A.Matelis priimtas į Europos režisierių elitą

Lietuvis režisierius Arūnas Matelis buvo pakviestas ir sutiko tapti garbingiausios Europos kino institucijos – Europos Kino Akademijos (EKA) tikruoju nariu su balso teise.

Kino akademijos nariui su balso teise, suteikia privilegija ir teisė rinkti „Europinių Oskarų” laureatus bei rinkti ar pačiam būti renkamam į EKA valdybą, atstovauti EKA jos politinėse, ekonominėse ir kultūrinėse iniciatyvose.

Europos Kino Akademiją (EKA) 1988m. įkūrė 40 žymiausių Europoje kino menininkų. EKA pirmuoju prezidentu buvo vienas iš jos įkūrimo iniciatorių Ingmar Bergman. Šiuo metu EKA vadovauja garsus vokiečių kilmės režisierius Wim Wenders. EKA veiklą pradėjo rinkdama geriausius Europos filmus ir kūrėjus ir apdovanodama juos „Europiniais Oskarais” (dabar apdovanojimas neoficialiai vadinamas – „Efa” pagal Akademijos tarptautinį European Film Academy trumpinimą EFA, kurį sudaro moters, apsijuosusios kino juosta, statulėlė), EKA taip pat savo dėmesį skiria Europinio kino propagavimui, įvairiems jo aspektams – politiniams ir ekonominiams, seminarams ir mokymams.

Nuo šių metų įvyksta radikalūs pasikeitimai ir EKA apdovanojimų ceremonijoje. Nuspręsta, jog ši garbiausia Europinio kino ceremonija bus rengiama rotaciniu principu ir nebevyks tik Berlyne, kur yra centrinė EKA būstinė. Kas antri metai ji paliks Berlyną ir bus rengiama vis kituose Europos miestuose. Šiemet nuspręsta, pažymint buvusios Rytų Europos kino indėlį, atiduodant pagarbą Lenkijos kino mokyklai, 2006 apdovanojimo ceremoniją surengti Varšuvoje. Sekančiais metais ši ceremonija grįš į Berlyną , o vėliau rotacijos būdu ji kas antri metai bus rengiama vis kitame Europos mieste – pradedant Londonu, toliau Paryžiuj, Romoje ir Barselonoje.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kultūra su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.