Ketvirtąją viešnagę Lietuvoje įamžino ordinai ir titulai

Jei 64 metų belgas Jacques’as Rogge vis dar būtų sportininkas, vakarykštę dieną pagal pelnytų apdovanojimų skaičių galėtų laikyti viena sėkmingiausių karjeroje.

Buvęs buriuotojas ir regbininkas, nuo 2001 metų vadovaujantis Tarptautiniam olimpiniam komitetui (IOC), penktadienį gavo ne tiktai valstybės ir Kauno miesto apdovanojimus, bet ir dviejų aukštųjų mokyklų – Vilniaus universiteto (VU) ir Lietuvos kūno kultūros akademijos (LKKA) garbės daktaro titulus bei regalijas.

Į mūsų šalį ketvirtą kartą atvykęs J.Rogge kaip IOC vadovas lankėsi pirmąsyk. Anksčiau jis viešėjo būdamas Europos olimpinių komitetų (EOC) vadovas.

Buvęs ilgametis IOC prezidentas iš Ispanijos Juanas Antonio Samaranchas Lietuvoje yra apsilankęs du kartus.

Darbotvarkė – įtempta

Pasaulio olimpinio judėjimo vadovo vizito darbotvarkė vakar buvo sudėliota minučių tikslumu, todėl vienintelį nukrypimą nuo jos buvo galima leisti tik vakare, pasibaigus prezidento Valdo Adamkaus ir jo žmonos Almos Adamkienės vardu rengtai iškilmingai vakarienei Taikomosios dailės muziejuje.

Pakeliui į laikinąją IOC prezidento rezidenciją „Stiklių” viešbutyje garbingą svečią vežantis kortežas stabtelėjo Lietuvos tautinio olimpinio komiteto būstinėje Olimpiečių gatvėje.

„Nutarėme prezidentui padaryti staigmeną ir parodyti, kaip esame įsikūrę”, – sakė LTOK generalinis sekretorius Vytautas Zubernis.

Ankstesnių J.Rogge vizitų metu LTOK glaudėsi ankštose patalpose ir neturėjo ką parodyti.

Pažymėjo sporto tradicijas

Vakarienė IOC vadovo garbei buvo surengta po iškilmių Prezidentūroje.

Čia prezidentas V.Adamkus apdovanojo J.Rogge ordino „Už nuopelnus Lietuvai” Didžiuoju kryžiumi. Dekretas dėl IOC vadovo apdovanojimo buvo priimtas dar 2006 metų sausio 10 dieną.

„Priimu šį apdovanojimą kaip pagarbą visam olimpiniam judėjimui, kuriame dalyvauja ir Lietuva, turinti puikias sporto tradicijas”, – sakė J.Rogge.

Po Vilnių – pėsčiomis

IOC prezidento delegaciją vežusių automobilių vairuotojai vakar popiet laisvo laiko turėjo į valias.

Į Prezidentūrą J.Rogge atėjo pėsčiomis iš VU aulos, kur įvyko IOC vadovo susitikimas su aukštosios mokyklos vadovais ir profesūra.

Prieš tai svečias nesinaudojo transportu ir keliaudamas į Šv.Jonų bažnyčią iš „Stiklių” viešbučio.

Įvertino kaip sporto mediką

Bažnyčioje vykusiame VU senato posėdyje vienos seniausių Europoje aukštųjų mokyklų garbės daktaro regalijos buvo įteikiamos iškart dviem asmenims: J.Rogge ir Umėjo (Švedija) universiteto matematikos profesoriui Gunnarui Kulldorffui.

IOC prezidentas įvertintas kaip iškilus sporto medikas, nes iki pat išrinkimo pasaulio olimpinio judėjimo vadovu jis užsiėmė gydytojo ortopedo praktika, yra paskelbęs mokslinių darbų.

