Lietuva išliks tarp sparčiausia augančių šalių

„Hansabank” grupės analitikai prognozuoja, kad bendrojo vidaus produkto (BVP) augimas 2006 metais Lietuvoje sieks 7,5 proc. Ankstesnė, metų pradžioje skelbta prognozė buvo 6,5 proc.

2007-iesiems metams Lietuvoje prognozuojamas 6,5 proc. BVP augimas.

„Manome, kad neslūgstantys gyventojų ir verslo lūkesčiai ir toliau skatins vartojimą bei investavimą, net esant diskusijoms dėl euro įvedimo 2007 metais”, – sakė „Hansabanko” finansų rinkų tarnybos vadovas Tomas Andrejauskas.

Lietuvos nedarbo lygio prognozė „Hansabank” ekonomikos apžvalgoje buvo pagerinta iki 6,9 proc. šiems metams (anksčiau buvo prognozuojama 7,4 proc.). Palyginti su praėjusiais metais, nedarbas turėtų sumažėti 1,3 proc. punkto. Manoma, kad 2007-aisiais metais nedarbas Lietuvoje turėtų dar labiau sumažėti ir nukristi net iki 6 proc. ribos.

„Trūkstant kvalifikuotų darbuotojų daugelyje sričių, nedarbo lygį papildomai mažina ir gyventojų emigracija. Tačiau šis reiškinys, tikėtina, turi ir nemažą teigiamą poveikį vidaus rinkai, kadangi užsienyje uždirbtos lėšos dažnai yra išleidžiamos ar taupomos Lietuvoje”, – teigia T. Andrejauskas.

Pasak T. Andrejausko, šiais metais Lietuva ir kitos Baltijos šalys išliks sparčiausiai augančiomis Europos Sąjungos (ES) šalimis. Nemažėjančius augimo tempus esą lems stiprus vidaus vartojimas ir investicijų augimas bei įvairių projektų finansavimas ES lėšomis kartu su bankų paskolomis. Ekonomikos augimui nemažos įtakos turės ir didelės valstybės biudžeto išlaidos.

„Gyventojų išlaidos vartojimui gerokai didės tiek dėl augančių atlyginimų, kuriuos skatina nedarbo mažėjimas ir didinamas minimalus mėnesinis užmokestis, tiek dėl sumažėsiančios pajamų mokesčio naštos nuo šių metų vidurio”, – mano „Hansabanko” finansų rinkų tarnybos vadovas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.