Keistuolių teatro akcija „Vakaro skaitymai: rinkis pjesę lietuvišką” tęsiasi!

Keistuolių teatras tęsia akciją – projektą „Vakaro skaitymai: rinkis pjesę lietuvišką”, skirtą šiuolaikinės lietuvių dramaturgijos skatinimui bei sklaidai. Šį antradienį, balandžio 25 d., 19 val. Sauliaus Bareikio pjesę „Trumpa karalienės sūnaus istorija” pristatys I.Balsytė, J.Čižauskaitė, A.Giniotis, D.Auželis, A.Kaniava ir kiti Keistuolių teatro aktoriai.

„Vakaro skaitymai: rinkis pjesę lietuvišką” – tai teatralizuoti pjesių skaitymai kamerinėje Keistuolių teatro aplinkoje. Šiemet ypatingas dėmesys bus skirtas jaunų, dar nežinomų talentingų kūrėjų dramaturgijos pristatymui. Gegužės 9 d. bus skaitoma geriausia moksleiviška pjesė. O gegužės 23 d. Keistuolių teatro aktoriai skaitys geriausią tinklalapio www.skaityk.lt skelbto jaunųjų kūrėjų konkurso metu patalpintą pjesę.

Bendradarbiaudami su Jaunųjų dramaturgų klubu D5, Lietuvos radiju bei interneto portalu www.rasyk.lt, projekto organizatoriai siekia sukaupti savotišką lietuvių dramaturgijos pavyzdžių „archyvą”.

Gera pradžia – pusė darbo

Dažnas, susipažinęs su Lietuvos ir užsienio teatrine kultūra teigia, jog mes turėtume didžiuotis savo teatru ir teatralais. Visgi žinių apie lietuvišką dramaturgiją ir lietuviško teatro virtuvę visuomenei trūksta. Todėl Keistuolių teatras ryžosi bent dalinai užpilyti šią spragą.

Akcija „Rinkis pjesę lietuvišką” startavo praeitų metų pavasarį. Žiūrovams buvo pristatytos dvi originalios lietuviškos pjesės. Tai Juozo Marcinkevičiaus postmoderni komitragedija su epilogu „Mamutienos valgytojai” ir Editos Kauzaitės lyrinė komedija „Neliūdėk, Marcele!”. Po abiejų pjesių pristatymų vyko žiūrovų diskusijos su autoriais ir jų pjeses skaičiusiais aktoriais.

Akcijos rengėjus pamalonino žiūrovų mintis, jog tai, ką jie išvydo, buvo ne tik eilinis pjesės perskaitymas. Kita vertus, vakarai, kuomet pjesės skaitymas pateikiamas ne kaip galutinis rezultatas, yra puiki proga sudalyvauti kūrybiniame procese, galimybė net ir iki tol teatru nesidomėjusiam žmogui sėkmingai pradėti naują pažintį ne tik su teatro virtuve, bet ir su pačia lietuviška dramaturgija. O patiems pjesės ar spektaklio kūrėjams tai puiki proga patikrinti, kaip besimezgantį vaisių sutinka žiūrovas.

„Vakarojimai prie vyno taurės”

Anot Keistuolių teatro aktoriaus ir režisieriaus Aido Giniočio, lietuviško teatro puoselėjimas – viena svarbiausių Keistuolių krypčių. Tai puikiai atsispindi spektakliuose „Jonas Kareivis”, „Zuikio paveikslėliai”, „Škac, mirtie, visados škac…”. „Keistuolių teatras tiesiogiai kreipiasi į lietuvį žiūrovą ir tik jo gali būti geriausiai suprastas. Todėl pristatyti lietuvišką dramaturgiją mes laikome savo pareiga,” – teigia A.Giniotis. Akcijos iniciatorius aktorius Vaidotas Žitkus priduria, kad „pjesių skaitymas – tai tik viena viso teatrinio proceso dalis. Ir šį kartą joje dalyvauti kviečiame ne tik aktorius ir režisierių, tačiau ir žiūrovus. Jiems nebus pateiktas galutinis spektaklio variantas, veikiau tik pasiūlymas, o mes tiesiog lauksime jų reakcijos bei apie tai kalbėsime”. Na, o A.Giniotis tikisi, „jog šie skaitymai galų gale taps tikri gerų pažįstamų vakarojimai prie vyno taurės – susitikimai, į kuriuos kviečiame visus, kam teatras yra įdomus”.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Renginiai su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.