Įspėjimas ar pagąsdinimas?

Čečėnų kovotojai teigia rengsiantys išpuolius visoje Rusijos teritorijoje

Vienas Čečėnijos kovotojų lyderių – Movladis Udugovas pranešė, kad kovoje su Rusija jie naudos naują taktiką. Jos esmė ta, kad išpuoliai bus rengiami visoje Rusijos teritorijoje.

Tai M.Udugovas, dabar esantis užsienyje, pareiškė duodamas interviu leidiniui „Caucasus Times”, platinamam kai kuriose arabų šalyse.

Interneto svetainė „Gazeta.ru” pažymi, kad „kovotojai paskelbė Rusijai totalinį karą”.

Pareiškimas sukėlė nerimą

M.Udugovo pareiškimas, kad kovotojai vėl griebsis mirtininkų išpuolių, bet jau visoje Rusijos teritorijoje, šioje šalyje sukėlė nerimą, nes gerai žinoma, kad sukilėlių lyderiai pažadais nesišvaisto.

Nuo 2004 metų mirtininkų panaudojimo taktikos buvo atsisakyta. Kai kurie apžvalgininkai teigia, kad prieš tokius išpuolius buvo kategoriškai nusiteikęs Aslanas Maschadovas, Rusijos pajėgų nukautas pernai kovo pradžioje.

„Minimalus mūsų tikslas – nepasiduoti – pasiektas. Dabar turime kitą tikslą – tai yra totalinis karas, karas visur, kur esama priešų, karas dalinių, suvienytų su mobiliomis grupuotėmis ir pavieniais asmenimis, kurie gali savarankiškai veikti priešo užnugaryje, nelaukdami įsakymų, – teigė interviu M.Udugovas. – Mes pasikliaujame ne išpuolių mastu, bet jų veiksmingumu. Tam būtina rengti išpuolius bet kurioje Rusijos vietoje, ne vien Šiaurės Kaukaze”.

„Artimiausiu metu vyks viso Šiaurės Kaukazo kovotojų atstovų susirinkimas (šura), kuriame galutinai bus patvirtinti priimti sprendimai. Po to kovotojai, įskaitant mirtininkus, visoje Rusijos teritorijoje smarkiai suaktyvės”, – tvirtino M.Udugovas, „Gazeta.ru” duomenimis, Čečėnijos teritorijoje nebuvęs kelerius metus.

Savo teiginius pakoregavo

Praėjus vos kelioms valandoms po „Caucasus Times” išėjimo, savo žodžius, pateiktus šiame leidinyje, M.Udugovas gerokai papildė. Viename tinklalapių atsirado jo pareiškimas, kuriame jis paneigė komentarus, pasklidusius po interviu paskelbimo.

„Vakarų žiniasklaidoje, įskaitant agentūrą „Reuters”, pasirodė interviu palydinčios publikacijos, kuriose iškraipoma čečėnų kovotojų pagrindinės nuostatos ir pozicija”, – pareiškė M.Udugovas, manantis, kad „Reuters” komentare diskusija tarp šariato priešininkų ir šalininkų pateikta kaip debatai tarp tų, kurie įsitikinę, kad čečėnų kovotojai turi teisę atakuoti Rusijos civilius gyventojus, įskaitant vaikus, ir tarp tų, kurie mano, kad galima puldinėti tik kariškius ir milicininkus.

M.Udugovas pareiškime teigia, jog jo žodžiai buvo suprasti taip, kad civilių gyventojų atakavimui pritaria šariato šalininkai, o jų oponentai ragina puldinėti tik Rusijos kariškius ir Maskvai tarnaujančią vietos miliciją.

A.Ch.Sadulajevas kažkodėl tyli

M.Udugovas „Reuters” komentarą pavadino „klasikiniu dezinformacijos ir faktų klastojimo pavyzdžiu, turint galvoje interviu, duotą leidiniui „Caucasus Times”.

Bet ir be pasaulinės naujienų agentūros komentarų, šis interviu nuskambėjo gana keistai. M.Udugovas yra tik sukilėlių judėjimo informacinės tarnybos vadovas, veikiantis už Čečėnijos ribų.

Tačiau apie tai, kad vėl bus naudojama sena, bet prieštaringai vertinta savižudžių mirtininkų, taktika, tik jau visos Rusijos teritorijoje, paskelbė būtent jis, nors tai turėjo padaryti A.Maschadovo įpėdinis Abdulas Chakimas Sadulajevas.

Šį kartą tylėjo ne vieną mirtininkų išpuolį surengęs Šamilis Basajevas ir vienu aktyviausių kovotojų vadų tapęs Doku Umarovas.

Suskaldė ginčai

1996 metais išstūmus Rusijos kariuomenę iš Čečėnijos, aplink ją esantį regioną suskaldė ginčai tarp provakarietiškų čečėnų ir arabų pavyzdžio įkvėptų islamistų. Galiausiai de facto nepriklausoma vyriausybė perėmė kai kuriuos islamo teisės elementus ir taip atstūmė daugelį buvusių sąjungininkų.

Neseniai, pertvarkius kovotojų vadovybę, M.Udugovas neteko informacijos ministro posto. Žiniasklaida tvirtino, jog taip įvyko dėl to, kad jis leidosi į nepriimtiną polemiką su kitu čečėnų veikėju – Achmedu Zakajevu, gyvenančiu Londone.

Vasarį keliuose arabų leidiniuose paskelbtame straipsnyje „Modžahedo pamąstymai” M.Udugovas tvirtino, kad Čečėnija neturi siekti tarptautinio pripažinimo, įrodinėdamas, jog kaip religija egzistuoja tik islamas, o visos kitos religijos – stabmeldystės.

A.Zakajevas atsikirto kitu straipsniu, primindamas savo bendražygiui, kad tokiu atveju, jeigu pasipriešinimo judėjimas nesilaikys tarptautinės teisės normų, čečėnų kovotojai bus vertinami kaip paprasti banditai ir žmogžudžiai, o tai bus naudinga tik Kremliui.

„Arba paskelbiame karą visam pasauliui, arba ieškome su tuo pasauliu bendros platformos dialogui ir bendradarbiavimui”, – rašė tada A.Zakajevas, kurio ekstradicijos jau keleri metai siekia Kremlius.

M.Udugovas atsikirto: „Pasipriešinimo judėjimo kovotojas, einantis prieš koraną, iškreipia islamą ir jį pritaiko tarptautinei teisei ir demokratijai”.

Po viešos diskusijos abu jos dalyviai neteko ministrų postų.

Išpuoliai vyksta kasdien

1999 metais Rusijai vėl pasiuntus karius į Čečėniją, Kremlius pareiškė norįs sutriuškinti religinį ekstremizmą ir pakeisti jį pasaulietine Rusijos tvarka.

Ironiška, tačiau dabar valdžioje esantys Maskvai palankūs čečėnai patys įvedė religinės teisės elementų ir sugriežtino reikalavimus moterims dėvėti galvos apdangalus, uždraudė vartoti alkoholį ir lošti azartinius žaidimus.

Rusija tikina, kad karas beveik baigtas, nors sukilėlių išpuolių įvyksta kasdien. Remiantis interneto svetainės „Voinenet.ru” stebėjimų rezultatais, praėjusią savaitę Rusijos žiniasklaida pranešė, jog per susirėmimus tarp karių ir sukilėlių žuvo 20 žmonių.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.