Širdininkus gelbsti modernios technologijos

Kauno medikai savo pacientams širdininkams teikia unikalią ir nemokamą telemedicinos paslaugą

Kauno medicinos universiteto Kardiologijos klinikoje išemine širdies liga sergantiems ir planinei širdies vainikinių kraujagyslių jungčių operacijai ruošiamiems pacientams išduodami modernūs EKG aparatai. Jie leidžia nesunkiai užregistruoti ir telefonu persiųsti kardiogramą budinčiam kardiologui bei operatyviai gauti konsultaciją.

Konsultuoja per atstumą

Dvidešimt bandymuose dalyvaujančių pacientų į namus parsinešė skaičiuotuvo dydžio firmos „CardGuard” aparatus. Žmonės buvo išmokyti atpažinti širdies priepuolio simptomus: skausmą, diskomfortą krūtinėje, pilantį šaltą prakaitą. Širdininkui telieka užrašyti savo širdies kardiogramą ir nemokama telefono linija išsiųsti į telemedicinos centrą Vokietijoje. Jame atpažįstamas skambinančiojo telefono numeris, todėl instrukcijas šis gauna lietuvių kalba. Jas išklausęs ir paspaudęs aparato mygtuką pacientas persiunčia kardiogramą. Vėliau signalas koduojamas ir pateikiamas budinčiam Kauno klinikų gydytojui kardiologui. „Gydytojas monitoriuje mato kardiogramą ir gali sulyginti su anksčiau registruotomis, pastebi pakitimus ir suteikia konsultaciją pacientui, pastarajam neišeinant iš namų”, – LŽ pasakojo projekto vadovas Giedrius Vanagas.

Kainuoja tik skambutis

Visa duomenų perdavimo procedūra trunka iki 2 minučių. Vieno EKG aparato kaina – 700 eurų (2550 litų). Tačiau eksperimente dalyvaujantys kauniečiai medikai už aparato nuomą ir visas jo paslaugas (projektas truks iki 2007-jų liepos) per mėnesį moka tik 30 eurų (105 litus). Pacientui kainuoja tik skambutis iš savo namų į Kauno klinikas. Tiesa, paslauga negalima naudotis skambinant mobiliuoju telefonu. Pasak Vanago, šiuo metu realus EKG aparatų poreikis Kauno klinikoje bent penkiskart didesnis.

Toks projektas Vokietijoje sėkmingai vykdomas jau 5 metus. Nors kardiograma nėra vienintelė priemonė, parodanti širdies sutrikimus, joje matomi pakitimai leidžia užbėgti nelaimei už akių.

Psichologinis komfortas

LŽ kalbinta nuo balandžio EKG aparatą naudojanti kaunietė Marytė Aldona Semėnienė nė neįsivaizduoja gyvenimo be jo. „Po vasarį patirto infarkto ir dviejų klinikinių mirčių vargiai galėjau tikėtis sveikatos pagerėjimo. Telemedicinos paslauga man suteikia nuolatinę priežiūrą, net psichologinį komfortą” – sakė moteris.

Paslaugai pasiteisinus kliniškai ir ekonomiškai bei gavus papildomą finansavimą, ja galėtų naudotis daugiau gyventojų. Dabar ši paslauga siūloma tik Kauno medicinos universiteto klinikų pacientams.

Lietuvoje 3 klinikose atliekamos širdies operacijos. Daugiau kaip pusė šalies gyventojų serga širdies ir kraujagyslių ligomis, nemaža dalis pacientų dėl gyvybei grėsmingos būklės turi būti skubiai operuojama.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.