Pasitikėjimo telefonu – darbuotojo informacija apie atlyginimus vokeliuose

Alytaus apskrities valstybinė mokesčių inspekcija (toliau – Alytaus AVMI) praneša apie pastebėtą ir Alytaus AVMI darbuotojų televizijos kamera užfiksuotą vienos įmonės darbininkams nelegaliai išmokėtą atlyginimą.
Š.m. kovo pradžioje Alytaus AVMI paskambino Varėnos rajone esančios įmonės, užsiimančios medžio apdirbimu, darbininkas ir pranešė apie nelegaliai samdomus darbuotojus bei nelegaliai šioje įmonėje mokamus atlyginimus.
Operatyvaus patikrinimo metu įmonėje rasti kompiuteriu rinkti legalių atlyginimų mokėjimo žiniaraščiai, ir nelegalių darbo tabelių juodraščiai ir sąsiuvinis, kuriame ranka surašyta kaip spėjama nelegalių atlyginimų mokėjimo žiniaraščiai. Šiame sąsiuvinyje taip pat nuo šių metų vasario mėnesio buvo fiksuotos darbuotojų pavardės ir darbai kuriuos jie dirbo. Įtariama, kad už šiuos darbus nebuvo mokami visi įstatymais numatyti mokesčiai valstybei. Alytaus AVMI Operatyvios kontrolės skyriaus specialistams darbuotojas taip pat buvo pranešęs kokiu metu direktorius pats mokės atlyginimus. Operatyvios kontrolės skyriaus nufilmuotoje medžiagoje matyti, kaip pats įmonės direktorius išmoka pinigus. Tuo tarpu kiti nelegalių atlyginimų atėję pasiimti darbininkai nuo inspekcijos pareigūnų puolė slėptis už netoliese esančios tvoros.
Minėtos įmonės veiklą Alytaus AVMI specialistai nutarė stebėti. Stebėjimo metu pardavimų pajamos išaugo 155 procentais. Tai kelia įtarimų, kad anksčiau ne visi pardavimai buvo pajamuojami, taip stengtasi uždirbti pinigų atlyginimams „vokeliuose”.
Pasak Alytaus AVMI Operatyvios kontrolės skyriaus vedėjos Janės Norkevičienės, stebėjimo metu užfiksuotos dar kelios įtarimus keliančios detalės. „Kaip užfiksavo mūsų specialistai, įmonės darbuotojų skaičius, palyginti dažnai kito. Paskutinę stebėjimo dieną čia dirbo 32 sąrašuose užregistruoti darbuotojai, tame tarpe ir buhalterė, kuri buvo priimta taip pat stebėjimo metu. Darbo kolektyvas tikrai nepilnai suformuotas, dirba nekvalifikuoti žmonės, jiems mokamas atlyginimas- minimalus. Tačiau kovo mėnesį darbuotojai gavo premijas, kurios siekė nuo 50 iki 100 litų. Praėjus vienam stebėjimo mėnesiui, direktorius atlyginimus pakėlė 17 procentų. Mūsų specialistams direktorius aiškino premijas mokantis premijas tiems, kas atliko darbą laiku ir kokybiškai, tačiau plačiau pakomentuoti ranka rašytą darbuotojų sąrašą ir ten surašytus galimai neapmokestintus atlyginimus, atsisakė.”- teigia Alytaus AVMI Operatyvios kontrolės skyriaus vedėja J. Norkevičienė.
Varėnos rajone įregistruota ir ten veiką vykdanti įmonė dirba pelningai. Radus atlyginimų tabelių juodraščius, ir apklausus žmones, šeši darbuotojai paliudijo, kad gavo nelegalų atlyginimą. Nelegalus atlyginimas šioje įmonėje pagal rastus dokumentus siekia nuo 130 iki 550 litų.
Direktorius su kai kuriais darbuotojais nebuvo sudaręs ir darbo sutarčių. Surašius protokolą šis atvejis perduotas toliau nagrinėti Varėnos rajono apylinkės teismui, kuris turės priimti spendimą dėl baudos direktoriui. Jam gresia bauda pagal Administracinio teisės pažeidimo kodekso 41/3 straipsnio 1dalį, kuri nustato baudą nuo 3 tūkstančių iki 10 tūkstančių litų už kiekvieną nelegaliai įdarbintą asmenį. Minėtos įmonės buhalterei už pažeidimus paskirta administracinė nuobauda ir 200 litų bauda.
„Darbuotojai, paskambinę pasitikėjimo telefonu, gali anonimiškai pranešti apie pažeidimus kurioje nors įmonėje. Darbuotojo vardas pavardė, ar kiti duomenys griežtai laikomi paslaptyje. Į visus skambučius reaguojame, ir norime paragini gyventojus aktyviau ginti savo teisę į oficialų atlyginimą bei socialines garantijas. Šiandien daug kalbama apie šešėlinę ekonomiką, juodąją buhalteriją, tačiau situacija iš esmės gali pasikeisti prabilus patiems darbuotojams.”- teigė Alytaus AVMI viršininkė Nijolė Tunylienė.
Gaudami atlyginimus vadinamuosiuose vokeliuose, darbuotojai priversti džiaugtis tuo, ką jiems duoda darbdavys. Esant tokiai situacijai labai svarbus visuomenės nepakantumas tokiam reiškiniui. Kviečiame informuoti Alytaus AVMI apie konkrečius faktus, skambinant pasitikėjimo telefonu Alytuje 8-315-55827.
Primename, kad informaciją apie mokamus atlyginimus „vokeliuose” galima pranešti ir Valstybinei mokesčių inspekcijai prie Lietuvos Respublikos finansų ministerijos tel.: (8 ~5) 2125625 , taip pat skambinti pasitikėjimo telefonais į kitas šalies apskričių valstybines mokesčių inspekcijas. Juos galima rasti VMI interneto svetainėje adresu: www.vmi.lt (skyrelyje „Aptarnavimas”).

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , , .

1 atsiliepimas į "Pasitikėjimo telefonu – darbuotojo informacija apie atlyginimus vokeliuose"

  1. carbusta@hotmail.com

    Prevet Zilvinas Kutkevicius, eto tboi drug y saced v Universite Druzhvi Narodov, Karlos iz Chili.

    esli eta ti togda sapichi mne.

    zdorovia

    carlos bustamante

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.