Trakų istorijos muziejuje – paroda iš Lenkijos

Trakų Salos pilies muziejuje naujojo vasaros sezono pradžioje atidaryta iš Lenkijos atvežta unikali paroda „Viduramžių kankinimai ir bausmės”. Tai privati, Lenkijos kolekcininkui Piotrui Bučkovskiui priklausanti kolekcija.

Parodoje eksponuojama beveik 60 pagal autentiškas graviūras ir aprašymus preciziškai atkurtų eksponatų, kurių prototipai naudoti viduramžių inkvizicijos teismuose Vokietijoje, Italijoje ir Ispanijoje. Autentiškų šių žiaurių ir gėdingų kankinimų liudininkų – inkvizicijos įrankių – beveik neišliko. Septynis šimtmečius – nuo XI iki XVIII amžiaus – užtrukusio raganų gaudymo laikotarpiu šimtai tūkstančių raganų ir raganių buvo žiauriai kankinami ir mirė laužų liepsnose.

„Dažnai muziejuose siekiama parodyti tik šlovingus praeities momentus, – sako Brigita Balčytienė, Trakų istorijos muziejaus Ryšių su visuomene ir edukacijos skyriaus vedėja. – Norime laužyti šiuos stereotipus. Neturime užmerkti akių prieš juoduosius istorijos puslapius, nes jie yra mūsų praeities dalis”.

Parodos eksponatus galima suskirstyti į dvi pagrindines grupes: tai žeminančios žmogaus orumą moralinio poveikio priemonės ir įrankiai, skirti fiziniam skausmui sukelti ir lėtai mirčiai.

Pirmieji buvo naudojami baudžiant už palyginti nedidelius nusižengimus tuometinėms etikos normoms padariusius žmones, o antrieji – priverčiant prisipažinti sunkiais nusikaltimais, dažniausiai raganavimu apkaltintus piliečius.

Vienas populiaresnių pirmajai grupei priklausančių atributų – metalinės gėdos kaukės. Pasmerktas nešioti kaukę žmogus tiesiogiai fizinio skausmo nejausdavo, bet kentėjo morališkai, nes buvo pasmerktas visuomenės patyčioms ir paniekai.

Vis tik didžioji eksponatų dalis priklauso antrajai grupei. Vienas iš didžiausių parodos eksponatų – vadinamoji „Niurnbergo mergelė”. Iš išorės medinę apsiaustu apsigaubusios moters skulptūrą primenančio tuščiavidurio karkaso viduje buvo įtaisyti aštrūs metaliniai spygliai, kurie po truputį smigdavo į jame uždaryto pasmerktojo kūną.

Įrankių įvairovė ir „specializacija” liudija, kad raganų, eretikų bei viduramžių moralės normoms prasižengusiųjų kankinimai nebuvo pavieniai atvejai, o gerai apgalvota ir plačiai taikyta sistema.

Paroda veiks iki spalio 30 d.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Laisvalaikis su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.