Kaimyninėse šalyse politinė padėtis blogesnė

Panevėžyje lankėsi Europos Parlamento narys, dirbantis Europos socialistų parlamentinėje grupėje, Justas Paleckis. Vizito metu europarlamentaras surado laiko pabendrauti su PB.

Vizito tikslas Panevėžyje?

– Į Aukštaitijos sostinę pakvietė Panevėžio Europos informacijos centro „Europe Direct” vadovė Alina Misiūnienė. Dalyvavau diskusijose „Europos Sąjungos ir Lietuvos interesai ES”. Susitikau su Savivaldybės darbuotojais, Pedagogų švietimo centre – su istorijos mokytojais ir KTU Panevėžio instituto studentais. Su pedagogais ir studentais diskutavome tema „ES ištakos ir ateities iššūkiai”. Vakare susitikau su Lietuvos socialdemokratų partijos Panevėžio skyriaus nariais.

– Kuo ypatingos buvo diskusijos su istorijos mokytojais ir studentais?

– Man įdomu, kuo gyvena žmonės. Maloniai nustebino, kad tiek mokytojai, tiek studentai labai domisi politiniais įvykiais Lietuvoje. Jie ne tik uždavė klausimų ir diskutavo apie darbą Europos Parlamente, bet jautriai reagavo į politines aktualijas Lietuvoje. Juolab kad Seime buvo atstatydintas Seimo pirmininkas Artūras Paulauskas. Teko kalbėti ir šia tema.

Seimo pirmininko pareigos sureikšmintos

– O kaip jūs vertinate įvykius Seime?

– Tai normalūs pasikeitimai. Lietuviai labai sureikšmina Seimo pirmininko pareigas, kurios tik pagal protokolą yra aukštos. Vakarų Europos šalių parlamentų pirmininkai pagal realias galias yra maždaug 15-oje vietoje tarp valstybės politikų. Todėl toks sureikšmintas dėmesys pasikeitimams Seime man atrodo keistokas. Galiu nuraminti – politiniai įvykiai Lietuvoje nėra išskirtiniai. Blogesnė politinė padėtis Latvijoje, kur nestabilu, ten vėl pasikeitė vyriausybė. Lenkai, išsirinkę dešiniuosius populistus ir radikalus, taip pat Europoje atrodo egzotiškai. Pasikeitimai Lietuvos Seime – normalus reiškinys. Man neramu dėl kitų politinių pokyčių Lietuvoje.

Vertina naujas partijas

– Gal būtų galima sužinoti konkrečiau?

– Naujų partijų atsiradimas ir jų aukšti reitingai. Vakarų Europos šalyse tokių dalykų nėra. Labai keistai atrodo, kai vos tik susiformavusios naujos partijos pagal reitingus užima aukštą vietą. Jos neturi darbo patirties, bet kažkodėl labai vertinamos. Lietuvos žmonės vertina neįvykdytus pažadus. Kaip pavyzdys galėtų būti naujai atsiradusi Darbo partija. Seimo rinkimuose buvo labai aukštai įvertinta, rinkėjai ja patikėjo. Europos šalyse, turinčiose ilgametę demokratijos patirtį, taip nebūtų įvykę, o Lietuvoje – normalu. Pasirodo, visiškai nesvarbu, kad per rinkimus duoti pažadai rinkėjams nevykdomi. Senojo žemyno šalių rinkėjai už šviežiai susikūrusias partijas būtų nebalsavę. Labai keistai atrodo DP reikalavimai šalies vadovui, Vyriausybei. Toks elgesys kelia chaosą šalyje, o taip neturėtų būti. Stabilumas šalyje turi būti išlaikytas. Juk kitais metais ar kiek vėliau turėtų būti įvesta nauja valiuta – euras.

Eurą įvesti – būtina

– Ar jūs tikite, kad euras bus įvestas? Kas gali sutrukdyti jo įvedimui?

– Visos Europos Sąjungos narės privalo derinti savo ekonominę politiką, taip pat – ir valiutų kurso politiką, vykdyti tinkamą fiskalinę politiką ir įstoti į euro zoną, kai įvykdo EB sutartyje nustatytas bendrosios valiutos įvedimo sąlygas. Labai svarbus kainų stabilumas. Jį parodo vartotojų kainų indeksas. Infliacija negali būti didesnė už trijų ES valstybių narių, kuriose kainos yra stabiliausios, infliacijos vidurkį daugiau kaip 1,5 procentinio punkto. Toks kainų stabilumas turi būti ilgalaikis. Lietuvos ekonominiai rodikliai turi atitikti Mastrichto kriterijus. Tikiuosi, kad Lietuva įvykdys visus keliamus reikalavimus, ir euras 2007 metų pradžioje bus įvestas. Tokios žaidimo taisyklės, kurių pakeisti negalima. Jei nebūtų įvykdytas Mastrichto kriterijaus vienas punktas – infliacijos vidurkis, euro įvedimo tuomet tektų laukti dar metus arba net iki 2010 metų.

Dirba keliuose komitetuose

– Europarlamentaras esate nuo 2004 metų. Kuo tenka užsiimti?
– Socialistų frakcijos sprendimu patekau į vieną svarbiausių – Užsienio reikalų komitetą. Antrasis, pakaitinis, mano komitetas – Aplinkosaugos, sveikatos ir vartotojų teisių apsaugos, kuris EP pateikia daugiausia įstatyminių aktų. Be to, dalyvauju tarpparlamentinių ryšių delegacijose, kurios palaiko santykius su konkrečiomis šalimis ar regionais, esančiais už Europos Sąjungos ribų. „Paklausiausios” delegacijos – santykiams su JAV, Rusija ir Kinija. Man pavyko patekti į vieną iš jų – esu tarpparlamentinių ryšių su Rusija delegacijos narys.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Nuomonė su žyma , , , , , , .

1 atsiliepimas į "Kaimyninėse šalyse politinė padėtis blogesnė"

  1. gelezinkelietis

    jo Ziemelio sunaus firma varo… matyt melyno kraujo turi

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.