Žaibiška mirtis Juodojoje jūroje

Armėnijos keleiviniam lėktuvui patyrus katastrofą, žuvo visi 113 juo skridusių žmonių, tarp jų – šeši vaikai ir aštuoni įgulos nariai

Armėnija ir Rusija rytoj gedės dėl žuvusiųjų aviakatastrofoje, kuri naktį į trečiadienį ištiko keleivinį lėktuvą „A-320”, kai jis per smarkų lietų nukrito į Juodąją jūrą prie Pietų Rusijos krantų.

Visi 113 žmonių, tarp kurių buvo šeši vaikai ir aštuoni įgulos nariai, žuvo. Tarp katastrofos aukų – 27 Rusijos piliečiai, taip pat ukrainietė ir gruzinas. Likusieji – Armėnijos piliečiai.

Armėnijos ir Rusijos prezidentai Albertas Kočarianas ir Vladimiras Putinas gegužės 5-ąją abiejose valstybėse paskelbė gedulo diena.

Oras buvo permainingas

Interneto svetainė „NEWSru.com” pranešė, kad „Armėnijos avialinijų” lėktuvas, skridęs maršrutu Jerevanas – Sočis, iš radarų ekranų dingo naktį į trečiadienį, kai dar sykį mėgino nusileisti Adlerio oro uoste, iki kurio buvo likę 5 kilometrai.

Adleris yra vienas Sočio rajonų, jame įsikūręs miesto oro uostas.

Svetainė teigia, kad lainerio pilotas dėl labai permainingo ir lietingo oro jau buvo nusprendęs grįžti atgal į Jerevaną, kai iš Sočio buvo gautas pranešimas apie oro pagerėjimą. Priartėjus prie Adlerio, oras vėl smarkiai pablogėjo, ir dispečeris avarinį nusileidimą užsiprašiusiam „A-320” liepė apsukti dar vieną ratą. Po to, 1 val. 25 min. Lietuvos laiku, iš radarų ekranų laineris dingo.

Kaip pagrindinę nelaimės priežastį specialistai nurodo blogą orą. Teroro akto tikimybė visiškai atmesta, pareiškė Rusijos nepaprastųjų situacijų ministerijos (NSM) atstovas Viktoras Belcovas.

Agentūros ITAR-TASS šaltinis Krasnodaro krašto milicijos valdyboje irgi tvirtino, kad nėra jokio pagrindo teigti, jog lėktuve įvyko sprogimas. „Katastrofos rajone niekas padangėje nematė jokio žybsnio. Lėktuvo žuvimo vietoje yra didelė naftos produktų dėmė. Jeigu būtų įvykęs sprogimas, jie būtų užsidegę”, – sakė šaltinis.

Vakar iš vandens buvo ištraukta kelios dešimtys kūnų. Visi jie buvo be gelbėjimo liemenių. Tai patvirtino specialistų teiginį, kad nelaimė įvyko staiga.

Laineris į vandenį trenkėsi iš nedidelio aukščio. Mirtis visus ištiko žaibiškai.

Skrido į uošvės laidotuves

Sudužusiame lėktuve buvo šeši vaikai (vienas jų – kūdikis), 63 vyrai ir 39 moterys. Dauguma keleivių – Armėnijos piliečiai.

Tarp žuvusiųjų – buvęs kompanijos „Armėnijos avialinijos” generalinis direktorius Viačeslavas Jaralovas, skridęs į uošvės laidotuves.

Vakar katastrofos vietoje dirbo daugiau kaip 20 laivų su gelbėjimo įranga.

Pareigūnai vietos naujienų agentūroms sakė, kad gelbėtojai tragedijos rajone rado lagaminų, žmonių kūnų dalių, lėktuvo nuolaužų.

„Gelbėtojai aktyviai ieško juodųjų dėžių”, – sakė NSM atstovas V.Belcovas ir pridūrė, kad „nuolaužų fragmentai surasti už 5 km nuo kranto netoli Adlerio oro uosto”.

Vakar gelbėtojams trukdė smarkus lietus ir prastas matomumas.

Vis dar tikėjosi stebuklo

Vakar į Sočį iš Jerevano nuskrido specialus lėktuvas su žuvusiųjų per katastrofą giminaičiais.

