Politikai pasakoriai

Politikai, skaitantys pasakas… Vieni galėtų stebėtis, kiti manyti, jog tai yra reklaminis triukas. Zuzi Records išleisdami vaikiškų pasakų albumą „Kelias į pasakas”, siekė paprastesnių dalykų. Artėjančios vaikų teisių gyvnimo dienos proga, padovanoti gražių pasakų rinkinį. Daugeliui gali kilti klausimas, kodėl pasakas kompaktiniame diske ir audio kasetėje pasakoja žymūs Lietuvos politikai. Pagrindinė priežastis – įrodyti visuomenei, jog politikai yra paprasti ir žmogiški.
Albumo išleidimo idėja kilo Žilvinui Žvaguliui po vienos „Nomeda” laidos filmavimo, kur vaikai sakėsi norį tapti prezidentais ar seimo nariais, o paklausti kodėl jie to nori atsakė „nes būsiu turtingas, galingas”. Suprantama, vaikai seimo narius mato kostiumuotus, solidžius, oficialius, todėl apie politikus susidariusi jų nuomonė gali būti labai klaidinga. Išleisdama ši pasakų albumą kompanija Zuzi Records norėtų atskleisti ir kitą seimo narių gyvenimo pusę: paprasto žmogaus portretą. Sekdami pasakas pasirinktas pagal savo charakterį ir skonį, politikai atskleidžia vaikams ne tik stebuklingo pasaulio sceną, bet ir dalį savo širdies.
Įrašinėjant albumą, buvo nuspresta didelę dalį pasakų rinktis iš Džanio Rodario anksčiau gerai žinomos knygos „Pasakos telefonu”. Tai nevisai tradicinės, labai išradingos pasakos su nenuspėjama pabaiga ir trupučiu linksmo moralo. Suaugusieji jose ras gilesnę potekstę, įvilktą į jumoristinį rūbą. Vieną pasaką „Pelytė Zita” albume panaudoti leido Vytautas V. Lansbergis. D. Mikutienė buvo taip susižavėjusi šia pasaka, jog pati ją suredagavo ir skaitė. Vėliau, politikė džiaugėsi, jog po šios pasakos jai dingo pelių baimė, kuri ją kankino nuo pat mažumės.
Česlovas Juršėnas liko ištikimas liaudies menui: jis pasirinko tris lietuvių liaudies pasakas ir su didele energija bei kruopštumu skaitė jas ir koregavo savo pasakojimą bene presticiškiausiai iš visų politikų. Nuotaikingas E. Masiulio pasakų skaitymas visiems paliko gerą įspūdį, o Eugenijus Gentvilas pasakas įrašinėjo trumpam grįžęs iš užsienio. Maloniai sutikęs dalyvauti projekte jis nudžiugino savo šiltu požiuriu į šį, iš pirmo žvilgsnio „nerimtą užsiėmimą”.
Rašytoja ir seimo narė Dalia Teišerskytė taip pat džiaugėsi įrašinėdama pasakas. Studijoje būdama ji kalbėjo, jog bendrauti su vaikais jai visuomet patiko, ji yra sukūrusi nemažai eilėraščių skirtų vaikams.
Muzika ir kitais specialiais efektingais garsais pasakos buvo apipavidalintos tam, jog viską įsivaizduoti vaikams būtų kuo įdomiau. Pasakoms fonus sukūrė vienas geriausių muzikos prodiuserių pasivadinęs Marimar’u.
Nuoširdžiai įrašinėtas pasakų albumas tai tarsi dialogas su klausytoju vaiku. „Tikimės, jog mažieji, klausydamiesi jiems sekamų pasakų supras, jog svarbiausia turėti ne didelius turtus ar valdžią, o daryti tai, kas kitų gyvenime suteiktų nors truputį daugiau džiaugsmo. Galbūt šis projektas turės tęstinumą, ir kitais metais pasakas skaityti kviesime kitus įžymius ir oficialius žmones, pavyzdžiui, sportininkus.” – sakė projekto vadovas Žilvinas Žvagulis.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kultūra su žyma , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.