Kauno sporto arena virsta miražu

Lietuvos verslo paramos agentūra atmetė Savivaldybės pateiktą Nemuno salos infrastruktūros projektą

Kauno sporto rūmų Nemuno saloje projektas tampa vis didesniu galvosūkiu. Iki šiol dosniai pažadus žarstę miesto vadovai ir valdininkai pradeda vengti viešumo.

„Kauno dienai” pavyko sužinoti, kad Lietuvos verslo paramos agentūra atmetė Nemuno salos infrastruktūros projektą, be kurio sunkoka įsivaizduoti ir sporto rūmų statybą. Apie tai Kauno vadovai buvo linkę nutylėti. Iki šiol taip pat nėra aišku, kada Savivaldybė pradės derybas su Prancūzijos kompanija „Bouygues Batiment International”.

Naujienų nėra?

Rytoj vyksiančiame miesto Tarybos posėdyje Savivaldybės administracijos direktorius Arūnas Keserauskas turėtų pateikti naujausią informaciją apie Kauno sporto rūmų projektą. Šis klausimas įtrauktas į darbotvarkę, tačiau A.Keserauskas vakar nebuvo itin šnekus.

„Miesto politikams nelabai turiu ką pasakyti. Prancūzijos kompanija dabar formuoja savo komandą, atstovausiančią derybose dėl koncesijos sutarties. Savivaldybė juos informavo, kad yra pasirengusi pradėti derybas”, – sakė Savivaldybės administracijos direktorius.

Dabar miesto vadovai jau kalba, kad derybos turėtų prasidėti gegužės pradžioje, nors dar balandžio pradžioje žadėjo, kad jos prasidės „artimiausiomis savaitėmis”.

ES paramos negaus

Miesto plėtros departamento direktoriaus pavaduotoja Jūratė Matekonienė „Kauno dienai” patvirtino, kad Lietuvos verslo paramos agentūra atmetė Nemuno salos infrastruktūros projektą, kurio vertė siekia apie 70 milijonų litų. Specialistų teigimu, be šio projekto sunku įsivaizduoti ir sporto rūmus.

„Kai Savivaldybė teikė paraišką infrastruktūrai, planavome greitai pateikti ir sporto rūmų koncesijos projektą. Deja, šis procesas užsitęsė. Dabar mes tarsi prašome pinigų antrajai projekto daliai, nepateikę pirmosios. Tiesiog nebuvo suspėta įgyvendinti pagrindinio dalyko – sporto rūmų koncesijos”, – neigiamą agentūros sprendimą aiškino J.Matekonienė.

Tuo tarpu Lietuvos verslo paramos agentūra savo verdikto nekomentuoja. „Jeigu pateikiame neigiamą atsakymą, savo sprendimo viešai nekomentuojame. Savivaldybė jį gali apskųsti”, – sakė agentūros atstovai.

Žada pateikti darbų grafiką

Prancūzijos kompanija savo pasiūlymą Savivaldybei pateikė sausio 10 dieną. Tuomet valdininkai žadėjo nedelsti ir kuo greičiau atlikti visas procedūras bei pradėti derybas.

„Kol neįvyko pirmasis derybų posėdis, negaliu nieko pasakyti apie galimus terminus. Būtent per pirmąjį susitikimą nutarsime dėl įvairių datų ir abiejų pusių atsakomybės”, – tikino A.Keserauskas.

A.Sabonio „Žalgirio” krepšinio centro valdybos viceprezidentas Gediminas Navikauskas teigė, kad prancūzai jau pasirengę deryboms, tačiau Savivaldybė kol kas nepasisamdė konsultanto.

„Tiek Prancūzijos kompanija, tiek „Žalgiris” suteikė įgaliojimus paskirtam derybininkui. Manau, kad derybos turėtų prasidėti per mėnesį. Tačiau jau dabar baigiamas rengti verslo planas, taip pat vyksta projektavimo darbai bei derybos su tarptautiniu koncertų operatoriumi. Pesimistinėmis prognozėmis, statybas turėtume pradėti gruodžio 1 dieną, o baigti – 2008 metų gegužės pabaigoje”, – tvirtino G.Navikauskas.

Rytoj miesto Tarybai žadama pateikti konkrečių veiksmų grafiką. „Tikimės, kad jam bus pritarta”, – sakė „Žalgirio” viceprezidentas. Kartu su Prancūzijos kompanija krepšinio centras įeina į tarptautinį konsorciumą.

Ginčai dėl statuso

Savivaldybės administracijos direktoriaus teigimu, iš sostinės sulaukta neigiamo atsakymo, nes Nemuno saloje planuojamiems statyti sporto rūmams Vyriausybė nesuteikė nacionalinės svarbos objekto statuso. „Tai pagrindinė priežastis. Meras jau pakartotinai kreipėsi į Vyriausybę”, – tikino direktorius.

