„Žalgiriui” apginti titulą bus sunkiau nei bet kada

Lietuvos krepšinio lygos (LKL) čempionate liko kovoti keturios stipriausios komandos. Gegužės 6-ąją į mūšį dėl bronzos apdovanojimų stos „Šiauliai” ir Kėdainių „Nevėžis”, o gegužės 8-ąją prasidės didysis finalas tarp Kauno „Žalgirio” ir Vilniaus „Lietuvos ryto”.

Mažajame finale komandos kovos iki trijų pergalių, didžiajame – iki keturių.

Kauniečiai laimėjo 10 čempionatų

„Žalgiris” ir „Lietuvos rytas” finale kausis jau aštuntąjį kartą iš eilės. „Žalgiris”, LKL čempionu tapęs 10 kartų, penkis kartus pergalę finale šventė prieš Vilniaus komandą. Dvi paskutiniąsias finalų serijas Kauno krepšininkai laimėjo „sausai” – 4:0.

„Lietuvos rytas” LKL čempionu yra tapęs 2000 ir 2002 metais.

Šį sezoną reguliariajame LKL čempionate komandos pasidalijo po pergalę. Kaune 74:63 laimėjo „Žalgiris”, Vilniuje 98:68 – „Lietuvos rytas”. Baltijos krepšinio lygos (BBL) čempionate triumfavo vilniečiai, įveikę Kauno ekipą 86:74. Baigiantis šiam mačui sunkią rankos traumą patyrė „Žalgirio” lyderis Darjušas Lavrinovičius, kuriam sezonas jau baigėsi.

„Kauno dienos” kalbinti LKL treneriai teigė, kad šį sezoną gerokai daugiau šansų laimėti turi „Lietuvos rytas”, tik Lietuvos krepšinio federacijos (LKF) prezidentas, buvęs „Žalgirio” ir Lietuvos rinktinės treneris Vladas Garastas išreiškė įsitikinimą, kad abiejų ekipų šansai finale – lygūs.

Daug lems trenerių taktika

Vladas GARASTAS, buvęs „Žalgirio” ir Lietuvos rinktinės treneris:

– LKL finale svarbų vaidmenį atliks trenerių parengta taktika, jų sugebėjimas įžvelgti silpnų vietų varžovų žaidime ir jomis pasinaudoti. Visi supranta, kad šiuo atžvilgiu Vilniaus komanda yra pranašesnė, jai visą sezoną vadovauja patyręs, gudrus treneris. Naujajam „Žalgirio” strategui Ainarui Bagatskiui bus labai sunku. Ko gero, treneris – silpniausia Kauno komandos vieta. Norėčiau, kad latvis savo darbu paneigtų mano žodžius. Jeigu „Žalgiris” laimės finalo seriją ar nors garbingai pralaimės, tikrai jį pasveikinsiu.

Šie mano žodžiai nereiškia, kad pirmenybę finale teikiu „Lietuvos rytui”. Manau, komandų galimybės lygios, nes superfinalai tuo ir įdomūs, kad ne visada favoritai laimi. Prisiminkime, kaip „Atletas”, finale pirmavęs 2:0, seriją pralaimėjo 2:3. Be to, „Žalgiris”, nors nelengvai, bet įveikė „Šiaulius”, o „Lietuvos rytas” antrąsias pusfinalio rungtynes pralaimėjo „Nevėžiui”. Tokio lygio komanda neturi teisės pralaimėti tokių mačų, bet tai tik įrodo, kad ir finale visko gali nutikti.

Patyrę „Lietuvos ryto” žaidėjai turės psichologinį pranašumą. Žvelgiant iš šalies atrodo, kad Vilniaus komanda šiuo metu stipresnė už „Žalgirį”, kuris jokių išskirtinių pranašumų prieš „Lietuvos rytą” neturi. Jeigu būtų sveikas Darjušas Lavrinovičius, sakyčiau, kad kauniečių priekinė linija stipresnė. Labai svarbu, kaip seksis jaunimui ir legionieriams, kurių žaidimas nėra stabilus. „Žalgiris” gali įveikti vilniečius, bet tik tuo atveju, jeigu visi penki aikštėje esantys krepšininkai sužais labai gerai ir kovos kaip kumštis.

