Garsų architektą klaipėdiečiams primins pėda

Vakar posėdžiavusi Klaipėdos miesto savivaldybės taryba vieningai pasisakė už šių metų vasarį mus palikusio garsaus uostamiesčio architekto Vytauto Šliogerio atminimo įmažinimą. Taip pat apsispręsta ir dėl to, kokiu būdu tai bus padaryta.

Ne vieną dešimtmetį Klaipėdos labui triūsusį architektą miestelėnams primins senamiestyje, Turgaus gatvės šaligatvyje, įmontuota atminimo plokštė su V. Šliogerio pėdos atspaudu ir tekstu: „Vytautas Šliogeris, Klaipėdietis, 2006”.

Turgaus gatvė pasirinkta neatsitiktinai. Paskutinis architekto darbas kaip tik ir buvo šios vienos iš svarbiausių Klaipėdos senamiesčio gatvių rekonstrukcijos projektas, kurio įgyvendinimo V. Šliogeriui nebuvo lemta išvysti.

V. Šliogerio atminimo įamžinimą inicijavo Rimanto Ulevičiaus labdaros ir paramos fondas, visus darbus įsipareigojęs atlikti savo lėšomis.

Šių metų vasario 2-ąją miręs V. Šliogeris visą savo profesinį gyvenimą paskyrė Klaipėdos, Mažosios Lietuvos ir Neringos kultūros paveldui išsaugoti ir atkurti. Tarp svarbiausių jo darbų – Jūrų muziejaus Kopgalyje, XVII amžiaus bastioninių įtvirtinimų Jono kalnelyje restauravimo, Klaipėdos piliavietės, Purmalių ir Žardės piliakalnių Daržų ir Turgaus gatvių rekonstrukcijos projektai, parengta medžiaga Kretingos vienuolyno, Kretingalės ir Dovilų bažnyčioms restauruoti, daugybė mokslinių publikacijų apie Klaipėdos architektūros ir urbanistikos raidą.

Ne mažiau spalvinga buvo ir V. Šliogerio visuomeninė veikla. Jis aktyviai dalyvavo kuriant Klaipėdos Sąjūdį, buvo šio judėjimo tarybos narys, po nepriklausomybės atkūrimo – vienas pirmųjų Klaipėdos savanorių rinktinės narių. Sausio įvykių metu dalyvavo organizuojant Savivaldybės ir kitų valstybės institucijų saugojimą, vadovavo Girulių televizijos centro gynybai.

V. Šliogeris daug kuo prisidėjo atkuriant Lietuvos skautų sąjungą, pirmasis Klaipėdoje ėmėsi gaivinti jūrų skautų veiklą – mokė jaunimą buriuoti. V. Šliogeris taip pat aktyviai dalyvavo organizuojant Pilies džiazo festivalius, buvo Klaipėdos džiazo bei ROTARY klubų narys.

Dėl visų čia suminėtų ir kitų darbų V. Šliogeris, kaip nepaprastai ryški asmenybė, pagrįstai buvo ir bus laikomas vienu Klaipėdos simbolių.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kultūra su žyma , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.