Policijos gaudyklėje – užsieniečiai ir paauglės prostitutės

Kaune ir apskrityje startavo prevencinė policijos priemonė „Plaštakė 2006”. Į natūraliai kylantį klausimą, kodėl ši akcija, nukreipta prieš seniausios profesijos atstoves, kasmet rengiama pavasarį, pareigūnai atsako iškalbingu šypsniu. Tačiau beveik be išlygų sutinka su kitu pastebėjimu, jog šiųmetės akcijos pavadinimas jau atgyvenęs.

Prostitucija – didmiesčio verslas?

Pernai liepą įsigaliojus Administracinių teisės pažeidimų kodekso (ATPK) pataisoms, numatančioms administracinę atsakomybę ne tik už vertimąsi prostitucija, bet ir „atlygintinį naudojimąsi prostitucijos paslaugomis”, šiai prevencinei policijos priemonei jau labiau tiktų pavadinimas „Plaštakės ir drugeliai”

Tiesa, Kauno policija jau pernai buvo surašiusi protokolus 3 vyrams, tačiau tada tik už vertimąsi prostitucija. Šiemet kol kas už tai administracine tvarka Kaune nubaustos tik 23 moteriškos lyties atstovės. Tačiau net 4 vyrai nubausti už tai, kad naudojosi jų teikiamomis paslaugomis.

Dar vienas iškalbingas faktas: šios akcijos organizatorių – Kauno vyriausiojo policijos komisariato Viešosios policijos viešosios tvarkos tarnybos Prevencijos skyriaus pareigūnų duomenimis, šiemet minėtas ATPK straipsnis, po pataisų apimantis ne tik vertimąsi prostitucija, bet ir naudojimąsi šiomis paslaugomis, nė karto nepritaikytas nė vieno iš septynių Kauno apskrities policijos komisariatų pareigūnų. Beje, kaip ir pernai, nors tada ši prevencinė priemonė truko daugiau kaip pusmetį. „Turbūt nei Kauno, nei Kaišiadorių, nei Kėdainių, nei Prienų, nei Jonavos, nei Raseinių rajonuose, kaip ir Birštono kurorte, prostitucijos paslaugos nepopuliarios”, – tik taip bandė paaiškinti šį fenomeną „Plaštakės 2006” organizatoriai, kurių duomenimis (remtasi pateiktomis ataskaitomis), pavyzdžiui, Birštone tikrinti ne tik barai, bet ir sanatorijos.

Pagrindiniai atributai visiems žinomi

Remiantis pateiktomis ataskaitomis, tikrinti ir gana populiarūs Kauno restoranai, turintys motelius. Teigiama, kad ne tik jų klientų registratūros žurnalai, bet ir įtarimus sukėlę kambariai. Raportuojama, kad piliečių, kuriems būtų galima surašyti protokolus už vertimąsi prostitucija ar naudojimąsi jos paslaugomis, nerasta. Kaip ir per pirmąjį šios akcijos mėnesį (šiemet ji startavo kovo viduryje) patikrintuose Kauno naktiniuose klubuose, viešbučiuose, per reidus į Autobusų bei geležinkelio stotis ar aikšteles, kuriose sustoja pailsėti tranzitu pro Kauną vykstantys tolimųjų reisų vairuotojai.

Neslepiama, kad visi įkliuvusieji, demaskuoti per skelbimus laikraščiuose ar internetą, pagal siūlomas net neužmaskuotas erotinio masažo paslaugas. Visos „plaštakės” įkliuvo specialiai šiam verslui išnuomotuose butuose. Šie taškai demaskuoti įvairiose Kauno dalyse, tačiau visais atvejais – daugiabučiuose. Vieno Kalniečių gatvės buto 46-erių metų savininkei surašytas protokolas ir už lindynės, kurioje teiktos ir prostitucijos paslaugos, laikymą. ATPK už tai grasina bauda nuo 100 iki 200 litų (už pirmą kartą), arba nuo 200 iki 500 litų ar administraciniu areštu iki trisdešimties parų (jeigu asmuo už tai baudžiamas jau antrą kartą per metus).

