Lietuviams Estijoje įgriso dirbtinės dangos

Estijos futbolo čempionate rungtyniaujančius lietuvius kamuoja ilgas žaidimas aikštėse ant dirbtinių dangų, o lėtapėdžiais vadinami estai stebina greitu važiavimu automobiliais

Estijos futbolo čempionate šį sezoną rungtyniauja nemenkas būrys lietuvių. Didžioji jų dalis atstovauja Talino ekipoms: TVMK ir „Levadia”. „Levadios” ekipoje žaidžia vartininkas Modestas Stonys, gynėjai Vitoldas Čapauskas, Darius Regelskis bei saugas Marius Dovydėnas. Čempionės titulą ginančioje TVMK komandoje rungtyniauja gynėjai Tomas Rimas ir Artiomas Nesterovas bei saugas Gintas Širmelis. Trečiai Talino komandai – „Florai” – jau daugelį metų atstovauja gynėjas Tomas Sirevičius.

Estų kalbos mokėti nereikia

Atrodo, visame pasaulyje kalbama, kad Estijoje gyventi yra itin sunku rusakalbiams. Tačiau lietuviai Taline to nepajuto.

„Čia pusė gyventojų rusai, rusiškai galima susikalbėti visur, – pasakojo jau antrą sezoną TVMK atstovaujantis Širmelis. – Mūsų komandoje yra tik trys grynakraujai estai. Yra dar keturi latviai, trys lietuviai, o visi kiti – rusakalbiai estai. Jie estiškai moka tiek pat, kiek ir aš. Tad dėl kalbos jokių sunkumų nekyla. Kiek kitaip yra Sirevičiui, kurio komandoje žaidžia beveik tik estai. Tačiau Tomas Estijoje žaidžia jau daug metų, kalbą jis moka gerai. Taline estiškai gali nemokėti, tačiau Pernu ar Tartu miestuose padėtis kitokia, ten rusiškai susikalbėti būtų daug sunkiau, nes rusakalbių gyvena mažai”.

Apie Estijos sostinę Taliną lietuviai taip ir nesusidarė konkrečios nuomonės. Vieni rajonai jiems atrodo gana patrauklūs, kiti – ne. Kaip tik per LŽ žurnalisto vizitą Nesterovas kėlėsi į naują butą. Mat senasis buvo nekoks ir dar viename iš prastesnių rajonų. 18 metų lietuvis už naujojo buto nuomą turės primokėti iš savo kišenės.

Gausus mūsų futbolininkų būrys Taline palaiko tarpusavio ryšius. Lietuviai kartais būriu eina pietauti ar vakarieniauti. Tiesa, su „Piritos” klube rungtyniaujančiu krepšininku Sauliumi Dumbliausku futbolininkai nėra susitikę.

„Buvome nuėję į Baltijos krepšinio lygos finalo ketverto turnyrą, tačiau jis didelio įspūdžio nepadarė, – pasakojo Širmelis. – Pasaulio I diviziono ledo ritulio čempionatas, kuriame žaidė mūsiškiai, patiko kur kas labiau. Mačiau lietuvių rungtynes su lenkais, estais ir kroatais. Prieš mačą su estais vienas komandos draugas, sužaidęs daug rungtynių Estijos rinktinėje, siūlė lažintis iš „Snickers” batonėlio ir spėti, kas laimės. Norėjau pasiūlyti lažybas iš gero viskio butelio, bet taip ir nesusilažinome. Kai lietuviai sutriuškino estus 7:2, kitą rytą per treniruotę traukiau juos per dantį kaip norėjau”.

Estų pramoga – koncertai

Lietuviai pastebėjo, kad mėgstama estų pramoga yra koncertai. „Į Taliną atvyksta labai daug garsių grupių ir atlikėjų, – prisiminė Širmelis. – Aš pats dažnai į koncertus nevaikštau, tačiau buvau nuėjęs į Lenny Kravitzo pasirodymą. Koncertas labai patiko. Galima sakyti, kad Kravitzo muzika labiausiai atitinka estų skonį”.

