Aukštų postų dalybos – pagal pažintis

Valstybės sienos apsaugos tarnyboje karjeros laiptais greičiausia kilti turint pažinčių. LŽ išsiaiškino, kad aukšti postai be konkursų tapo lengvai prieinami tarnybos vado Sauliaus Stripeikos pažįstamiems.

Prieš metus Valstybės sienos apsaugos tarnybai (VSAT) pradėjęs vadovauti Pakrančių apsaugos rinktinės vadas Saulius Stripeika nusprendė kardinaliai pakeisti pasienio korpusą. Jo įsakymais aukšti postai buvo skirti pareigūnams, su kuriais generolas anksčiau dirbo policijoje ir VSAT.

Saviems išleido taisykles

Daugelį metų operatyvinį darbą dirbantis VSAT vadas Stripeika įsitikinęs, kad tik stipri „operų” (taip generolas vadina šio skyriaus darbuotojus) komanda gali kovoti su kontrabandininkais ir korumpuotais pareigūnais. Ją tarnybos vadovas linkęs formuoti tik iš gerai pažįstamų žmonių.

Kad būtų lengviau šiuos asmenis paskirti, vos pradėjęs vadovauti VSAT Stripeika išleido įsakymą, kuriuo buvo pakeistos jo pirmtakų pasirašytos taisyklės dėl atrankos į laisvas aukštesnes pareigas. Šios taisyklės sudarė generolui puikias sąlygas į darbą VSAT priimti pareigūnus neskelbiant konkurso. Vadui pakanka įsakyme parašyti, jog žmogus perkeliamas laikinai, – ir viskas sutvarkyta.

Įstatymas numato, kad pareigūnas į kitas pareigas gali būti perkeliamas iki metų, tačiau Stripeikos pavaldiniai per mėnesį ar du spėja pereiti mįslingą „bandomąjį laikotarpį” ir be jokio konkurso paskiriami dirbti nuolat.

Susipažino policijoje

Taikant tokį modelį aukštas VSAT Operatyvinės veiklos valdybos viršininko postas atiteko pulkininkui Antanui Montvydui. Su juo Stripeika susipažino dar 1993-iaisiais, kai dirbo gimtosios Akmenės policijos Kriminalinės paieškos poskyrio jaunesniuoju inspektoriumi. Nuo 1998 metų Stripeika ėmė vadovauti tuometiniam Pasienio policijos departamentui priklausiusiai Šiaulių rinktinei. Būtent čia sėkmingai kilti karjeros laiptais pradėjo ir Montvydas. Kai tik Stripeika 2003-iųjų rugpjūtį buvo paskirtas vadovauti Pakrančių apsaugos rinktinei, joje įsidarbino ir Montvydas. Jau tada vadas gyrė savo pavaldinį – tikino, kad jis puikiai sugeba kovoti su kontrabandininkais ir korumpuotais pareigūnais. Netrukus Stripeika Klaipėdoje esančioje rinktinėje reorganizavo operatyvininkų skyrių. Jam vadovauti vėl buvo paskirtas iš Šiaulių atvykęs Montvydas.

Pateisino lūkesčius

VSAT Operatyvinės veiklos valdybos viršininko postą Montvydas gavo ne iškart – iš pradžių Stripeika jį laikinai perkėlė į šias pareigas. Nuolatiniu tarnybos vadovu pulkininkas tapo tik šį kovą.

Nors paprastai VSAT skelbia konkursus net paprasto pasieniečio pareigoms eiti, Montvydui itin atsakingas postas atiteko be jokio konkurso. „Jis pateisino rinktinės vado lūkesčius, todėl buvo paskirtas be konkurso”, – dėstė VSAT Viešųjų ryšių skyriaus viršininkas majoras Giedrius Mišutis.

