Studentai galėtų mokytis trumpiau

Lietuvos rektorių konferencija šalies universitetuose siūlo įdiegti palankesnę studijų sistemą

Lietuvos universitetų rektorių konferencija (LURK), atsižvelgdama į Europos universitetų asociacijos, vienijančios per 750 universitetų tarybas, rekomendacijas, parengė dokumentą „Lietuvos universitetų vizija ir strategija”.

LURK, atsižvelgdama į Bolonijos vyksmą, siūlo įdiegti Europos kreditų perdavimo sistemą (ECTS) Lietuvos universitetuose, praneša LURK Viešųjų ryšių komiteto pirmininkė Valdonė Valienė. Viena svarbiausių Bolonijos proceso sudedamųjų dalių yra ECTS sistemos taikymas studentų studijų apimčiai ir lygiui vertinti. Rektorių konferencijos Studijų komitetui buvo pavesta išanalizuoti, kaip žinių vertinimo sistema Lietuvoje dera su ECTS.

Mūsų šalyje viena studijų savaitė lygi vienam kreditui, o pagal ECTS – 1,5, todėl siūloma pereiti prie šios sistemos. Kreditų sistema glaudžiai susijusi su studijų trukme. Daugelyje ES šalių studijos trumpesnės nei Lietuvoje, ten studentai pradeda mokslo metus rugsėjo viduryje – spalio pradžioje ir baigia gegužės pabaigoje, todėl jiems lieka daugiau laiko užsidirbti, keliauti, o universitetų mokslo darbuotojams – atlikti mokslo tyrimus, pasirengti naujiems mokslo metams.

Studijų komiteto pirmininkas Alfonsas Daniūnas teigė, kad skirtinga studijų trukmė apsunkina ir studentų mainus pagal įvairias programas. ECTS sistemoje vienerių mokslo metų apimtis yra nuo 15 iki 18 val.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Švietimas su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.