Didžiosios metų šventės – gera proga pasinaudoti skolintojų atlaidumu

Pasak didžiausios šalyje kreditų valdymo ir skolų išieškojimo bendrovės „Žvilgsnis iš arčiau” generalinio direktoriaus Eriko Zubraus, dažnas skolininkas tokių triukų ėmėsi ir dabar – Velykų laikotarpiu.

„Skolininkai apeliuoja į kreditorių geranoriškumą ir siekia jį panaudoti savo labui. Šventės jiems – tai galimybė atidėti skolų mokėjimą”, – sakė jis.

Anot E.Zubraus, švenčių laikotarpiu skolininkų kreipimųsi atidėti skolos mokėjimą padaugėja apie 20-30 procentų.

„Dažnas skolininkas, kreipdamasis su prašymais atidėti skolų mokėjimą, stengiasi apeliuoti į krikščioniškąją savimonę, neva šventės atlaidumo metas, tačiau tikrieji motyvai dažniausiai būna savanaudiški ir visiškai nesusieti su šventėmis”, – teigė E.Zubrus

Jo teigimu, Lietuvos įmonių praktikoje vis dar pasitaiko atvejų, kai šios daro nuolaidas į skolas įklimpusiems gyventojams ar bendrovėms. Tačiau, „Žvilgsnio iš arčiau” specialisto vertinimu, paskolos grąžinimą atidėjus poros savaičių laikotarpiui, galimybė ją atgauti ženkliai sumažėja.

E.Zubraus vertinimu, geriausiai savo geranoriškumą skolininko atžvilgiu įmonės gali pademonstruoti pasirašydamos su juo konkretų abiem pusėms priimtiną skolų grąžinimo grafiką. Vis dėlto, jis pataria nesiimti šios priemonės, jei išskirtinių sąlygų prašantis skolininkas tai daro jau nebe pirmą kartą ar skolos negrąžina jau daugiau nei 6-8 savaites.

„Beveik 50 proc. visų vėluojančių skolininkų pateikiamas pasiteisinimas prašant atidėti mokėjimą yra toks, kad neva pats skolininkas neatgauna savo įsiskolinimų. Tačiau tokiais atvejais kuomet skolos grąžinimas vilkinimas daugiau nei porą mėnesių tikimybė, kad skola iš vis nebus atgauta smarkiai išauga” – teigė E.Zubrus.

Anot E.Zubraus, vidutinė „Žvilgsnio iš arčiau” administruojamos skolos suma – 500-2 tūkst. litų. Jeigu prieinama iki skolos išieškojimo per antstolius, ši suma padidėja 50-70 procentų.

Skolų išieškotojai jau kuris laikas kartoja perspėjimą: prekybininkams aktyviai viliojant pirkėjus ir bankams dosniai bei pernelyg nuolaidžiai dalijant vartojamąsias paskolas daugėja ir nemokių skolininkų.

Specialistų vertinimu, maždaug kas šešta Lietuvos įmonė yra patekusi į skolų išieškojimo ir kreditų valdymo bendrovių akiratį.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.