Augu ir mokausi šeimoje

Pirmosios ir svarbiausios pamokos mažylio gyvenime prasideda šeimoje. Vaikai pradeda suvokti pasaulį iš to, kaip su jais yra elgiamasi, iš to, ką jie mato, girdi ir patiria nuo pat pirmosios gimimo akimirkos. Mokymasis – vaikų prigimtis. Nuo gimimo iki penkerių metų amžiaus, o ypatingai iki trejų metukų, vaikai auga ir mokosi greičiausiais tempais. Tad dar gerokai anksčiau, nei žengdami pirmąjį žingsnį į mokyklėlę, vaikučiai pajunta gyvenimiškos mokyklos pamokų skonį.

Kaip mažyliai mokosi?

Mokymuisi yra daugybė būdų. Vaikai mokosi žiūrėdami, klausydami ir ypatingai patys ką nors darydami. Visi vaikai pereina daugybę mokymosi stadijų, tik vienam sekasi geriau – kitam blogiau, vienas išmoksta viską greičiau – kitas lėčiau. Geriausiai vaikai atsiskleidžia tokioje aplinkoje, kuri jiems yra įdomi bei kurioje jie jaučiasi mylimi ir saugūs.

Kokios yra svarbios mokymosi sritys?

Savigarba

Koks žmogus jūs esate ir kaip save vertinate yra labai svarbi mokymosi dalis. Jausmas, kad esi mylimas, vertinamas, pageidaujamas ir gerbiamas, leidžia gerai jaustis ir pasitikėti savimi. Kuomet vaikai yra savimi pasitikintys, jie lengvai reaguoja į naujus dalykus ir juos bando patys, tyrinėja pasaulį, susidoroja su problemomis ir tiki, kad jiems pasiseks.

Jūs padėsite suformuoti mažylio savigarbą tuomet, kai:

– Parodysite jiems, kad yra mieli ir mylimi.

– Pagelbėsite, kai jie stengsis padaryti kažką naujo.

– Parodysite, kad jums patinka būti su savo vaikučiais ir jūs norite su jais praleisti laiką.

– Padėsite mokytis naujų įgūdžių ir pagirsite, kai jiems tai pasiseks.

Visuomeninė raida

Maži vaikai pradeda mokytis suvokti tai, kas yra jausmai ir kaip elgtis su žmonėmis dar tuomet, kai jie nesugeba to gerai padaryti.

Jūs galite padėti vaikams:

– Kuo dažniau stenkitės įvardinti jausmus, pavyzdžiui „Tai tave gali nuliūdinti/tu jautiesi laimingas/sutrikęs/įskaudintas ir panašiai.

– Prisiminkite, kad vaikų akivaizdoje bendraudami su kitais žmonėmis, mokote ir juos, kaip tai daryti.

– Jeigu esate pikta ir neturite nuotaikos, bandykite paaiškinti savo atžaloms, kodėl taip jaučiatės.

– Pagal mažųjų galimybes kuo dažniau įtraukite ir juos į namų ruošos darbus.

Kultūrinis suvokimas

Vaikas turi suprasti, kad būti išsiskiriančiu yra gerai, nes vienaip ar kitaip mes visi esame skirtingi.

Tik iš jūsų – tėvų – vaikai išmoks vertinti išskirtinius dalykus ir reiškinius. Čia galima būtų paminėti kultūrų, tautų ir religijų įvairovę. Jūsų skiepijamas požiūris į tai turės daug įtakos jūsų atžalos bendravimui su kitos kultūros žmonėmis.

Jūs galite padėti vaikams įskiepyti kultūrinį suvokimą, pasakodami apie savo šeimos istoriją ir kilmę, pabrėždami, kad jūs tuo didžiuojatės.

– Kalbėkite apie egzistuojančius skirtumus ir ko iš to galima išmokti.

– Suteikite vaikams galimybių atsidurti skirtingose aplinkose, pavyzdžiui, kad ir susipažinti su draugo šeimos tradicijomis.

– Nepraleiskite progos su vaikučiais sudalyvauti tautinėse šventėse, kuriose ypatingai atsiskleidžia tradicijos.

Sveikata ir fizinis vystymasis

Stiprios vaikučio sveikatos pamatai padedami jau pirmaisiais jo gyvenimo metais. Kūdikiai ir ikimokyklinukai yra ypatingai aktyvūs ir jie mokosi iš kūno kalbos daug anksčiau nei patys pradeda kalbėti.

Raginkite vaikus kuo dažniau žaisti aktyvius žaidimus. Fiziniai žaidimai padeda vystytis stipriems ir sveikiems.

Skatinkite į darbą įtraukti rankas – karpyti, siuvinėti, piešti ar klijuoti aplikacijas.

Būkite tikri, kad mažylis gauna pakankamai poilsio ir sveiko maisto.

Mokykite apie saugumą kelyje ir prie vandenų, bet prisiminkite, kad jie dar nėra pakankamai suaugę, kad galėtų pasirūpinti savimi.