Vilniečių pranašumas – atsarginiai žaidėjai

Aloyzas RUDYS, „Šiaulių” treneris:

– Blaiviai mąstant, „Žalgiriui” bus sunku išsaugoti LKL čempionų titulą. Spėju, kad „Lietuvos rytas” finalo seriją laimės 4:1. Bet jeigu kauniečiai sutelks visus vidinius resursus, o vilniečiai, tikėdamiesi lengvos kovos, atsipalaiduos, visko gali atsitikti.

Vienintelis „Žalgirio” pranašumas – vidurio puolėjas Tanoka Berdas. Nors šis sezonas jam turbūt prasčiausias iš visų, jo patirtis ir sugebėjimai, vidinė motyvacija gali atlikti svarbų vaidmenį. „Žalgiris” turėjo daugiau laiko pasirengti finalui, nes pusfinalyje žaidė tik du mačus, todėl galėjo pagerinti fizinę žaidėjų būklę. Pusfinalio dvikovose per pirmuosius du kėlinius susikrovę persvarą, per kitus du kauniečiai ją išbarstydavo. Tai gali reikšti tik nuovargį arba atsipalaidavimą.

Didžiausias „Lietuvos ryto” pranašumas – didesnis lygiaverčių žaidėjų pasirinkimas. Kiek teko žaisti su šia komanda, visą laiką įsitikindavau, kaip galingai ir darniai dirba visos ekipos grandys. Išimtis buvo vienerios rungtynės su „Nevėžiu”.

Aikštės pranašumas didžiajame finale neturės tokios reikšmės, kaip mažajame. „Žalgirio” koziriu galėtų tapti taktikos naujovės, jeigu jų naujieji treneriai spėtų parengti, nes dabar abi komandos viena kitą yra labai gerai išanalizavusios.

„Žalgiris” stiprus, kai jam sekasi

Ramūnas CVIRKA, „Panevėžio” treneris:

– Manau, vilniečiai laimės 4:2. Bet nesakau, kad „Žalgirio” padėtis – beviltiška. Jeigu „Lietuvos rytą” gali nugalėti „Nevėžis”, kodėl to negalėtų padaryti „Žalgiris”? Kauno komanda šansų laimėti turi, nes serija – ilga, joje visko gali nutikti.

„Lietuvos rytas” turi ilgesnį atsarginių žaidėjų suolą ir tai yra didžiausias šios komandos pranašumas. Kadangi nėra Lavrinovičiaus, vilniečiai bus stipresni ir baudos aikštelėje. Tanokos Berdo ir Roberto Javtoko galimybės panašios, bet labai gerą sportinę formą demonstruojantis Metju Nilsenas šiuo metu atrodo stipresnis už Paulių Jankūną.

Negalėčiau pasakyti konkrečių „Žalgirio” pranašumų. Tačiau jeigu šiai komandai sekasi, ji gali įveikti bet ką.

„Lietuvos rytas” atrodo pajėgesnis

Linas ŠALKUS, Vilniaus „Sakalų” treneris:

– Mano vertinimu, „Lietuvos rytas” šiuo momentu yra visa galva stipresnis už „Žalgirį” ir nesunkiai laimės šitą seriją. Nors nemanau, kad serijos rezultatas bus 4:0. Daug ką parodys pirmasis mačas.

„Žalgiris”, kovodamas su „Šiauliais” parodė, kad turi problemų, be to, nežais Darjušas Lavrinovičius. Nerealu su Mantu Kalniečiu ir kitais jaunais kauniečių žaidėjais tikėtis įveikti solidžiai atrodantį „Lietuvos rytą”, kurio visos grandys darniai dirba. Vilniaus komandoje yra daugiau patyrusių žaidėjų, kurie gali lemti rungtynių baigtį, be to, jie turės aikštės pranašumą.

Intriga įmanoma nebent tuo atveju, jeigu „Žalgiriui” pavyktų „užsikabinti” pirmose rungtynėse Vilniuje, nes neaišku, kokios įtakos „Lietuvos rytui” turės papildomos pusfinalio rungtynės su „Nevėžiu”. Tuomet emociniu pagrindu žalgiriečiai gal ir susikautų. Bet komandos smukimas žemyn, Lavrinovičiaus netektis nekelia optimizmo ir nelabai leidžia to tikėtis.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Sportas su žyma , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.