Palaimino ministras

Matyt, Stripeikos lūkesčius atitiko ir dabartinis jo pavaduotojas operatyviniam darbui Sigitas Virketis. Su šiuo pareigūnu generolas taip pat susipažino Akmenės policijoje. Vėliau jis buvo Stripeikos pavaduotojas VSAT Šiaulių rinktinėje. Kai generolas ėmė vadovauti visam Lietuvos pasienio korpusui, Virketis sulaukė siūlymo tapti VSAT vado pavaduotoju, kuruojančiu ikiteisminį tyrimą ir operatyvinių tarnybų darbą. Aukštas postas jam taip pat atiteko be konkurso. Šį sprendimą palaimino vidaus reikalų ministras, nors VSAT pavaduotojas pareigas eina ne pasitikėjimo teise.

Beje, prieš tai Stripeikai teko „atsikratyti” tuometinio pavaduotojo Zenono Žymančiaus – šis laikinai buvo paskirtas vado patarėju, dar vėliau jam laikinai pavesta vadovauti Lazdijų pasienio rinktinei. Iš vienų pareigų į kitas perkeliamas Žymančius taip ir netapo pavaduotoju. Šiuo metu jis vėl yra Stripeikos patarėjas.

Netikėti karjeros poslinkiai

Vieni pagrindinių pakitimų, kuriuos VSAT vadas padarė ėmęs vadovauti tarnybai, įvyko Lazdijų rinktinėje. Po vadinamojo Smailytės skandalo, kai pareigų neteko tuometinis rinktinės vadas Albinas Žymančius, postas liko laisvas. Stripeika neslepia, kad į šią vietą iš anksto buvo numatęs skirti Vidą Mačaitį, su kuriuo susipažino vadovaudamas Pakrančių apsaugos rinktinei. „Labai karštoje Malkų įlankos užkardoje Mačaitis puikiai gebėjo susitvarkyti ne tik su ten dirbančiais pavaldiniais, bet dėl jo nesulaukdavome jokių priekaištų ir iš verslininkų”, – kalbėjo Stripeika.

Nuo praėjusių metų gruodžio 1-osios Mačaitis laikinai perkeltas į Lazdijų rinktinę. Čia jis paskirtas dirbti vado pavaduotoju – štabo viršininku. Po pusantro mėnesio Stripeika pasirašė įsakymą, kuriuo laikinos Mačaičio pareigos tapo nuolatinės. Tai nustebino nemažai Lazdijų rinktinės pasieniečių – paprastai šioms pareigoms eiti skelbiami konkursai.

Savos komisijos sprendimas

Tačiau pavaduotoju Mačaitis dirbo neilgai – po dviejų savaičių vėl buvo laikinai paskirtas rinktinės vadu. Tada Stripeika, likus laisvai pavaduotojo vietai, nusprendė skelbti konkursą…

Toks netikėtas šuolis karjeros laiptais (iš statutinio valstybės tarnautojo A lygio 11-osios į 16-ąją kategoriją) padėjo Mačaičiui gauti Lazdijų rinktinės vado pareigas. Be jo, VSAT paskelbtame konkurse dalyvavo dar du kandidatai, dirbantys kitose pasienio rinktinėse. Nors šie pareigūnai atitiko visus reikalavimus, Stripeikos sudaryta atrankos komisija pasirinko Mačaitį.

„Ką galiu komentuoti? Klauskite tarnybos vadovų, jie geriau gali paaiškinti šią situaciją”, – Lazdijų rinktinės vadas atsisakė kalbėtis apie netikėtą šuolį karjeros laiptais po pažinties su Stripeika.

Liko daug pažįstamų

„Mačiau, kad jis gali būti rinktinės vadas, – apie Mačaitį LŽ pasakojo Stripeika. – Mes ir ėjome to link – patikėdavau jam vis kitas pareigas, norėjau išbandyti. Mačaitis patenkino mūsų lūkesčius, todėl nusprendžiau skirti rinktinės vadu. Jis – perspektyvus ir protingas vyras. Netiesa, kad ginu pažįstamų žmonių interesus. Tada aukštas pareigas galėčiau skirti kolegoms iš Šiaulių rinktinės – ten po 6 darbo metų palikau daug pažįstamų”.

Pasak generolo, Mačaitį skubėta paskirti, nes nenorėta, jog Lazdijuose dirbantys pareigūnai metus lauktų naujo vado. „Ten vieniems vaidenosi, kad vadovauti gali grįžti Albinas Žymančius, kitiems – mano patarėjas Zenonas Žymančius”, – aiškino Stripeika. Tiesa, Mačaičio vieta Malkų įlankos užkardoje kol kas laisva – ten paskirtas laikinas vadovas.

