„Mažeikių naftai” – milijonai iš rezervo

Derybos dėl „Mažeikų naftos” neplanuotai užtruko, ir Vyriausybei teko ištraukti iš rezervo porą milijonų litų, kad galėtų atsiskaityti su ekspertais, narpliojančiais teisinę painiavą, apraizgiusią „Mažeikių naftos” akcijų išpirkimą iš „Jukos” ir planuojamą pardavimą

Praėjusią savaitę, ketvirtadienį, JAV teismas dar kartą – iki gegužės 19 dienos – pratęsė laikinąsias apsaugos priemones, kurios draudžia „Jukos” vadovams parduoti „Mažeikių naftos” akcijas. Kitą dieną Vyriausybė Ūkio ministerijai iš Vyriausybės rezervo skyrė 2 mln. litų, kad ši nepritrūktų pinigų ekspertų paslaugoms apmokėti. Ūkio ministerija yra įgaliota atstovauti Vyriausybei „Mažeikių naftos” derybų procese, tad praėjusių metų pabaigoje anglų ir olandų teisininkams samdyti Vyriausybė Ūkio ministerijai iš biudžeto skyrė 1 mln. 61 709 litus.

Dabartinė „Mažeikių naftos” epopėja trunka apie metus. „Pradžios datą galima nusakyti įvairiai, nelygu atskaitos taškas. Pradžia galima laikyti dieną, kai „Jukos” pranešė mums apsisprendusi parduoti akcijas. Tai buvo pernai vasarį arba kovą. Kitas taškas galėtų būti Seimo priimtas įstatymas, kuriuo Vyriausybė įgaliota spręsti „Mažeikių naftos” klausimus – 2005 metų spalio mėnesį”, – teigė premjero patarėjas ir Vyriausybės derybų grupės narys Saulius Spėčius. Jis sakė praradęs viltį, kad Vyriausybei pavyks pasiekti tikslą iki vasaros pradžios.

„Neįmanoma prognozuoti, kiek tęsis procesas ir kiek jis pareikalaus lėšų. Išlaidos, aišku, priklauso nuo laiko. Anksčiau deryboms skirti pinigai jau senka. Jų dar neišnaudojome, tačiau privalome būti tikri, kad nereikės pasakyti „gerbiami teisininkai, skirstykitės, nes nebegalime sau leisti su jumis kalbėti”, – teigė ūkio viceministras ir Vyriausybės derybų grupės narys Nerijus Eidukevičius.

Niujorko bankroto teismas jau ne pirmą kartą atideda sprendimą, ar panaikinti nuo balandžio 13 dienos galiojančias laikinąsias apsaugos priemones, kurios draudžia „Jukos” vadovybei be laikinojo koncerno stebėtojo sutikimo parduoti „Mažeikių naftos” akcijas. Laikinojo „Jukos” stebėtojo Eduardo Rebguno ieškinys įteiktas ir Amsterdamo teismui – prašoma uždrausti Olandijoje registruotai 53,7 proc. „Mažeikių naftos” akcijų savininkei „Yukos International” ir jos valdytojai „Yukos Finance” disponuoti joms priklausančiu turtu, nesuderinus su laikinuoju stebėtoju. Amsterdamo teismas šį prašymą turėtų pradėti nagrinėti gegužės 18 dieną.

Birželio 27-ąją Maskvos arbitražo teismas svarstys „Jukos” kreditorių reikalavimą iškelti koncernui bankroto bylą.

Lietuvos Vyriausybė siekia už maždaug 3,9 mlrd. litų išpirkti 53,7 proc. „Jukos” valdomą „Mažeikių naftos” akcijų paketą. Po to jį kartu su dalimi ar visomis savo akcijomis parduoti naujam investuotojui ir uždirbti apie 1 mlrd. litų. Jeigu Vyriausybei nepavyktų išpirkti akcijų iš „Jukos”, kaip kraštutinė priemonė svarstoma galimybė nacionalizuoti koncerno valdomas „Mažeikių naftos” akcijas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.