Klubas „Šnara” – pritrūkusiems erdvės

Aktyvus Palangos jaunimas, ne taip seniai įkūręs savo oficialią organizaciją, aktyviai kibo į veiklą: surengę keletą mokymų bei mainų projektų, praėjusią savaitę nedidele akcija paminėjo Spaudos dieną.

Klubą „Šnara” Palangos jaunuoliai – tarp kurių yra ir moksleivių, ir studentų – įkūrė šių metų kovo 29 dieną. Šiuo metu ši organizacija vienija 14 bendraminčių.

Jaunuoliai neslepia, jog ir anksčiau užsiimdavo organizacine veikla, tačiau tam vis trūkdavę erdvės. „Seniai galvojome, jog reiktų įkurti oficialią draugiją – kad galėtume imtis platesnės veiklos ir turėtume vardą – štai ir padarėme, – pasakojo „Šnaros” aktyvistė Ieva Barauskaitė. – Orientuojamės į platesnę jaunimo veiką, – kas tik domina ir yra aktualu mums visiems.”

Pasak merginos, jau surengta pora jaunimo mainų projektų, ką tik organizuoti jaunimo bendradarbiavimo skatinimo kursai drauge su Kretingos jaunimo klubu – nors ir nedaug žmonių dalyvavo, tačiau visi pripažino jų suteiktą naudą.

„Jaunimo reikalų bendradarbiavimo tarnybai esame pateikę projektą apie jaunimo pilietiškumą Europoje ir dabar laukiame atsakymo, ar jis bus finansuojamas”, – pasakojo I. Barauskaitė.

Pirmasis oficialus renginys, skirtas ne klubui bet ir platesnei visuomenei – Tarptautinei spaudos laisvės dienai, gegužės 3 dieną, skirta akcija. Šitaip „Šnara” prisidėjo prie pasaulinės aktyvių ir kūrybingų žmonių organizacijos, skatinančios išreikšti savo nuomonę, „Loesje” projekto „Kodėl turime tylėti?”

Vienos dienos projektas vyko daugiau nei 28 pasaulio šalyse. Jo metu kuriama knyga, kuri bus sudaryta iš tądien sukurtų tekstų, poezijos, žurnalistinių interviu, padarytų fotografijų rasizmo, ksenofobijos, žmogaus teisių, žodžio laisvės temomis.

Klubo narė Gintarė Čiunkaitė sakė, jog su „Loesje” ryšiai užmegzti jau anksčiau, ir kadangi panašios jaunimo akcijos kituose Lietuvos miestuose nebuvo rengiamos, palangiškiai atstovavo visai šaliai.

Viloje „Anapilis” jaunimas tądien įkurdino menines dirbtuves – perskaitę „Loesje” laišką, išsiųstą kiekvienai projekte dalyvaujančiai organizacijai, bei pasiskirstę temomis susirinkę „Šnara” nariai ir jiems prijaučiantys ėmėsi darbo grupėse. Vieni kalbino praeivius domėdamiesi jų nuomone minėtomis temomis, kiti – fotografavo, treti kūrė „Loesje” tekstus (tai įvairūs pastebėjimai, originalios mintys ar spalvotos idėjos, pateikiamos plakato forma).

Palangiškiai pasakojo, jog visa dalyvavusiųjų projekte „Kodėl turime tylėti?” šalių „Loesje” grupių ar kitų jaunimo organizacijų surinkta medžiaga bus išversta į anglų kalbą ir išsiųsta „Loesje” būstinei.

„Visa tai sudarys vieną didžiulę knygą, kuri bus nemokamai platinama jauniems žmonėms iš viso pasaulio. Žadama, kad ji bus atspausdinta 5 tūkstančių egzempliorių tiražu”, – pasakojo „Šnara” narės Ieva Barauskaitė ir Gintarė Čiunkaitė. Pasak jų, projektą ir knygos leidimą remia Pasaulinė laikraščių organizacija, Europos Taryba, Europos kultūros fondas bei Karališkoji Olandijos ambasada Belgijoje, taip pat prisideda UNESCO ir JTO.

Šnariečiai pripažino, jog savo veiklai nemažo paskatinimo bei pagalbos sulaukiantys ir iš mokytojų, Kultūros centro, kuris net paskolino patalpas.

„Birželį vėl rengsime mokymus patiems klubo nariams – tai bus supažindinimas su jaunimo veikla, klubo formavimu ir panašiai”, – savo idėjas dėstė jaunieji aktyvistai.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Švietimas su žyma , , .

1 atsiliepimas į "Klubas „Šnara” – pritrūkusiems erdvės"

  1. diana

    jega kaip noreciau sudalyvaut. tik dar neuzsiregistravau. gal dar spesiu.anyway… butu cool 🙂

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.