Kyšių niekas neima

Generolas džiaugiasi – pagaliau suformuota Lazdijų rinktinės komanda. Mačaičio pavaduotojais tapo rinktinės senbuviai – Virgilijus Raugalė ir Gintaras Jaskelevičius. Pastarasis Lazdijų rinktinės Operatyvinės veiklos skyriuje dirba jau daug metų, tačiau jam tik paskirtos tokios aukštos pareigos.

„Siekiame stiprinti vidines Europos Sąjungos sienas, – pabrėžė Stripeika. – Iki šiol taip pat buvo kontroliuojamos sienos su Latvija ir Lenkija, bet juk Lenkijos pasienis – kelias į Europą. Stebėjausi, kaip pareigūnai Latvijos pasienyje sulaiko vogtas mašinas, kontrabandą, ima kyšius, o Lazdijuose nieko panašaus nevyksta”.

Stripeika teigė, jog tada, kai Šiaulių rinktinės pareigūnai Mažeikiuose sulaikė 18 tonų kontrabandinio spirito krovinį, vairuotojai per apklausą prisipažino, kad jau ketvirtą kartą vežė spiritą per Lazdijų rinktinės postus. „Kyla pagrįstas klausimas, kaip šioje rinktinėje dirbama”, – piktinosi korumpuotais pareigūnais VSAT vadas.

Pasak Stripeikos, Kauno apygardos prokuratūrai jau perduota medžiaga apie 7 korumpuotus pasieniečius, kurie daugiau kaip pusmetį buvo slapta stebimi, filmuojami, klausomasi jų pokalbių. „Tačiau tai tik pradžia. Korumpuotų pareigūnų sąrašas ilgesnis”, – prasitarė generolas.

„Operai” sužlugdė operaciją

Stripeika neslėpė, kad apie kontrabandą VSAT vadovai nemažai operatyvinės informacijos gaudavo iš kitų rinktinių, tačiau net ir jam vadovaujant Lazdijų rinktinės pareigūnai sugebėdavo praleisti nelegalius krovinius. Vienas tokių atvejų buvo, kai Šiaulių policija su VSAT vadovybe pasidalijo operatyvine informacija apie vyrą, turėjusį automobiliu iš Lietuvos išvežti apie pusę milijono eurų. Mašina pasienyje buvo sustabdyta, bet, manoma, patikrinta tik dėl akių. Jai leista išvažiuoti iš Lietuvos.

LŽ duomenimis, dėl to kai kuriems rinktinės operatyvinės veiklos pareigūnams teko aiškintis pačiam Stripeikai. Tačiau praėjus daugiau kaip pusmečiui po šios vieša paslaptimi rinktinėje tapusios istorijos operaciją sužlugdęs pareigūnas buvo paaukštintas, nes… gerai dirbo.

Pritrūko įrodymų

Lazdijų rinktinės darbuotojai stebėjosi, kad Mačaičio pavaduotoju ir štabo viršininku tapo kol kas leidimo dirbti su slapta informacija neturintis Raugalė. Jį maždaug prieš 10 metų specialiųjų tarnybų pareigūnai buvo sulaikę ir uždarę į areštinę dviem paroms. Netrukus Raugalei buvo pateikti įtarimai dėl kyšio ėmimo, tačiau vėliau jo atžvilgiu byla nutraukta.

Paklaustas, ar nemano, jog šis praeities faktas gali pakenkti karjerai, Mačaičio pavaduotojas LŽ atsakė: „Nemanau, juk tai praeitis. Mano kaltės nerasta. Keista, kad po tiek laiko prisimenama ši sena istorija”.

