Suktis – nuostabi sodo liana

Pasisodinę greitai augantį ir gausiai nuo birželio iki spalio mėn. žydintį sukutį, jo tankia lapija ir piltuvėlio pavidalo žiedais ne tik papuošite sodą, bet ir paslėpsite neišvaizdžias vietas.

Sukučio žiedai gali būti vienspalviai (purpuriniai, raudoni, mėlyni, rausvi, violetiniai, balti), su akute, dryžuoti ir margi. Yra išvesta ir pilnavidurių sukučių veislių. Žydi pirmoje dienos pusėje, tačiau apniukusią dieną ir ilgiau. Paskui žiedai nuvysta, bet kitą dieną išsiskleidžia nauji.

Labai populiarios skaisčiai mėlynos spalvos žiedais ‘Heavenly Blue’, raudonai rausvais, apvesti baltu krašteliu, žiedais ‘Minibar Rose’, tamsiai raudonos spalvos žiedais ‘Scarlett O’Hara” veislės.

Šiam augalui galima įrengti statmenas atramas, tačiau gali ir minkštu kilimu tankiai uždengti žemės paviršių. Sukučiai lengvai apsiveja aplink bet kokio tipo atramą – tvoros kuolus, medžius ir kolonas – ir greitai kyla aukštyn. Gėlyno viduryje pasodintam sukučiui reikia įtaisyti trikoję atramą. Jaunus ūglius iš pradžių pririškite, o vėliau jie vysis patys.

Dažnai sukučiai auginami balkonuose ir terasose, nes gerai auga induose, dėžėse, kuriuose būna įtaisytos tinkamos atramos. Juos galima auginti ir pakabinamuose krepšeliuose.

Vijoklinis sukutis gražiai atrodys pasodintas vienas atokiau nuo kitų augalų, tačiau labai tinka ir antrajam kompozicijos planui. Antrajame gėlyno plane įkurdinti sukučiai naudojami įvairioms kompozicijoms. Priešais juos galima pasodinti, pvz., jurginus ar kardelius. Mėlynų ir raudonų atspalvių sukučių žiedai puikiai dera su geltonais kraujažolės ir didžiojo serenčio žiedais.

Savo balkoną ar terasą gražiai papuošite, jei vazonuose šalia sukučių pasodinsite baltųjų petunijų ir pajūrinių lobuliarijų. Šis augalas gražiai atrodo su margomis verbenomis arba portulakomis, kurios taip pat žydi iki rudens.

Sodinimas ir priežiūra

Sukučio sėklos į sudrėkintus durpių indelius sėjamos kovo pabaigoje – balandį. Ūgtelėję daigai persodinami į vazonus ir apvyniojami aplink įsmeigtą pagaliuką. Jei daigus pirksite, žiūrėkite, kad jie būtų sveiki. Jokiu būdu nepirkite sukučių daigų, kurių lapai pageltę arba nusėti dėmelėmis.

Sukutis vešliau žydi, jei auga saulėtoje vietoje, tačiau neblogai veši ir pusiau pavėsyje, svarbu, kad vieta būtų nevėjuota. Dirva turi būti laidi vandeniui, humusinga.

Gegužės viduryje paruoškite dirvą. Žemę sukaskite šakėmis ir įrenkite atramas, prie kurių šis augalas vysis. Į dirvą įmaišykite dekoratyviniams augalams skirtų trąšų. Nepertręškite, antraip suvešės lapai, o žiedų bus nedaug. Iškaskite negilų griovelį ir gegužės pabaigoje, praėjus pavasarinėms šalnoms, sukaišiokite sukučių daigus su pagaliukais, apie kuriuos apsiviję ūgliai.

Iš pradžių ūglius prie atramų reikia rišti. Stojus sausrai nuolat laistykite. Kas dvi savaites patręškite skystomis, į laistomą vandenį įpiltomis, trąšomis.

Sukučius gali apnikti baltasparniai. Jie augalus dažniausiai užpuola sausu, nevėjuotu oru. Šie smulkūs vabzdžiai įsitaiso ant apatinės jaunų lapų pusės ir čiulpia jų sultis. Aptikę kenkėjus, augalą nupurkškite insekticidu. Sukutis šalčiui neatsparus, tad po šalnų jį išraukite ir sudėkite į kompostą.

Dėmesio! Sukutis – nuodingas augalas. Jo audiniuose yra nuodingos medžiagos. Kad išvengtumėte nelaimės, sode, kuriame lankosi mažamečiai vaikai, jo geriau nesodinti.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Augintiniai su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.