Politikos konsultantus erzino klausimai

Į konferenciją Vilniuje atvykę garsūs politinių kampanijų strategai išsisukinėjo nuo tiesių atsakymų ir net piktinosi žurnalistų elgesiu

Vakar netoli sostinės įsikūrusiame viešbutyje „Le Meridien Villon” baigėsi Europos politikos konsultantus vienijančios asociacijos konferencija, kurioje pranešimus skaitė garsūs pasaulio rinkimų specialistai. Lietuvos politiką renginyje apžvelgė aižėjančios Darbo partijos (DP) lyderis Viktoras Uspaskichas.

Švedų pageidavimas

Pasak vieno iš konferencijos organizatoriaus, viešųjų ryšių bendrovės „Pro Group” direktoriaus Lauryno Filipavičiaus, Uspaskichas skaityti pranešimą buvo pakviestas atsižvelgiant į renginio kuratorių iš Švedijos pageidavimą, kad tai darytų jaunos politinės partijos atstovas. Į renginį kviesti ir daugiau aukštų politikų, tačiau jie atsisakė jame dalyvauti apeliuodami į tuo pat metu vykusią Vilniaus konferenciją „Bendra vizija bendrai kaimynystei”.

Beje, renginio globėju turėjo būti Naujosios sąjungos lyderis Artūras Paulauskas, tačiau šios garbės atsisakė praradęs Seimo pirmininko postą. Nedalyvauti konferencijoje jį paskatino ir renginio organizatorių kvietimas Uspaskichui skaityti pagrindinį pranešimą.

Beje, ketvirtadienį kaip politikos konsultantų konferencijos dalis vyko seminaras „Master Class”. Jame, be kitų asmenų, dalyvavo ir kai kurių Lietuvos partijų atstovai. Visi seminaro dalyviai už paskaitas turėjo sumokėti po 1000 litų.

Tačiau bene didžiausią susidomėjimą sukėlė Lietuvoje jau pakankamai gerai žinomi užsienio veikėjai – politinio konsultavimo pradininku vadinamas amerikietis Josephas Napolitanas ir su nušalintojo prezidento Rolando Pakso vardu siejamas Rusijos konsultacinių įmonių „NICCOLO-M Group” valdybos pirmininkas Igoris Mintusovas. Mūsų šalyje Napolitanas išgarsėjo kaip DP rinkimų į Seimą strategas, Mintusovas žiniasklaidoje minėtas kaip Pakso prezidentinės kampanijos konsultantas, kurio veiklai esą nesvetimos ir juodosios technologijos.

Uspaskichas buvęs gera žinia

Abi prieštaringai vertinamos konferencijos žvaigždės vakar nebuvo linkusios atskleisti politinio konsultavimų subtilybių.

Paklaustas, kaip vertina vadinamų juodųjų technologijų naudojimą per rinkimų kampanijas, Napolitanas iš pradžių dėjosi nesupratęs klausimo. Patikslinus, kad kalbama apie tam tikrus neetiškus veiksmus, svečias buvo lakoniškas: „Negaliu įsivaizduoti politikoje nieko, kas galėtų ką nors daryti neetiškai”.

DP prieš Seimo rinkimus konsultavęs Napolitanas teigė, kad „darbiečių” sėkmę lėmė stiprus kandidatas, „turėjęs rinkėjams gerą žinią”. „Aš pats nelabai turėjau ką daryti”, – kuklinosi Napolitanas. Jis pripažino, kad pinigai bet kurioje politinėje kampanijoje yra naudingas elementas, tačiau ne lemiamas.

LŽ paklaustas, ką dabar patartų „darbiečių” lyderiui iškilus partijos skilimo grėsmei, Napolitanas teigė negalįs šio reikalo išsamiai komentuoti, nes tik užvakar pirmąkart apie tai išgirdo.

Skundėsi amnezija

Mintusovas žurnalistų atžvilgiu laikėsi itin arogantiškai. Politinis konsultantas iš Rusijos tikino šiuo metu nevykdantis jokių projektų Lietuvoje. Jis vengė atsakyti, ar talkino Paksui per jo prezidentinę rinkimų kampaniją. „2004 metų kovo 16 dieną, tai yra praėjus dviem dienoms po Rusijos prezidento rinkimų patekau į sudėtingą avariją. Du mėnesius praleidau ligoninėje. Todėl to, kas buvo iki tol, nelabai prisimenu”, – aiškino Mintusovas.

Tačiau jis tikino, kad šiuo metu Paksas ar liberaldemokratai nesiekia jo paslaugų. Klausimas, ar turi ryšių su kitomis Lietuvos partijomis, svečią iš Rusijos supykdė: „Jaučiuosi kaip Lubiankoje (buvusios sovietų represinės struktūros KGB centrinė būstinė Maskvoje – aut.). Kas čia? Spaudos konferencija ar tardymas? Tai bet kurio verslo virtuvė. Apie tai nepriimta kalbėti”.

Lietuvos žiniasklaidoje anksčiau pasirodžiusius teiginius, esą Mintusovas yra juodųjų technologijų profesionalas, jis pats pavadino kliedesiais ir galiausiai apkaltino žurnalistus teikiant nekorektiškus, nuobodžius klausimus.

Mintusovas kur kas mieliau dalijosi mintimis apie Rusiją. „Nesu lojalus Kremliui. Manęs netenkina šiuo metu Rusijoje vykdoma politika”, – sakė jis. Kita vertus, politinis konsultantas taip pat apgailestavo, kad dauguma Lietuvos politikų nenori draugauti su Rusija.

Mistiškas susitikimas

Mintusovo pasiteiravus apie prieš porą dienų vykusį jo susitikimą su Audriumi Butkevičiumi, kuris Lietuvos liberalų demokratų partijai rengia rinkimų į savivaldybių tarybas strategiją, ironiškai paklausė: „Kas tas Butkevičius?”.

Po juoką konferencijos kolegoms sukėlusio atsakymo Mintusovas patikslino, kad su Butkevičiumi buvo susitikęs labai seniai, tad ir judviejų pokalbio temos neprisimenąs.

Konferencijoje dalyvavęs Butkevičius laikėsi kiek kitokios versijos. Jis teigė su Mintusovu pastarąjį kartą susitikęs trečiadienį, kad aptartų verslo reikalus, nesusijusius su Lietuva. Daugiausia laiko Gruzijoje praleidžiantis Butkevičius tikino, kad kolega iš Rusijos niekada neturėjo projektų Lietuvoje.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.