Savo kalboje J.Rogge akcentavo sporto svarbą sveikatai: „Šiandien jaunimas itin daug laiko praleidžia prie televizorių ir kompiuterių ekranų, todėl visų mūsų tikslas – paskatinti vaikus kuo daugiau judėti”.

Pasak rektoriaus Broniaus Juodkos, iki šiol Vilniaus universiteto garbės daktaro vardas buvo suteiktas tik 38 asmenims.

Į Kauną užsuko pirmąsyk

Pirmąją dienos pusę J.Rogge vakar praleido Kaune.

„Nors Lietuvoje esu jau ketvirtą sykį, Kaune tai pirmasis mano vizitas”, – pažymėjo IOC prezidentas.

Tiesiai iš sostinės J.Rogge atvyko į daugiausia šalies sporto specialistų parengiančią LKKA ir atsiėmė šios aukštosios mokyklos garbės daktaro regalijas.

Šis titulas IOC prezidentui buvo suteiktas už olimpinio sąjūdžio plėtojimą bei sporto problemų sprendimą.

Savo kalboje Kaune J.Rogge pagyrė mūsų šalies sporto rezultatus, pasiektus per Lietuvos nepriklausomybės laikotarpį, džiaugėsi gerais santykiais su LTOK.

„Man didžiulė garbė priimti šį titulą”, – tikino IOC vadovas.

Vėliau J.Rogge patikslino, jog jo kolekcijoje yra bene 15 įvairių pasaulio aukštųjų mokyklų iš JAV, Belgijos, Lenkijos ir kitų šalių suteiktų garbingų vardų.

Bendravo su meru ir atletais

Iš akademijos IOC prezidentas nuskubėjo į Kauno rotušę.

Miesto širdimi vadinamuose rūmuose meras Arvydas Garbaravičius svečiui įteikė aukščiausią Kauno apdovanojimą – pirmojo laipsnio Santakos garbės ženklą.

Tokiu pat – tiktai antrojo laipsnio – medaliu vakar buvo apdovanotas ir LTOK prezidentas Artūras Poviliūnas.

„Jums pasisekė, kad turite tokį energingą olimpinio sporto vadovą”, – A.Poviliūną pagyrė J.Rogge.

Susitikime su IOC vadovu dalyvavo ir šalies sporto garsenybės.

J.Rogge Rotušėje trumpai šnektelėjo su buvusiu krepšininku Arvydu Saboniu.

IOC prezidento garbei vyno taures kėlė plaukikai Vytautas Janušaitis ir Saulius Binevičius.

Atskrido po vidurnakčio

IOC vadovas buvo laukiamas Vilniuje ketvirtadienį vakare, apie 23 val., bet „flyLAL” reisas iš Briuselio vėlavo daugiau nei dvi valandas. Dėl šiuo maršrutu turėjusio skristi lėktuvo gedimo kompanijai teko ieškoti kito orlaivio.

Atgal į Belgiją J.Rogge bei kartu su juo viešėję asmenys išvyksta šiandien 7.30 val. specialiai užsakytu privačiu lėktuvu.

IOC prezidentą Lietuvoje lydėjo žmona Anne Bovyn Rogge, sekretorė Yasmine Braeckevelt ir Briuselio universiteto profesorius Hermanas Van Coppenolle.

Vakar kartu su IOC vadovu Vilniuje apsilankė ir kitas įtakingas olimpinio judėjimo veikėjas – Europos olimpinių komitetų (EOC) generalinis sekretorius Patrickas Hickey, kuris šiandien automobiliu išvyksta į Minską pasidomėti Baltarusijos olimpinio komiteto veikla.

Neoficialiai yra kalbama, kad šis airis yra realiausias pretendentas tapti naujuoju EOC prezidentu, mat dabartinis Europos olimpinių komitetų vadovas italas Mario Pescante paliks savo postą ir visą dėmesį skirs politinei karjerai Italijoje.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Sportas su žyma , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.