionaline premija bei išrinktas 2005 metų geriausiu filmu.

Arūno Matelio „Prieš parskrendat į žemę” įtrauktas į pagrindinio JAV dokumentinio kino festivalio „Silverdocs” specialią konkursinę programą „Rx”, taip pat į vieno seniausio rytų ir centrinės Europos – Krokuvos kino festivalio konkursinę programą bei Bruklino kino festivalio konkursinę programą. Mėnesio bėgyje numatyti rodymai specialiose „geriausių pasaulio dokumentinių filmų” programose legendiniame Maskvos festivalyje bei festivaliuose Seule, Strumiloje (Makedonijoje) bei EU kino dienose Tokijuje.

Filmas „Prieš Parskrendat į Žemę” tai lyriška ir asketiška esė apie vaikų ligoninę ir joje gaunamas meilės, tikėjimo ir stiprybės pamokas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kinas su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.