„Išlydėjau dukterėčią, Rusijos pilietę. Bet paskambino iš Sočio giminaičiai 6 valandą ryto ir pasakė, kad lėktuvą ištiko katastrofa”, – agentūrai „Reuters” sakė Andranikas Avetisianas.

Jerevano oro uoste vakar buvo susirinkę daugiausiai vyrai, kurie laikėsi labai santūriai. Kai kurie jų sutiko pasikalbėti su „Reuters” korespondente ir, pasak jos, kurį laiką dar tikėjosi stebuklo. Bet netrukus atėjo pranešimas, kad visi keleiviai žuvo.

„Laukiau motinos skambučio, kad ji sėkmingai nuskrido, bet ji nepaskambino, paskambinau pats ir sužinojau, kad įvyko baisi nelaimė. Ji skrido į Sočį pasimatyti su seserimis, kurių nematė 15 metų”, – sakė Chapetas Tadevosianas.

Techninė būklė – ideali

Bendrovės „Armėnijos avialinijos” pareigūnas pripažino, kad pilotui iš pradžių dėl smarkaus lietaus nebuvo duotas leidimas tūpti, bet vėliau oro uostas leido tai daryti.

„Lėktuvas buvo idealios techninės būklės, jo įgula buvo labai kvalifikuota”, – agentūrai „Reuters” sakė bendrovės direktoriaus komercijai pavaduotojas Andrejus Agadžanovas.

Jis pažymėjo, kad katastrofos priežastims ištirti sudaryta bendra kompanijos „Armėnijos avialinijos” ir Armėnijos civilinės aviacijos valdybos komisija.

Rusijos federalinės aeronavigacijos tarnybos vadovas Aleksandras Neradka agentūros „Interfax” korespondentui sakė, kad prieš katastrofą įgula skrydžių kontrolieriams nepranešė, jog būtų susidariusi kokia nors avarinė padėtis.

Lėktuvas bandė tūpti oro uoste, bet nukrito į jūrą 60 laipsnių kampu; jo fiuzeliažas atsidūrė jūros dugne 300 m gylyje, sakė A.Neradka.

Priežastys kol kas neaiškios

Kaip pranešė Rusijos pareigūnai, Krasnodaro krašto prokuratūra iškėlė baudžiamąją bylą dėl katastrofos pagal baudžiamojo kodekso straipsnį dėl saugaus eismo ir oro transporto eksploatavimo taisyklių pažeidimo, sukėlusio per neatsargumą žmogaus mirtį.

Rusijos NSM Pietų regioninio centro viršininkas Sergejus Kudinovas, atsakydamas į žurnalistų klausimus, pažymėjo, kad šiuo metu kalbėti apie nukritimo priežastis per anksti.

„Atsakymą į šį klausimą duos specialistai, nuodugniai ištyrę lainerio nuolaužas”, – sakė jis.

„Armėnijos avialinijos” – didžiausia Armėnijos oro bendrovė, kurios parką sudaro trys lėktuvai „Airbus A-320”, du „Jak-42” ir vienas „Il-86”.

Nelaimių buvo ir anksčiau

Pastaroji nelaimė – ne pirmoji Juodojoje jūroje. Duomenis apie kitas pateikia svetainė „NEWSru.com”.

1972 metų spalio 2 dieną iš Adlerio oro uosto pakilęs į Juodąją jūrą nukrito keleivinis lėktuvas „Il-18B”, tada žuvo 118 žmonių.

Sovietų Sąjungos žiniasklaida apie tai nieko nepranešė, nors katastrofą savo akimis matė tūkstančiai poilsiautojų. Laineris trenkėsi į jūrą vos už trijų kilometrų nuo kranto. Tik kitą dieną apie tai pranešė „Amerikos balsas”.

1999 metų gruodžio 28 dieną į Juodąją jūrą maždaug už 50 kilometrų nuo Turkijos pakrantės nukrito Pusiaujo Gvinėjos lėktuvas „An-28”. Žuvo 6 žmonių įgula iš Ukrainos.

2001 metų spalio 4-ąją įvyko aviakompanijos „Sibirj” lėktuvo „Tu-154” katastrofa. Laineryje, skridusiame maršrutu Tel Avivas-Novosibirskas, buvo 51 Izraelio pilietis, 15 Rusijos piliečių ir 12 įgulos narių. Visi žmonės žuvo. Į lėktuvą netyčia pataikė Ukrainos priešlėktuvinės gynybos pajėgų, ten surengusių pratybas, raketa.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.