Ar privalo užsienyje dirbęs gyventojas Airijoje gautą darbo užmokestį deklaruoti Lietuvoje?

– Pagal Lietuvos Respublikos gyventojų pajamų mokesčio įstatymo (2002 m. liepos 2 d. Nr. IX-1007, Žin., 2002, Nr. 73-03085) 27 straipsnio nuostatas nuolatinis Lietuvos gyventojas per mokestinį laikotarpį gavęs pajamų, pagal mokesčio mokėjimo tvarką priskiriamų B klasės pajamoms, pasibaigus mokestiniam laikotarpiui, iki kalendorinių metų, einančių po to mokestinio laikotarpio, gegužės 1 dienos, privalo pats arba per įgaliotą asmenį pateikti mokesčio administratoriui metinę pajamų mokesčio deklaraciją už praėjusį mokestinį laikotarpį ir joje deklaruoti praėjusio mokestinio laikotarpio pajamas ir už jas apskaičiuotą pajamų mokestį.

Gyventojas (neatsižvelgiant į tai, ar jis yra Lietuvos pilietis, ar užsienio valstybės pilietis, ar asmuo be pilietybės) kalendoriniais metais laikomas nuolatiniu Lietuvos gyventoju, jeigu jis tenkina bent vieną iš GPMĮ 4 straipsnio 1 dalyje pateiktų kriterijų, t.y.:

– Lietuvoje kalendoriniais metais turi nuolatinę gyvenamąją vietą, arba

– asmeninių, socialinių ir ekonominių interesų kalendoriniais metais turi daugiau Lietuvoje, negu užsienio valstybėje, arba

– Lietuvoje kalendoriniais metais ištisai ar su pertraukomis išbūna ilgiau kaip 183 dienas, arba

– dvejais vienas paskui kitą einančiais kalendoriniais metais Lietuvoje ištisai ar su pertraukomis išbūna 280 dienų ar daugiau ir vienais iš tų metų Lietuvoje ištisai ar su pertraukomis išbūna ne mažiau kaip 90 dienų (tuomet abiem buvimo Lietuvoje metais asmuo yra laikomas nuolatiniu Lietuvos gyventoju).

Nuolatinių Lietuvos gyventojų iš užsienio valstybių gautos pajamos pagal mokesčio mokėjimo tvarką Lietuvoje priskiriamos B klasės pajamoms, t.y. pajamoms, kurias įstatyme nustatyta tvarka deklaruoti, nuo jų apskaičiuoti ir į Lietuvos Respublikos biudžetą sumokėti pajamų mokestį privalo patys pajamų gavėjai. Vadinasi, pagal GPMĮ nuostatas, nuolatiniai Lietuvos gyventojai privalo deklaruoti visas tiek Lietuvoje, tiek kitose užsienio valstybėse gautas pajamas (ir jeigu reikia – mokėti pajamų mokestį).

Užsienio valstybėse gautas pajamas gyventojas turi apskaičiuoti ir nurodyti litais pagal oficialų lito ir euro kursą arba pagal oficialų lito ir atitinkamos užsienio valiutos santykį, kurį Lietuvos bankas buvo nustatęs tokių pajamų faktinio gavimo dieną. Jeigu tikslaus pajamų gavimo momento gyventojas negali nustatyti (pvz., pajamos buvo gaunamos periodiškai), tai sumas turi apskaičiuoti ir nurodyti litais pagal oficialų lito ir euro kursą arba pagal oficialų lito ir atitinkamos užsienio valiutos santykį, kurį Lietuvos bankas buvo nustatęs paskutinę mokestinio laikotarpio, už kurį deklaruojamos pajamos, dieną.

Atkreipiame dėmesį, kad 2006 m. sausio 12 d. įsigaliojo Lietuvos Respublikos gyventojų pajamų mokesčio įstatymo ir gyventojų pajamų mokesčio įstatymo 6, 20, 27, 37 straipsnių pakeitimo ir papildymo įstatymo pakeitimo įstatymas (2005 m. gruodžio 22 d. įstatymas Nr. X-467; Žin., 2006, Nr. 4-100), kuriuo buvo pakeistos įstatymo 37 straipsnio nuostatos, reglamentuojančios nuolatinių Lietuvos gyventojų užsienio valstybėse 2005 ir vėlesniais metais gautų pajamų dvigubo apmokestinimo panaikinimą Lietuvoje.

