Savaitės pabaigoje kainų griūties išvengta

Baltijos akcijų rinkoje besitęsianti kainų mažėjimo korekcija šią savaitę stabtelėjo.

Vakar pagrindiniai Talino ir Vilniaus vertybinių popierių biržos rodiklių indeksai OMXT ir OMXV praktiškai nepakito, o OMXR padidėjo 0,54 procento. Apyvarta minėtose biržose išlieka neaukšta, tad kalbėti apie greitą biržos krypties pasikeitimą į teigiamą pusę būtų pernelyg drąsu.

Vilniuje aktyviausiai buvo prekiauta TEO LT (buvusio „Lietuvos telekomo” – red.) akcijomis. Bendrovės vertybinių popierių apyvarta siekė 826 tūkst. litų, o akcijos kaina išliko nepakitusi. Tai, kad vienu iš rinkos indikatoriumi vadinamos TEO LT akcijos sulaukė nemažo investuotojų dėmesio, galėtų signalizuoti, kad biržos „dugnas” jau pasiektas.

Aktyviausiai, matyt, buvo prekiauta Ūkio banko akcijomis. Banko akcijų kaina pakilo 4,05 procento. Tokią investuotojų reakciją iš esmės lėmė dvi priežastys. Viena – pasirodęs banko pranešimas, kad bankas 2006-2008 metais planuoja gauti 133,6 mln. litų pelno.

Planuojama, kad banko paskolų grynąja verte portfelis vien šiemet padidės 277 mln. litų, 2007-aisiais – 478 mln. litų, o 2008 metais – dar 607 mln. litų. Tokie duomenys skelbiami banko 2005 metų veiklos ataskaitoje.

Antroji priežastis – sumažėjusi akcijų pasiūla. Veikiausiai vienas ar keli investuotojai pardavė savo turėtą Ūkio banko akcijų kiekį.

Padėtis dėl „Mažeikių naftos” pardavimo toliau išlieka neaiški. JAV teismas dar kartą – iki gegužės 19 dienos – pratęsė laikinųjų apsaugos priemonių taikymo terminą. Jos draudžia „Jukos” vadovams parduoti „Mažeikių naftos” akcijas. Be to, pastaruoju metu vis garsiau kalbama, kad du pagrindiniai pretendentai įsigyti Lietuvos naftos perdirbimo įmonę „PKN Orlen” ir „KazMunayGaz” gali „Mažeikių naftą” pirkti kartu.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.