Lietuvoje startuoja unikalus Jungtinių Tautų tyrimas apie šeimos būklę

Lietuvoje pradedamas unikalus Jungtinių Tautų inicijuotas demografinis – sociologinis tyrimas „Tėvai, vaikai, vyrai ir moterys šeimoje bei visuomenėje”, kuris atliekamas daugiau kaip dvidešimtyje pasaulio šalių.

Tyrimu siekiama nustatyti su kokiomis problemomis sparčiai kintančiame šiandienos pasaulyje susiduria šeimos, kaip jos įveikia sunkumus, prisitaiko ir žvelgia į ateitį, ko tikisi iš valstybės ir visuomenės. Tyrimo tikslas – sukaupti informaciją apie jaunimo ir vyresnių žmonių santykius, moterų ir vyrų padėtį šeimoje bei visuomenėje, o taip pat išsiaiškinti kaip žmonės apsisprendžia kuri šeimas ir susilaukti vaikų, nuo ko priklauso šie sprendimai.

Nuo kitų Lietuvoje ir pasaulyje atliekamų tyrimų apie šeimą minėtas tyrimas skiriasi ne tik itin plačiu tiriamų problemų spektru, bet ir informacijos rinkimo metodais. Tyrime dalyvausiantys respondentai bus apklausiami kas treji metai iš viso tris kartus. Tai suteiks neįkainojamos informacijos apie kintančios socialinės ekonominės aplinkos įtaką šeimos gyvenimui. Todėl visus Lietuvos žmones, kurie atsitiktinai taps tyrimo dalyviais, mokslininkai ragina ir prašo geranoriškai prisidėti kaupiant visiems mums svarbią informaciją.

„Šeima Lietuvoje vis dažniau įtraukiama į politikų darbotvarkę, – teigia projekto Lietuvoje vadovė prof. habil. dr. Vladislava Stankūnienė. – Tačiau norint kurti efektyvią paramos šeimai politiką, atkurti demografinę pusiausvyrą būtinos itin išsamios ir patikimos žinios apie šeimų gyvenimą. Deja, tokių žinių Lietuvoje dar stokojama. Šis tyrimas užpildys spragas ir padės atsakyti į daugelį mokslui, politikai ir visuomenei aktualių klausimų. Pavyzdžiui, leis įvertinti kokią įtaką tėvų skyrybos turi vaikų šeimoms, ar susijusi gyvenimo kartu nesusituokus patirtis su skyrybomis, kiek sprendimas susilaukti vaikų sąlygotas tėvų socialinės aplinkos, kokią įtaką emigracija turi šeimai.”

Įgyvendinant projektą Lietuvoje, kaip ir kitose šalyse, bus apklausta apie dešimt tūkstančių žmonių. Pirmasis tyrimo etapas jau atliktas Japonijoje, Vengrijoje, Italijoje, Čekijoje, Vokietijoje, Prancūzijoje, Estijoje, Rusijoje, Bulgarijoje.

Tarptautinį tyrimą koordinuoja Jungtinių Tautų Europos ekonominės komisijos Gyventojų aktyvumo padalinys, o Lietuvoje jį koordinuoja Socialinių tyrimų instituto Demografinių tyrimų centras. Apklausą Lietuvoje atlieka UAB „Baltijos tyrimai”.

„Suprantama, jog toks kompleksinis ir išsamus tyrimas reikalauja ne tik didelių intelektinių bet ir finansinių sąnaudų, – teigia Socialinių tyrimų instituto direktoriaus pavaduotoja prof. habil.. dr. V. Stankūnienė. – Tyrimą Lietuvoje parėmė Švietimo ir mokslo ministerija, o taip pat užsienio mokslo institucijos”.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.