Rūkymas – mirtis, kurios galima išvengti

Tabakas – vienintelis legalus produktas, kuris kenkia mūsų sveikatai, o dažnai gali būti ir mūsų mirties priežastis. Rūkymas – tai mirties, kurios galima išvengti, priežastis. Ir ši priežastis priklauso tik nuo mūsų pačių!

Beveik visi manome, kad apie rūkymo žalą žinome pakankamai: juk tiek prikalbėta, prirašyta… Visame pasaulyje ant cigarečių pakelių mirguliuoja užrašai, įspėjantys apie neigiamą tabako poveikį sveikatai… Kodėl rūkymas vis dar kelia nerimą? Todėl, kad kasmet nuo ligų, kurias sukelia rūkymas, miršta 4 milijonai žmonių! Ir prognozuojama, kad iki 2020 metų tokių mirčių skaičius gali išaugti iki 10 mlijonų žmonių.

Netgi pasyvus rūkymas labai kenkia mūsų sveikatai. Kai būname prirūkytoje aplinkoje, greičiau pajuntame nuovargį, pablogėja savijauta, pasidarome nedarbingi. Pasyvus rūkymas suerzina jautrių ir ligotų žmonių akių, kvėpavimo takų gleivinę, gali sukelti migrenos, bronchito, astmos, krūtinės anginos priepuolius, išprovokuoti alerginės ligos paūmėjimą. Vaikai, kurių aplinkoje rūkoma, du kartus dažniau serga kvėpavimo takų ligomis. Kuo anksčiau pradedama pasyviai rūkyti, tuo labiau pažeidžiama sveikata. Pasyvus rūkymas turi įtakos širdies ir kraujagyslių ligų, plaučių vėžio, kvėpavimo takų ligoms. Valanda, praleista prirūkytoje arba blogai vėdinamoje patalpoje, prilygsta vienai surūkytai cigaretei.

16 priežasčių, kodėl reikia atsisakyti rūkymo

Nikotinas, kurio yra cigaretėse, cigaruose, uostomajame tabake, sukelia priklausomybę.
Tabako dūmuose aptinkama daugiau kaip 4000 įvairių cheminių medžiagų; kai kurios iš jų 4,25 karto nuodingesnės už automobilio išmetamas dujas.
Tabako rūkymas nulemia net 25% širdies ir kraujagyslių ligų, 30% vėžio, 75% kvėpavimo sistemos ligų ir yra laikomas svarbiausiu šių ligų rizikos faktoriumi.
Tabakas nužudo daugiau žmonių nei žūsta nuo narkotikų, autoįvykių, savižudybių ir streso kartu paėmus.
Vaikai, kurių tėvai rūko, du kartus dažniau tampa „prisiekę” rūkaliai.
Rūkymas trumpina gyvenimą ir blogina jo kokybę; rūkančios moterys gyvena penkeriais metais trumpiau nei nerūkančios, o rūkantys vyrai – net septyneriais trumpiau.
Rūkymas sukelia plaučių vėžį, be to, skatina burnos, liežuvio, ryklės, gerklų, stemplės, šlapimo pūslės, kasos vėžį.
Nikotinas didina arterinį kraujospūdį, greitina širdies tvinksnius; nuo jo siaurėja kraujagyslės, jis kenkia širdžiai.
Cigarečių dūmai ardo plaučių audinį, sumažina į plaučius patenkantį deguonies kiekį; sportuojantiems rūkaliams greičiau pritrūksta oro nei nerūkantiems.
Kenkia virškinimui; turi įtakos gastrito ir opaligės vystymuisi.
Palaipsniui silpnina lytinę funkciją.
Trikdo uoslę ir skonio jutimą.
Plaukai ir drabužiai prisigeria nemalonaus kvapo.
Dėl rūkymo sukelto medžiagų apykaitos sutrikimo lūžinėja plaukai ir nagai.
Sutrikus kraujotakai geltonuoja rankų ir veido oda, anksčiau atsiranda raukšlės.
Nuo tabako gelsta ir genda dantys, o iš burnos sklinda nemalonus kvapas.
Švedijos mokslininkų duomenimis, 6 iš dabartinių rūkančių Švedijos dvidešimtmečių moterų žus nelaimingo atsitikimo metu ir net 250 mirs nuo rūkymo sukeltų ligų, nesulaukusios septyniasdešimties metų… Neretai rūkantieji klausia, ar galima išvengti žalingo rūkymo poveikio daug mankštinantis ir valgant sveiką maistą. Patikėkite – negalima! Vienintelis būdas – mesti. Mesti iš karto ir visam laikui. Prisimindami, kad rūkymu kenkiate sau, savo šeimai, artimiesiems, visuomenei, atsisveikinkite su cigarete. Gali pdėti draugų, specialistų patarimai, vaistai. Svarbu norėti, neleisti, kad jūsų gyvenimas priklausytų nuo cigaretės, svarbu nežvelgti į pasaulį pro pilką dūmų uždangą. Atsisakius rūkymo, kitaip sužėrės spalvos, kitaip – daug tikriau – jausite skonį ir kvapus. Pamėginti verta.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , , , .

1 atsiliepimas į "Rūkymas – mirtis, kurios galima išvengti"

  1. Ivartis

    Juokingai atrodo „Atlanto” kieti norai tapti prizininkais, su tokiu ziadimu, manau tik megeju lygoje zaisti. 😯

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.