Taigi deklaruojant iš užsienio gautas pajamas už 2005 ir vėlesnius metus, taikoma ši GPMĮ 37 str. nuostata: „Užsienio valstybėje, kuri yra Europos Sąjungos valstybė narė arba su kuria Lietuvos Respublika yra sudariusi ir taiko dvigubo apmokestinimo išvengimo sutartį, gautos nuolatinio Lietuvos gyventojo pajamos, išskyrus minėtoje valstybėje gautas palūkanas, dividendus ir honorarus, GPMĮ nustatyta tvarka yra neapmokestinamos pajamų mokesčiu Lietuvos Respublikoje, jeigu pajamų mokestis arba jam tapatus mokestis nuo šių pajamų nustatyta tvarka sumokėtas toje užsienio valstybėje. Užsienio valstybėje, kuri yra Europos Sąjungos valstybė narė arba su kuria yra sudaryta ir taikoma dvigubo apmokestinimo išvengimo sutartis, sumokėtą pajamų mokesčio arba jam tapataus mokesčio sumą nuo toje valstybėje gautų palūkanų, dividendų ir honorarų nuolatinis Lietuvos gyventojas gali atskaityti iš GPMĮ nustatyta tvarka apskaičiuoto pajamų mokesčio sumos. Šios dalies nuostatos taikomos tik tuo atveju, jeigu yra pateikti įrodymai apie užsienio valstybėje per tą mokestinį laikotarpį gautas pajamas ir nuo jų sumokėtą pajamų mokesčio arba jam tapataus mokesčio sumą”.

Svarbu: nuolatinio Lietuvos gyventojo 2005 ir vėlesniais metais iš užsienio valstybių gautos pajamos (išskyrus dividendus, palūkanas ir honorarus) atleidžiamos nuo mokesčio Lietuvoje (t.y. pajamų mokesčio nuo tokių pajamų Lietuvoje neturi mokėti) jeigu:

– pajamos gautos iš Europos Sąjungos valstybės narės arba iš užsienio valstybės, su kuria Lietuva yra sudariusi ir taiko dvigubo apmokestinimo išvengimo sutartį, ir

– nuo tokių pajamų užsienio valstybėje jos vidaus mokesčių įstatymuose nustatyta tvarka sumokėtas mokestis yra pajamų mokestis ar jam tapatus mokestis, ir

– gyventojas turi dokumentą apie toje užsienio valstybėje gautas pajamas ir nuo jų sumokėtą pajamų mokesčio arba jam tapataus mokesčio sumą.

Vadinasi, pateiktu atveju nuolatinis Lietuvos gyventojas, kuris 2005 m. gavo pajamų Airijoje, ne vėliau kaip iki 2006 m. gegužės 2 d. gyvenamosios vietos valstybinei mokesčių inspekcijai turi pateikti Metinę pajamų mokesčio deklaraciją. Tuo tarpu pajamų mokesčio nuo Airijoje uždirbtų pajamų (darbo užmokesčio) mokėti už 2005 m. nereikės, jeigu nuo tokių pajamų užsienio valstybėje jos vidaus mokesčių įstatymuose nustatyta tvarka sumokėtas mokestis yra pajamų ar jam tapatus mokestis ir kartu su metine pajamų mokesčio deklaracija Lietuvos mokesčių administratoriui (VMI) gyventojas pateiks tai patvirtinantį dokumentą (nebūtinai užsienio valstybės administratoriaus patvirtintą), t.y. dokumentą apie toje užsienio valstybėje (Airijoje) gautas pajamas ir nuo jų sumokėtą pajamų mokesčio ar jam tapataus mokesčio sumą. Prie deklaracijos pateikiamas dokumentas privalo būti išverstas į lietuvių kalbą.

Metinė pajamų mokesčio deklaracija patvirtinta Valstybinės mokesčių inspekcijos prie Lietuvos Respublikos finansų ministerijos viršininko 2003 12 30 įsakymu Nr. V-343 ,,Dėl metinės pajamų mokesčio deklaracijos, jos užpildymo ir pateikimo taisyklių patvirtinimo” (Žin., 2004, Nr. 5-107). Metinė pajamų mokesčio deklaracija ir jos priedai pateikiami gyvenamosios vietos apskrities valstybinės mokesčių inspekcijos teritoriniam skyriui (AVMI). Taigi užpildytą deklaraciją galima įmesti į Kauno AVMI patalpose esančias specialias dėžes (AJuozapavičiaus pr. 57 arba Europos pr. 105 Kaune), ją galima atsiųsti laišku Kauno AVMI (Europos pr. 105, Kaunas) arba VMI prie FM Deklaracijų tvarkymo skyriui (Neravų g. 8, 66402 Druskininkai), taip pat šią deklaraciją galima pateikti ir elektroniniu būdu. Informaciją apie deklaracijų pildymą ir teikimą elektroniniu būdu galima rasti VMI prie FM interneto svetainėje (adresu www.deklaravimas.vmi.lt).

LR gyventojų pajamų mokesčio įstatymo komentaras, Metinės pajamų mokesčio deklaracijos pateikimo tvarka, parengti Valstybinės mokesčių inspekcijos prie Finansų ministerijos, skelbiami VMI prie FM interneto puslapyje adresu: http://www.vmi.lt. Primename, kad nuo balandžio 1 d. konsultacijos telefonu gyventojams teikiamos ir Mokesčių informacijos centro telefonu 1882

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Specialistai konsultuoja su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.