LŽ tikinęs, kad korumpuotiems darbuotojams pasienyje ne vieta, Stripeika nustebo iš žurnalisto sužinojęs, jog prieš kelias savaites už grotų dėl nelegalų iš Armėnijos gabenimo pakliuvę du Lazdijų rinktinės pareigūnai ir toliau sėkmingai dirba. Netrukus generolas susisiekė su Lazdijų rinktinės vadu ir sužinojo, kad jo pavaldiniai net nebuvo nušalinti nuo pareigų, nes „pritrūko įrodymų jų kaltei įrodyti, mat nei armėnai, nei darbuotojai neprisipažįsta padarę nusikaltimą”. Stripeika žadėjo nepaleisti įtariamųjų iš akiračio – artimiausiu metu ketino surengti jų atestaciją ir išsiaiškinti, ar tie asmenys gali dirbti pasienyje.

Faktų dar nežino

Ar Stripeika į aukštus postus be konkursų skirdamas gerus pažįstamus nenusižengė įstatymams, vidaus reikalų ministras Gintaras Furmanavičius nesiryžo komentuoti. „Yra nustatyta pareigūnų skyrimo į aukštesnes pareigas tvarka, todėl kol kas neturiu žinių, kad ji būtų pažeista”, – teigė ministras.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

2 atsiliepimai į "Aukštų postų dalybos – pagal pažintis"

  1. as

    savi……………………. 🙄

  2. Marija

    Manau Lietuvoje iki šiol tas sovietinis kvapelis jaučiamas,pagal statusus,pažintis ir visi ieško savos tiesos,norėdami tik save pateisinti,išteisinti.Manau kiekvienas generolas ar daugelis dirbę VRS turėtų apmastyti kokie tada buvo kaip asmenybės,kaip žmonės-pareigūnai,kaip elgėsi su kitais.Manau daugelio vidinė sąžinė užteršta negarbingais poelgiais,egoizmu,savanaudiškumu dėl asmeninės naudos,nes nebuvo baudžiami- varnas -varnui akies nekerta.Iškovojus nepriklausomybę,laisvę ar daugelio poelgiai keitėsi,juk nuo pačio žmogaus priklauso-ar aš to noriu,kaip tą visą suprantu…daugelys toliau elgėsi kaip dievukai vienas su kitu.Kas darėsi pasieniuose,muitinėse,bijojo vienas kito,lobo,tik nusikaltimo niekas neįžvelgė,įstatymų niekas nepaeisė.Juk ne uniforma žmogų puošia,jo nuveikti darbai,jo poelgys su savimi,su kitais.Pareigūnų daug sugadino sovietinė sistema ir pasikeisti,tapti tokiu,koks turi būti doras,sąžiningas pilietis,žmogus,garbingas šeimos narys,mylimas…Juk daugelys buvo praradę savygarbą,padorumą,sąžinę pardavę,tik viešumoje apsirengę uniformas demonstarvo dorą,atsakingą,padorų pilietį,nes jų darbelių kai kas neva nematė,kai kas negalėjo pasakyti,nes taip pat elgėsi ir daugelys lobo išvien,tai gylūs,didelį žmogaus trūkumai,tai dviveidiškumas ir galia demonstruojama anpečių,ar medalių kiekiu.Mielieji daugelys nori būti generolais,pagreitintu būdu.Manau norint juo tapti reikia labai daug dirbti su savimi,save gerai pažinoti,būti sąžiningu,atsakingu už savo poelgius,mintis,kalbas.Melas,farsas,pataikūniškas veidelis parodo apie žmogaus netikrūmą,dvilypumą.Sunkiausias kelias iki tiesos tikros,sąžiningumo,drąsos,ryžto,noro,motyvacijos,kad noriu dirbti,noriu būti vertinimas ir visa tai užsitarnavęs tik pats,nesvarbu koks postas,tada žmogus jaučiasi pilnavertis,save gerbiantys,juk visa pasiekęs savo sugebėjimais,savo jėgomis.Lietuvoje to labai trūksta,kai kiekvienas asmeniškai turi užsitarnauti vietą po saule,vis gyvename pagal,,švogrių,pažinčių”principus,stoka asmeniško savarankiškumo.Lietuvoje mažai kas jau stebina,nes valdžia,godumas,gobšumas,sostai,pareigos aukščiau dvasinių vertybių,paprastumo ir to koks turėtų būti kiekvienas žmogus.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.