Sekasi tiems, kurie dirba

Per šiųmetę akciją, kurią planuojama tęsti iki birželio vidurio, kol kas Kauno policijai neįkliuvo mieste prostitutėmis dirbančios užsienietės, nors pernai tokių buvo. Per pirmąjį akcijos mėnesį pareigūnų tinkluose spurdėjo tik lietuvaitės, jauniausiajai iš kurių – iš namų pabėgusiai Molėtų rajono gyventojai – dar tik penkiolika (už dukros verslą nubausti šios nepilnametės tėvai). Kitai nepilnametei prostitutei – 16-metei iš Garliavos jau pačiai surašytas protokolas (Lietuvoje už vertimąsi prostitucija baudžiama tik sulaukus šešiolikos).

Vyriausioji iš įkliuvusiųjų – 37-erių. Vienuolika demaskuotųjų įkliuvo pirmą kartą. Dvylika – jau antrą kartą per metus. Šiemet kol kas Kaune nedemaskuotas nė vienas prostitucijos paslaugas teikiantis vyras.

Tačiau, kaip jau užsiminta, įkliuvo net keturi prostitučių paslaugas pirkę vyriškos lyties atstovai. Visi jie – Girstupio policijos nuovados, nenuginčijamos pastarųjų metų lyderės galynėjantys su, kaip teigia ir šios akcijos rezultatai, giliai Kaune įsišaknijusia prostitucija, laimikis. Iš šiemet Kaune surašytų 27 protokolų už vertimąsi ir naudojimąsi prostitucijos paslaugomis – apie pusę atvejų – taip pat šios nuovados pareigūnų įdirbis.

Patys Girstupio nuovados pareigūnai įsitikinę, kad sekasi tam, kuris dirba. Geriausias šio teiginio įrodymas – aplinkybės, kuriomis įkliuvo visi prostitučių paslaugas pirkę vyrai. 2 iš 4 demaskuotųjų – užsienio piliečiai: automobilių Kaunan atvykę pirkti baltarusis bei kazachas. Pastarasis, 30-metis, įkliuvo, būdamas neblaivus. Jo užsakymo iš Kauno rajono mobiliuoju telefonu liudytojais tapo patys Girstupio nuovados pareigūnai, tuo metu vežęsi šią viename išnuomotame Kauno bute sugautą „plaštakę” surašyti protokolui į policiją. Teko sukti iš kelio ir, apsimetus suteneriais, pristatyti užsakymą į vieną pigiausių Kauno viešbučių – V.Krėvės prospekto pabaigoje esantį baraką, kuriame kazachas buvo apsistojęs. Už parą šioje pastogėje mokėdamas tik iki trisdešimties litų, jis nepagailėjo septyniasdešimties litų už pusvalandį su Kauno prostitute. Teigiama, kad valanda su panašios kategorijos „darbininke” Kaune kainuoja 100 litų.

Nuodėmingos meilės ieškoma svetur

Beveik tokiomis pačiomis aplinkybėmis įkliuvo ir baltarusis. Neradęs Kaune norimo modelio ir kainos automobilio, liūdesiui numalšinti jis taip pat nusprendė pagal skelbimą laikraštyje užsisakyti prostitutę. Pastarąją Girstupio nuovados pareigūnai jam pristatė į viešbutį, tačiau pasinaudoti užsakymu baltarusis taip pat nespėjo. Teigiama, kad tiek kazachas, tiek baltarusis negalėjo patikėti, kad Lietuvos įstatymai numato atsakomybę ir perkant prostitucijos paslaugas, tačiau abu jiems skirtas baudas susimokėjo.

Įdomus sutapimas, tačiau ir Lietuvos piliečiai, įkliuvę Kauno policijai už tai, kad pirko prostitučių paslaugas, – taip pat ne vietiniai. Vienas – dar trisdešimties neturintis žemaitis iš Kretingos Kaune atsidūrė, darbuodamasis privačiose statybose. Kitas – apie dvidešimt penkerių metų kėdainiškis neatsispyrė pagundai nusipirkti Kaune prostitutę pakeliui pro mūsų miestą į namus. Tokiu būdu pats po susitarimo telefonu atvykęs į vieną butą, kurį nuomojo dvi 16-metės ir viena 20-metė, net neįtardamas, kad jau po jo skambučio visais kitais tikslais, tačiau taip pat suvaidinę užsakovus, užsuko ir Girstupio nuovados pareigūnai. Netikėtai pasikeitusiomis aplinkybėmis protokolai surašyti ir šio buto šeimininkėms, ir jų svečiui kėdainiškiui.

Šiųmetės „Plaštakės” organizatoriai neslepia, kad iki birželio vidurio planuojama ši prevencinė priemonė paskutiniuoju momentu gali būti ir pratęsta.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.