Nauja tvarka – užtvaras turistams iš Rytų

Specialistai baiminasi, kad vasarą į Lietuvos pajūrio kurortus plūstančius poilsiautojus iš Rytų šiais metais atbaidys balandžio pradžioje patvirtinta nauja vizų išdavimo tvarka trečiųjų šalių piliečiams.

Vakarų valstybių praktika ir Šengeno teisynu parengta naujoji vizų išdavimo tvarka Europos sąjungai nepriklausančių valstybių piliečiams įsigaliojo balandžio 3-ąją.

Vienas jos reikalavimų – trečiųjų šalių kelionių agentūros, besirūpinančios savo klientų atvykimu į Lietuvą, privalo akredituotis Lietuvos diplomatinėse atstovybėse ir, kartu su kitais dokumentais, pateikti pažymą iš savo šalies mokesčių inspekcijos apie reguliariai mokamus mokesčius.

Pastarasis reikalavimas verčia nerimauti Lietuvos pajūrio kurortų valdininkus – jie mano, kad praras nemažą dalį iš Rytų atvykstančių turistų.

Užkirto kelią į Palangą

Daugiausiai nerimo naujoji tvarka kelia Palangos Savivaldybės administracijos specialistams – turistai iš Rusijos bei Baltarusijos šį kurortą itin mėgsta ir atneša nemažai pajamų.

„Naujoji tvarka – į Lietuvą iš Rytų atvykstančių turistų stabdymas”, – „Vakarų ekspresui” sakė Palangos Savivaldybės administracijos direktorius Šarūnas Vaitkus.

Jo manymu, Rusijos bei Baltarusijos turizmo agentūros paprasčiausiai nespės įvykdyti vieno iš naujosios vizų išdavimo tvarkos reikalavimo – nuo balandžio 1-osios per du mėnesius Lietuvos ambasadoms pateikti Mokesčių inspekcijos pažymas apie reguliariai mokamus mokesčius.

„Lietuvoje tokią pažymą galima gauti per kelias dienas, o Rusijoje reikia laukti 5-7 mėnesius. Be to, šioje šalyje reikia tik 3 Lietuvos ambasados padaliniai, o turizmo agentūrų priskaičiuojama per milijoną”, – sakė Š. Vaitkus.

Valdininkas sakė neseniai viešėjęs turizmo parodoje Baltarusijoje ir susitiko su ten reziduojančiu Lietuvos ambasadoriumi Petru Vaitiekūnu. Šis esą taip pat pripažinęs naujosios tvarkos minusus ir pažadėjo, kad darys viską, jog vietos turizmo agentūros Lietuvos ambasadoje reikiamus dokumentus susitvarkytų kuo greičiau.

Š. Vaitkus sakė domėjąsis ir kitų, naujųjų Europos sąjungos valstybių vizų išdavimo tvarka trečiųjų šalių piliečiams.

„Tarp jų reikalavimų nemačiau nieko panašaus į tai, kaip pažyma dėl mokesčių mokėjimo”, – sakė jis.

Kaina už Šengeną

Klaipėdos Turizmo informacijos centro (TIC) direktorė Romena Savickienė „Vakarų ekspresui” sakė, kad iš Rusijos bei Baltarusijos Klaipėdoje apsilankančių turistų skaičius niekada nebuvo pirmaujančiųjų sąrašo viršuje, nors paskutiniaisiais metais jų po truputį daugėjo. Tačiau uostamiesčio TIC vadovė mano, kad dabar jų į Klaipėdą atvyks mažiau.

„O kam reikia papildomų rūpesčių? Jie rinksis tas šalis, kuriose tokių reikalavimų nėra – Latviją, Estiją”, – apie naujosios tvarkos pasekmes svarstė R. Savickienė.

Savivaldybės administracijos tarptautinių ryšių ir turizmo skyriaus vadovas į šias vizų išdavimo tvarkos sąlygas žiūri iš kitos pusės.

„Lietuva nori kuo greičiau prisijungti prie Šengeno susitarimo, todėl griežtina sąlygas Rusijai. Dėl to, žinoma neteksime dalies turistų iš šios šalies, tačiau žengsime žingsnį arčiau Šengeno”, – sakė Ričardas Zulcas.

Nori garantijų

Užsienio reikalų ministerijos (URM) atstovai tikina, kad naujieji reikalavimai neturėtų apsunkinti Rusijos bei Baltarusijos kelionių agentūrų darbo.

„Nuo to laiko, kai įsigaliojo naujoji tvarka, Lietuvos diplomatinėse atstovybėse akreditavosi jau keli šimtai kelionių agentūrų, be to, negirdėjau, kad šiose šalyse pažymos iš mokesčių inspekcijos reikėtų laukti kelis mėnesius”, – „Vakarų ekspresui” sakė URM ministerijos Konsulinio skyriaus departamento vadovas Vaidotas Verba.

Anot jo, šie pakeitimai buvo įvesti norint įsitikinti kelionių agentūrų, atvežančių į Lietuvą turistus, patikimumu. Ūkio ministerijos specialistų pasiūlytos pažymos iš mokesčių inspekcijos URM pasirodė tinkamiausia priemonė patikėti agentūra.

Panašios priemonės numatytos ir Šengeno teisyne, tačiau jos – tik rekomendacinio pobūdžio.

Statistikos departamento duomenis, pastaraisiais metais turistų srautai iš Rusijos bei Baltarusijos didėja, tačiau nežymiai. Pagrindinė to priežastis – vizų išdavimo problemos.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Laisvalaikis su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.