Nepaisant pomėgio alternatyviai muzikai, estai atitinka apie juos Lietuvoje pasakojamus anekdotus.

„Jie yra ramūs, lėti, tačiau visa tai kažkur dingsta, kai estai sėda prie vairo, – stebėjosi Širmelis su Nesterovu. – Jie mašinomis laksto labai greitai. Šiaip estai gyvena šia diena. Jei lietuvis turės 100 litų, gerai pagalvos, ar verta šiandien eiti į barą, skaičiuos. Estas, jei turės tuos pinigus, eis. Kas bus rytoj, galvos vėliau”.

Tačiau dar lėtesni lietuviams pasirodė suomiai, kurie Taliną užplūsta kiekvieną savaitgalį. Be to, su suomiais mūsų futbolininkai galėjo iš arti susipažinti per treniruočių stovyklą prieš sezoną.

„Treniravomės Suomijoje viduryje miško, – prisiminė Širmelis. – Tačiau ten yra visko, ko gali prireikti profesionaliems sportininkams. Dirbtinės dangos aikštės, gerai įrengtos gyvenamosios patalpos. Suomiai yra 10 kartų lėtesni ir ramesni už estus. Atrodo, kad jiems niekas nerūpi”.

Tiesa, Estijoje romūs suomiai pasikeičia. Taline kaimynai siaučia iš visos širdies.

„Reikia juos pamatyti, – juokėsi Širmelis. – Namo važiuoja prisipirkę degtinės ir cigarečių tiek, kiek tik leidžiama. Galima pagalvoti, kad jie yra didžiausi girtuokliai”.

Premijų nemoka

Lietuvos futbolininkai Estijoje labiausiai kenčia dėl to, kad reikia daug žaisti dirbtinės dangos aikštėse. Prie jų mūsiškiai nėra pripratę, be to, rizika gauti traumą ant dirbtinės dangos yra didžiulė.

„Taline yra keliolika dirbtinės dangos futbolo aikščių, jose oficialias Estijos čempionato rungtynes galima žaisti iki gegužės mėnesio, – pasakojo Širmelis. – Mums tos dangos labai nepatinka, kenčia kojos, tačiau nieko nepakeisi”.

Klubų sudarytomis sąlygomis Estijoje lietuviai skųstis negali, tačiau jos nėra tokios ir geros.

„Algas visada moka laiku, – sakė TVMK saugas. – Tačiau šį sezoną žaidžiame be premijų, jos pažadėtos tik už čempionų titulą. Praeitą sezoną premijas gavome, tačiau taip pat labai nedideles”.

Aukšto lygio futbolu mėgautis lietuviai taip pat negali. Mat stipresnės yra tik keturios Estijos čempionato komandos iš dešimties.

„Sustos visi vienuolika savo aikštės pusėje, ir bandyk jiems įmušti: kur bebėgsi, visur atsiras priešininkas”, – tokiomis mintimis dalijosi Širmelis prieš mačą su 7-ąją vietą čempionate užimančia Pernu „Vaprus” komanda. Tiesa, per tas rungtynes TVMK sunkumų nekilo. Talino „Kadrior” stadione ant žolės šeimininkai svečius nušlavė 7:1, o Širmelis pelnė 2 įvarčius.

27 metų saugas nežino, kiek dar laiko žais Estijoje.

„Norėtųsi išmėginti jėgas stipresniame čempionate, tačiau apie Italijos, Anglijos lygas jau seniai nebesvajoju, – sakė Širmelis. – Po praeito sezono keli mūsų komandos žaidėjai išvyko rungtyniauti į Švedijos aukščiausiąją lygą. Vadinasi, kažkas stebi tą Estijos čempionatą, įmanoma ir iš čia išvykti į neblogus klubus. Man pirmiausia reikia sužaisti šį sezoną. Kontraktas su TVMK galioja iki jo pabaigos”.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Sportas su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.