Daugiau aukštų – daugiau pelno

Prie Klaipėdos miesto ligoninės jau kyla namai. UAB „Ranga” statybininkai darbuojasi prie keturių pirmųjų būsimo kvartalo daugiabučių namų.

Šios teritorijos detalųjį planą prieš keletą metų parengę „Pamario projektų” architektai čia buvo numatę 70 sklypų gyvenamojo kvartalo statybai. Kvartalas turėjo ir sąlyginį pavadinimą „Amsterdamas”- cituojant tuometinio Klaipėdos mero Eugenijaus Gentvilo frazę „kodėl klaipėdiečiai negali gyventi kaip Amsterdame”.

Planas pakeistas

Prieš metus detalusis planas pakeistas. Vienas jo autorių bendrovės „A 405” vadovas architektas Saulius Plungė sakė, jog pasikeitė ir kvartalo koncepcija. Atsisakyta mažaaukštės statybos.

Tam būta dviejų priežasčių – kol atsirado pirkėjas, įsigijęs sklypą aukcione, žemės kaina labai didėjo. Sklypas pelkėje, tad reikia didžiulių investicijų į infrastruktūrą. Todėl nuspręsta čia statyti daugiabučius gyvenamuosius namus.

Gyvenamieji namai bus keturių ir šešių aukštų, suprojektuoti keli devynių aukštų. Namuose numatyta iki 600 butų.

Kvartale taip pat bus vaikų darželis bei pradinė mokykla. Čia praeis ir dviračių takas, kurį numatyta sujungti su pagrindiniu į Girulius vesiančiu dviračių taku. Bus įrengtos vaikų žaidimų, sporto ir poilsio aikštelės.

Bus gatvė

Per kvartalą eis viena pagrindinė gatvė, prie kurios numatyta daug automobilių stovėjimo vietų. Pirmą kartą Klaipėdoje jos planuojamos taip, kad būtų galima „tuštinti” kiemus. Projektuotojai rėmėsi skandinavų patirtimi – ten panašiuose kvartaluose automobiliai statomi abipus pagrindinės panašių gyvenamųjų kvartalų gatvės. Vietų automobiliams numatyta ir po daugiabučiais namais.

Bus prekybos centras

Šalia Liepojos plento bus statomi visuomeninės ir komercinės paskirties pastatai. Čia turėtų iškilti 2000 kv. m prekybos centras su buitinių paslaugų kompleksu, taip pat numatyta statyti viešbutį. Bus statomas ir pirminės sveikatos priežiūros centras, projektuojama sporto salė.

Mąstė apie automobilius

„A 405” architektai konsultavosi su Vilniaus Gedimino technikos universiteto specialistais. Pastarieji patarė įrengti reguliuojamą sankryžą ties projektuojama Klaipėdos gatvės, vedančios į Tauralaukį, tąsa. Gatvės tęsinys turėtų kirstis su Liepojos plentu piečiau „Lukoil” degalinės.

Palei būsimąjį kvartalą lygiagrečiai Liepojos plentui projektuojama gatvė, kuri surinks iš kvartalo važiuosiančius automobilius ir išleis juos per reguliuojamą sankryžą. Antra reguliuojama sankryža atsiras prie LDK Butigeidžio dragūnų bataliono pagrindinių vartų. Čia numatoma sankryža su Šiltnamių gatve.

Taip išspręsti transporto srautų problemą svarbu dar ir todėl, kad Liepojos plentas tampa nebe priemiestiniu plentu, o bendramiestinės reikšmės gatve su abipus jos susiformuosiančiais gyvenamaisiais kvartalais.

VGTU specialistai rekomenduoja papildomą gatvę palei Liepojos plentą tiesti nuo pat Labrenciškių pro projektuojamą Medelyno gyvenamąjį kvartalą. Turėtų būti dar viena reguliuojama Plytinės sankryža. Tada per tris reguliuojamas sankryžas į Liepojos plentą išvažiuotų transportas iš Labrenciškių, ligoninių miestelio bei naujojo kvartalo.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Statyba su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.