Žemaitijos degtindariams – dar vienas pasieniečių smūgis

Plungės rajone pasieniečiai likvidavo veikiantį naminės degtinės fabrikėlį bei sunaikino degtindarių čia laikytas milžiniškas svaigalų žaliavos atsargas – beveik 6 tonas raugo.

Trečiadienį Raišaičių kaime esančią sodybą Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) Šiaulių rinktinės operatyvininkai ir Specialiosios paskirties būrio pareigūnai patikrino turėdami informacijos, kad čia gali būti neteisėtai verdami svaigalai.

Šalia gyvenamojo namo esančiame ūkinės paskirties pastate pasieniečiai aptiko visu pajėgumu veikiantį malkomis kūrenamą naminės degtinės aparatą ir dideles degtindarių paruošto naminės raugo atsargas – pusšešto tūkstančio litrų.

Čia pat sulaikytas svaigalų gamybą prižiūrėjęs vietinis 33 – ejų metų vyras.

Kaip neretai būna pasieniečių aptiktuose tokiuose naminės degtinės gamybos „taškuose”, fabrikėlis veikė pasibaisėtinomis sąlygomis – aplink mėtėsi krūva šiukšlių, svaigalų gamybos atliekų. Naminei degtinei gaminti skirtas raugas buvo laikomas tonos talpos plastmasiniuose konteineriuose.

Tokius konteinerius su techniniu spiritu VSAT pareigūnai yra ne kartą sulaikę gabentus per valstybės sieną. Ūkiniame pastate sustatytų talpų viršų degtindariai buvo nurėžę, matyt, tam, kad galėtų maišyti ir perpylinėti čia rūgusią naminės žaliavą.

Į metalinę malkomis kaitinamą talpą supiltas raugas namine virsdavo garinimo būdu.

Čia pat Šiaulių pasieniečiai rado ir plastmasinėje talpoje laikytus 80 litrų jau išvirtos naminės. Įtariama, kad per parą nuolat veikiančiame „taške” būdavo išverdama iki tonos namų gamybos svaigalų.

VSAT Šiaulių rinktinės pareigūnai pastebi, kad tokiuose fabrikėliuose paprastai būna nedideli jau išvarytos naminės degtinės kiekiai. Pasak pareigūnų, anksčiau nelegalūs degtindariai pagamintą produkciją saugoję ir šaldę vietoje, dabar išvirtą naminę iš karto stengiasi kuo greičiau išgabenti, paslėpti ar realizuoti, taip bijodami būti užklupti.

Naminės gamybą prižiūrėjęs plungiškis apklaustas ir paleistas. Vėliau prireikus jis bus iškviestas duoti papildomų parodymų.

Dėl neteisto namų gamybos stipriųjų gėrimo laikymo ir gaminimo VSAT Šiaulių rinktinėje pradėtas ikiteisminis tyrimas.

Balandžio viduryje, panaudojus pasieniečių sraigtasparnį „Colibri”, per dieną Telšių ir Plungės rajonuose buvo likviduoti 4 naminės gamybos „taškai”.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.