Lūpose – morali politika, mintyse – valdžia

Su buvusiu bendražygiu, Darbo partijos vedliu Viktoru Uspaskichu kovojantis Seimo pirmininkas Viktoras Muntianas įgijo naują galingą ginklą – partiją.

Vakar V.Muntianas tapo Pilietinės demokratijos partijos pirmininku.

Į šį postą absoliučia balsų dauguma jį išrinko taip persivadinusios Piliečių sąjungos konferencijos dalyviai ir jų gretas papildę buvę Darbo partijos atstovai.

Seimo vadovas buvo vienintelis kandidatas į šios partijos vairininkus. Jam vietą užleido buvęs Piliečių sąjungos pirmininkas Henrikas Žukauskas.

Naujojo politinio darinio lyderiai daugiausia kalbėjo apie tai, kad jų partija taps moralios politikos šalyje šaukle, pagrindine valstybinio mąstymo valdžioje skleidėja, visos visuomenės gerovės kūrėja.

Atsinaujinusi partija, anot H.Žukausko, turi pasirinkimą – ar vykdyti politiką, kokią šiuo metu skelbia prezidentas Valdas Adamkus, Bažnyčia, šviesioji inteligentija, ar tęsti valdančiosios Darbo partijos lyderių vykdomą amoralią politiką.

Tačiau naujieji šaukliai taip pat neslėpė, kad svarbiausias jų tikslas šiuo metu – kuo labiau įsitvirtinti valdžioje ir iš valdančiosios koalicijos išsiderėti kuo daugiau postų.

Ir ovacijos, ir liaupsės

V.Muntianas ir jo šalininkai skelbė ryžtingai kovosiantys su blogiausiomis Darbo partijoje įtvirtintomis tradicijomis.

Tačiau vakarykštė konferencija nestokojo panašumų su Darbo partijos renginiais.

Darbotvarkė buvo įvykdyta net keliomis valandomis anksčiau, nei numatyta.

Mat visi nutarimai buvo priimami absoliučia balsų dauguma, o kai kurie – tik ovacijomis. Delegatai nematė reikalo diskutuoti nei dėl keičiamo partijos pavadinimo, nei dėl programos ar įstatų.

Naują programą patvirtinusi partija deklaruoja ne tik tiesioginių merų bei seniūnų rinkimų siekį, bet ir žada siekti reformuoti rinkimų į Seimą sistemą, kad parlamentarai būtų renkami tik vienmandatėse apygardose.

Tuo tarpu kai kurie konferencijos dalyviai, džinsinėmis striukėmis ir sportinėmis kelnėmis apsirengęs jaunimas, linksminosi ragindami vieni kitus kuo aktyviau balsuoti.

Vienas delegatų, buvęs socialliberalas bei liberalas demokratas Jonas Čiulevičius, savo iniciatyva nutarė išrėžti kalbą. Buvęs Seimo narys leidosi į prisiminimus apie savo pažintį su V.Muntianu, vadino jį šiltu žmogumi ir „aukščiausios prabos valstybininku”.

Kairieji neslepia simpatijų

Konferenciją sveikino Socialdemokratų partijos vicepirmininkas Česlovas Juršėnas, Naujosios sąjungos Seimo frakcijos sekretoriato darbuotojas Gintautas Kniukšta, Valstiečių liaudininkų partijos valdybos pirmininkas Viktoras Rinkevičius, kitų politinių jėgų atstovai.

Sveikinimus telefonu H.Žukauskui vakar perdavė Liberalų ir centro sąjungos vicepirmininkas Vytautas Bogušis.

Socialdemokratų lyderiai neslepia savo simpatijų nuo Darbo partijos atskilusiems politikams.

Neslėpė jų ir Č.Juršėnas: „Turite šansą rasti vietą po saule. O kai kam saulė šypsosi vis mažiau – ką rodo paskutinieji reitingai”.

Visuomenės nuomonės apklausų duomenimis, kuriuos šeštadienį paskelbė „Lietuvos rytas”, aižėjanti Darbo partija populiarumu beveik susilygino su antrojoje vietoje esančiais opoziciniais konservatoriais.

Komandoje – tik saviškiai

V.Muntianas paskyrė net 8 savo pavaduotojus. Jais tapo Seimo Pilietinės demokratijos frakcijos nariai Andrius Baranauskas, Algirdas Ivanauskas, Algimantas Matulevičius, Vladimiras Orechovas, Romas Venclovas ir H.Žukauskas, taip pat Kėdainių merė Nijolė Naujokienė ir buvęs Piliečių sąjungos narys verslininkas Romas Vasiliauskas.

Partijos vadovas ir jo pavaduotojai pagal pakeistus įstatus sudaro naują valdymo instituciją – vadovų sueigą. Kai kuriais atvejais ji galės vykdyti prezidiumo, kurį sudaro 22 asmenys, funkcijas.

Atsakinguoju sekretoriumi tapo tas pačias pareigas ir Piliečių sąjungoje ėjęs Virginijus Giedraitis. Jis – buvusios pašalinto prezidento Rolando Pakso bendražygės Dalios Kutraitės-Giedraitienės vyras.

Daugelio V.Muntiano bendražygių biografijoje – buvusi narystė net keliose partijose.

Sieks apnuoginti V.Uspaskichą

Pilietinės demokratijos partijos gretas vakar papildė 227 buvę Darbo partijos nariai. Daugiausia naujokų atėjo iš Kėdainių ir Kauno rajono skyrių. V.Muntiano bendražygiais pasišovė būti ir dalis Darbo partijos narių iš Vilniaus, Klaipėdos, Šiaulių, Panevėžio, Mažeikių, Vilkaviškio, Birštono.

Naujoji partija pasiskelbė jau turinti savo frakcijas ir Vilniaus bei Kauno rajono savivaldybėse.

Vakar partijos vadovai skelbė, kad jos gretose yra daugiau nei 2,5 tūkst. narių.

Pagrindinis partijos skyrių tikslas – pervilioti į savo gretas kuo daugiau Darbo partijos atstovų.

Už gražių kalbų – postų alkis

Partijos lyderiai stengėsi konferenciją kuo įtaigiau pavaizduoti kaip itin svarbų ir istorinę reikšmę turintį įvykį.

Kalbėtojai pabrėžė, jog partiją laimina pati gamta – apsiniaukusį ir lietingą orą jie vertino kaip „atgaivos” ir „gero derliaus” pranašą.

H.Žukauskas vardijo kalendoriuje pažymėtus įvykius, kuriais svarbi pasaulio istorijoje gegužės 14-oji: „Tą dieną, pavyzdžiui, nuo širdies smūgio mirė Frankas Sinatra. Dabar tai bus ir Pilietinės demokratijos partijos susikūrimo diena”.

Partijos pirmininku išrinktas V.Muntianas tvirtino „nejaučiąs nei svaigimo, nei žvaigždžių ligos simptomų”.

Seimo vadovas vakar neatskleidė, kokius pageidavimus valdančiajai koalicijai dėl postų kels naujoji partija. Jis tik pareiškė, jog tai gali būti ne tik Seimo komitetų pirmininkų, bet ir ministrų postai.

Be to, Pilietinės demokratijos partija rengiasi reikalauti, kad jai būtų leista lygiomis teisėmis dalyvauti valdančiosios koalicijos tarybos veikloje.

„Derybų objektai bus visi postai. Mes, kaip ir anksčiau, norime dalyvauti lygiateisiais pagrindais. Pradėsime derėtis jau šį pirmadienį”, – sakė V.Muntianas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.