Lietuvos pamaryje paukščių gripo baubas subliūško

Kuršių marių Kniaupo įlankos nendryne į zigzagines gaudykles vakar ornitologui Vytui Jusiui įkliuvo lakštingala. Pirmoji šiemet, pati tikriausia artėjančios šilumos pranašė. Netrukus sprogs pumpurai, ir romantikus užburs lakštingalų trelės.

„Bet tinklines gaudykles tiktai nendryne, toliau nuo smalsuolių akių, pastačiau, kadangi oficialaus leidimo žieduoti paukščius Ventės rago stotis dar neturi”, – kalbėjo 25 metų profesinį stažą turintis V.Jusys.

Tinklai aplink Ventės rago ornitologinę stotį vakar dar nebuvo iškelti, nors žieduoti paukščius darbuotojai jau pasiruošė.

Aplinkos ministerija pranešė reaguosianti į tarptautinės organizacijos „Vakarų polearktikos migruojantys paukščiai” prezidento Raymondo Pouget raginimą atšaukti draudimą žieduoti paukščius. Bet rašto neatsiuntė.

„Į Europos šiaurę migruojantys paukščiai gripo viruso pamariui tikrai neatnešė ir vargu ar atneš”, – „Lietuvos rytui” kalbėjo Šilutės maisto ir veterinarijos tarnybos viršininkas Edmundas Ciparis.

Šimtams tūkstančių vandens paukščių balandžio pradžioje nusileidus ant 20 tūkstančių hektarų potvynio užlietų plotų, kaukėmis užsidengę veidą veterinarai skubėjo tikrinti kiekvieno signalo apie nugaišusius sparnuočius.

Jie surinko ir išsiuntė į nacionalinę laboratoriją 16 negyvų paukščių – 4 antis, 5 žąsis, vieną gulbę ir keletą kitų smulkių sparnuočių.

Tyrimais nė vienoje gaišenoje gripo viruso neaptikta.

Tačiau ornitologai veterinarų išpūstą paukščių gripo burbulą iš anksto taip ir vertino – kaip bliuškį. Ir dar žiemą perspėjo žmones nepasiduoti panikai ir nedraskyti gandrų lizdų prie namų.

Tiktai viena moteris Pagėgiuose nupjovė medį savo sklype, nes gandralizdis buvo virš lysvės. Bet jį iškėlė tolėliau, ir gandrai ten jau peri.

Ventės ragą neseniai pasiekė namo sugrįžęs ornitologo V.Jusio prieš metus nuo mirties išgelbėtas gandras Grandas, iškylautojų numylėtinis.

2004-ųjų rudenį jauniklis nesugebėjo su savo šeima pasitraukti į pietus, buvo per silpnas ir ornitologas jį per žiemą popino garde.

Vėlų rudenį jis išskrido į šiltuosius kraštus, o dabar grįžo.

Vaikšto ant molo tarp suaugusių bei vaikų ir taikosi iš rankų pačiupti sumuštinį.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.