Bendravimas

Bendravimas yra vienas svarbiausių dalykų mūsų kasdieniniame gyvenime. Tai reiškia supratimą to, ką mes matome, girdime ir skaitome bei sugebėjimą bendrauti su kitais žmonėmis taip, kad mus suprastų. Vaikams besimokant bendrauti reikia turtinti žodyną.

– Mokykitės linksmai – deklamuokite ar dainuokite eilėmis, kad būtų žodžių žaismas ir skambesys.

– Pasakokite vaikams tai, ką darote ir klauskite, ką jie apie tai galvoja.

– Skaitykite istorijas, sekite pasakas nuo pat pirmųjų dienų. Vaikų vystymuisi turi įtakos netgi jūsų balso girdėjimas.

– Tačiau svarbiausia yra kalbėtis su savo vaikais ir klausyti to, ką jie pasakoja jums!

Kūrybiškumas

Kūrybiškumas yra kiekvieno vaiko individualus dalykas, leidžiantis vienaip ar kitaip išreikšti savo mintis ir jausmus. Mažyliai yra labai smalsūs ir kupini idėjų. Kai tik pradeda judėti, turi begalinį norą tyrinėti aplinką, kurioje gyvena visais įmanomais būdais. O jūs galite jiems dar labiau padėti:

– Nuveskite į vaikams skirtas pramogas – kiną, vaikų koncertą ar būrelį.

– Skatinkite dainuoti ir šokti, įsivaizduoti ir būti kūrybingiems.

– Visuomet po ranka turėkite popieriaus ir pieštukų.

– Stenkitės, kad vaikus suptų kuo įvairesnių formų ir medžiagų žaislai.

Mąstymas

Mąstymas apima žiūrėjimą ir klausymą, klausinėjimą ir sprendimų priėmimą. Vaikams reikia nemažai laiko, kad galėtų kiekvieną daiktą pažinti iki galo. Kartais, kai jie susierzina, kuomet jiems kas nors nepavyksta, žinoma, kad reikia jūsų pagalbos. O jūs galite vaikams padėti mąstyti taip:

– Kalbėdami apie dalykus, kuriuos darote, pavyzdžiui „Kelias ilgas, todėl mes važiuosime autobusu” arba „Aš nusivilksiu megztuką, nes man labai karšta.”

– Duodami surūšiuoti ar suporuoti tam tikrus daiktus, pavyzdžiui spalvotas kojines ar segtukus.

– Žaidžiant tokiais žaislais, kaip dėlionės ar konstruktoriai.

– Klausiant jų nuomonės vienu ar kitu atveju, nekreipiant dėmesio į tai, kad ji bus vaikiška.

Aplinkos suvokimas

Vaikai gėrisi, žaisdami ir tyrinėdami natūralų pasaulį – namo kiemą, parką ar paplūdimį. Tuo pačiu metu jie stebi ir tai, kas yra aplinkui – keliai, namai, parduotuvės mokyklos…

Leiskite savo vaikams tyrinėti aplinką visais įmanomais, bet saugiais būdais. Tai gali būti žaidimai purviname smėlyje, ar linksmybės su vandeniu. Nekreipkite dėmesio į tai, kad jie laksto išsipurvinę kelnytes ar sušlapę rankoves – tai taip pat labai svarbi jų gyvenimo mokyklos pamokėlė, leidžianti atrasti kažką naujo.

Rodykite ir kalbėkite apie medžius, upes, orą, dangų, mėnulį, paukščius, žuvis ir kitus gyvūnus. Stebėkite drauge netgi vabaliukus, bet jų liesti ir imti į rankas neskatinkite.

Išėję pasivaikščioti, stenkitės drauge atrasti naujų vietų.

Technologijos

Technikos pasaulis supa mus visur ir daro mūsų gyvenimą lengvesnį. Tokie daiktai kaip virduliai, mikrobangų krosnelės, dviračio pompa, skalbimo mašinos, automobiliai ir kompiuteriai yra neatsiejami nuo mūsų kasdienybės. Todėl ir savo mažuosius turėtumėte mokyti suvokti šį tą apie tai:

– Kalbėkite apie daiktus, kuriuos naudojate ir pasakokite, kaip jie jums padeda.

– Neįtikinėkite vaikų tokiais dalykais, kad šluota yra skirta naudotis tik mergaitėms, o plaktukas – berniukams.

– Jeigu visuomet į parduotuvę važiuojate automobiliu, papasakokite vaikui, kad tai taip pat galima padaryti ir be jo, tai yra,nueiti pėsčiomis ar nuvažiuoti autobusu.

Taigi prisiminkite, kad svarbiausios pamokos vaiko gyvenime vyksta šeimoje, kad mažyliai daugiausia žinių pasisemia iš tokios aplinkos, kurioje jie jaučiasi saugūs ir mylimi bei būdami apsupti įdomių daiktų ir žmonių.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Vaikai su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.