A.Keserauskas nesutiko su teiginiu, kad kol nebus patvirtintas sporto rūmų projektas ir koncesijos sutartis, nacionalinio objekto statuso nėra kam suteikti. „Tai nesusiję dalykai. ES pinigų sporto rūmams neprašome”, – teigė jis.

Tuo tarpu Miesto plėtros departamento direktoriaus pavaduotoja „Kauno dienai” išdėstė priešingą poziciją.

„Dabar mes neturime objekto, kuriam būtų galima suteikti nacionalinės svarbos statusą. Infrastruktūrai tokio statuso nesuteiksi. Jeigu neturime koncesininko, neturime paties projekto, kaip galima suteikti statusą?” – retoriškai klausė J.Matekonienė.

Koją gali pakišti įstatymo pataisos

„Kauno dieną” konsultavę specialistai teigė, kad derybas su potencialiu koncesininku gali pristabdyti ir Seime jau parengtos Koncesijos įstatymo pataisos. Kol kas nėra aišku, kada ir kokias pataisas parlamentarai patvirtins.

„Tai kelia papildomų rūpesčių. Pateiktuose įstatymo pataisų projektuose yra esminių pakeitimų. Situacija sudėtinga, nes nežinome, kokį variantą parlamentarai pasirinks. Rengti sporto rūmų koncesijos sutartį pagal senąjį įstatymą taip pat keblu. Dabar svarbiausia mums vieningai žinoti, kad šio objekto reikia, ir ieškoti būdų, kaip jį įgyvendinti. Jeigu dabar pradėsime ieškoti kaltųjų, nukentės Kauno interesai”, – teigė J.Matekonienė.

Savivaldybės administracijos direktorius vylėsi, kad savivaldybėms nenaudingos Koncesijos įstatymo pataisos nebus priimtos. „Jeigu jos būtų patvirtintos, apimtų neviltis, nes savivaldybėms būtų užkirstas kelias vystytis”, – tikino A.Keserauskas.

Labiausiai savivaldybių atstovams kliūva pataisa, kad koncesijos projektui pasiskolintos lėšos būtų įtrauktos į savivaldybių biudžeto skolinimosi limitą. „Jis jau dabar juokingo dydžio”, – teigė Savivaldybės administracijos direktorius.

Projektas bus teikiamas antrą kartą

Kalbinti Savivaldybės administracijos atstovai teigė, kad Nemuno salos infrastruktūros projektas nebus „nurašytas”.

„Nemanau, kad viskas jau prarasta. Jeigu pavyktų koncesijos projektas, tada turėtume gauti nacionalinės svarbos objekto statusą, o tai beveik garantuotų ir ES paramą Nemuno salos infrastruktūrai”, – teigė Miesto plėtros departamento direktoriaus pavaduotoja.

„Kai gausime nacionalinės svarbos statusą, vėl teiksime Nemuno salos infrastruktūros projektą”, – žadėjo Savivaldybės administracijos direktorius A.Keserauskas.

Optimizmas blėsta

Dar balandžio pradžioje miesto Tarybos opozicinei Liberalų frakcijai kilo abejonių, ar Kauno valdžia planuoja įgyvendinti sporto rūmų projektą.

„Susitikome su meru ir Savivaldybės administracijos direktoriumi. Tuomet žadėta, kad derybos su Prancūzijos kompanija prasidės prieš Velykas. Dabar jau girdime naują datą. Visada apima nerimas, kai prabėga tiek daug laiko, tačiau apčiuopiamo varianto taip ir nematome. Teko bendrauti su specialistais. Jų nuomone, buvo padaryta klaida, kad ES paramos paprašyta ne sporto rūmams, o Nemuno salos infrastruktūrai”, – sakė Liberalų frakcijos seniūnas Rimantas Mikaitis.

Politikas pastebėjo, kad anksčiau miesto vadovai buvo linkę žarstyti tuščius pažadus, tačiau pastaruoju metu tarsi atsitveriama tylos siena. „Nieko negirdime, o laikas bėga”, – sakė jis.

R.Mikaitis užsiminė, kad optimizmas dėl sporto rūmų projekto palengva blėsta. „Jau pradedu nebetikėti, kad šios kadencijos valdančioji koalicija Nemuno saloje pradės statyti areną. Galbūt tiesiog nedrįstama tiesiai šviesiai pasakyti, kad projektas žlunga? Galbūt tikimasi tuščiais pažadais užliūliuoti žmones iki artėjančių savivaldybių tarybų rinkimų?” – svarstė Liberalų frakcijos seniūnas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Statyba su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.